Nutritie

Dieta optimizata – episodul 7/10

/

Daca vrei… poti!

urmarea episodului anterior

Din episoadele precedente au rezultat cateva aspecte importante legate de dieta. In rezumat, am putea spune :

– Dieta corecta trebuie sa tina seama de greutatea actuala si cea ideala a persoanei, greutate care va fi tinta dietei;

– Greutatea optima se va obtine printr- o micsorare ritmica si rationala a valorii calorice a meniului zilnic, valoare calculabila pe baza ratei metabolismului bazal, a efortului depus pentru desfasurarea activitatii profesionale si eventual a exercitiilor fizice facute;

– Dieta corecta trebuie sa aiba in vedere deasemenea, numarul de mese / zi potrivit persoanei ( 3 – 5 mese / zi), cat si distributia de calorii / masa;

– Dieta corecta nu poate fi decat cea care tine seama de distributiile recomandate de medic pentru macro si micro nutrientii din meniul zilnic, corespunzatoare tipului de dieta adecvat persoanei;

– Meniul stabilit trebuie sa fie analizat ca valoare calorica si continut de macro si micro nutrienti, evaluat in comparatie cu valorile recomandate, si corectat pentru a fi cat mai apropiat de cel optim – conform standardelor adoptate.

– Chiar daca practic e foarte greu de obtinut un meniu realist care sa contina toti macro si micro nutrientii la valorile recomandate, valorile medii / saptamana trebuie si pot sa fie aduse cat mai apropiate de acestea.

Este evident ca acest lucru nu se poate face mental sau manual si ca trebuie apelat la calculator. Asa se face mai nou in lume si se poate face si la noi, cu alte cuvinte o dieta adevarata, corecta si sanatoasa trebuie sa fie asistata de calculator.

Exista si la noi numeroase site-uri care contin mici programe de calcul care fac partial acest lucru. Fie ca evaluaeaza greutatea optima, fie ca evalueaza Rata Metabolismului Bazal, fie ca evalueaza consumul energetic pentru un anumit efort, etc. Este mai greu cand trebuie evaluat si corectat un meniu.

Pentru a depasi acest stadiu, utilizam un soft original (DAC – Dieta Asistata de Calculator, George Vasiliu – in curs de publicare), care abordeaza multidimensional problema dietei, si este in limba romana. Este comparabil cu softuri similare din strainatate, dar pe alocuri mai complet decat acestea, soft care permite o analiza cuprinzatoare a dietei, evaluarea personalizata a necesarului energetic si nutritional, o evaluare si o corectare a unui numar de meniuri adica a unei diete, in fapt optimizarea acesteia pe baze stiintifice, raportand-o la standarde adecvate persoanei si unanim acceptate.

Softul este construit pe principiile aratate sintetic in aceasta serie de articole si multe alte considerente ce depasesc cadrul acestor episoade. El nu inlocuieste medicul nutritionist ci ii pune la dispozitie un instrument modern care ridica eficienta diagnosticului si recomandarilor sale.

Unele analize facute cu acest soft, pe cazuri particulare au fost prezentate oral in 2008 la a XV – a Conferinta Balcanica de medicina sportiva de la Bucuresti si la al XXX – lea Congresul mondial de medicina sportiva de la Barcelona in colaborare cu Dr Alin Popescu si Dr Laura Bara, si au fost bine primite de participanti. Cu aceasta ocazie s-a folosit si un concept nou – inclus in soft, conceptul de “Dietograma – GV”, in fapt o “radiografie” a unui meniu, o evaluare multidimensionala a acestuia din punct de vedere al aportului energetic si nutritional, in comparatie cu standardele specifice grupei de subiecti din care face parte persoana careia ii este recomandat.
Cu ajutorul acestui soft, am facut dietogramele – GV ale mai multor diete recomandate in diferite publicatii de diversi specialisti, le-am evaluat, si vestile sunt proaste….. marea lor majoritate sunt nepersonalizate, dezechilibrate energetic si nutritional, deci nesanatoase, chiar daca pe termen scurt sunt aparent eficiente. Si vom vedea acest lucru mai in amanunt in episodul urmator pe cazul unei diete “celebre”.

Trebuie facut un pas mai departe si mers dincolo de dietele “traditionale”, recomandate dupa “ureche”, dupa reguli generale si dupa experienta. Stiinta a mers inaine si trebuie sa beneficiem si noi de rezultatele ei. Si putem, chiar daca pare complicat si chiar este intr-o anumita masura. Dar tu… daca vrei, poti ! …. Chiar daca pe unii specialisti, o astfel de abordare ii cam … incurca deocamdata, din motive lesne de inteles.

George Vasiliu, Alin Popescu

– va urma –

Share