Cuptorul cu microunde – da sau nu?

Publicat in Articole de specialitate pe April 2nd, 2010 de Alin Popescu | 8 comentarii

Cuptoarele cu microunde au efecte asupra produselor alimentare incalzite sau gatite dar si asupra organismului uman care ingera aceste alimente!

Cuptoarele cu microunde emit doua tipuri de radiatii: microundele sau unde de inalta frecventa radio, precum si campuri magnetice de 60 Hz comune cu celelalte aparate electrice din casa. Usa cuptorului este cel mai periculos loc pentru scurgerea de microunde, dar aceasta poate aparea si in jurul cuptorului.
Printre efectele nocive asupra alimentelor sunt incluse: deterioararea unor substante alimentare rezultand agenti implicati in etiologia unor cancere, reducerea valorii nutritive a alimentelor, efecte biologice directe ale microundelor.

Efecte asupra alimentelor:
Incalzirea carnii in cuptorul cu microunde, determina aparitia d-nitrosodietanolamina- cunoscut ca agent cauzator al cancerului. Compusii biomoleculari din proteine sunt degradati.
Se creeaza un „ efect de legatura” intre mancarea incalzita sau preparata la cuptorul cu microunde si orice radiatie atmosferica existenta, ceea ce duce la cresterea saturatiei in particule alfa si beta a mancarii respective.
Laptele si cerealele incalzite in cuptor sunt nocive prin hidroliza proteinelor care se gasesc in acestea. Microundele folosite pentru dezghetarea alimentelor congelate altereaza catabolismul glucozidelor si galactozidelor care se afla in aceste alimente.

Care sunt efectele asupra organismului uman?
Prin alterarea substantelor elementare ale alimentelor supuse procesului de incalzire cu microunde, apar tulburari in functionarea sistemului digestiv. Datorita modificarilor chimice ale alimentelor apar tulburari si la nivelul sistemului limfatic care duc la degenerari in ceea ce priveste capacitatea organismului de a se proteja impotriva aparitiei anumitor celule canceroase.
Creste incidenta cancerului de stomac si a celui intestinal, prin substantele chimice eliberate din alimente prin expunerea la microunde si in acelasi timp are loc in timp si o distrugere generalizata in celulele din tesuturile periferice si o degenerare gradata ã functiilor digestive si excretorii.
Microundele cauzeaza scaderi semnificative in continutul nutritiv al tuturor produselor alimentare studiate. Cele mai importante constatari sunt:
- se pierd vitaminele si mineralele: in fiecare produs testat a scazut biodisponbilitatea urmatorilor nutrienti vitali: vitamina B complex, Vitamina C , E si minerale esentiale.
- se reduce din capacitatea fructelor si legumelor de a regla tranzitul intestinal, prin degradarea de alcaloizi, glucozide, alactozide si nitrilozide din fibrele vegetale.
- se distruge valoarea nutritiva a nucleoproteinelor din carne. In general s-a dovedit dezintegrarea tuturor alimentelor testate

In ceea ce priveste efectele pozitive medicale – nu exista! Dintre avantaje (daca scoatem din balanta riscul pentru sanatate) acestea ar fi:
- scurtarea timpului de preparare, gatire sau dezghetare a produselor alimentare
- este mult mai practic , mai rapid si mai la indemana decat cuptorul clasic.

Share

Daca vrei sa fii la curent cu articolele publicate, te poti abona la acest blog prin email, folosind formularul de mai jos :
Adresa ta de email :

Lasa un comentariu

Nume (necesar)

Email (necesar) (nu va fi publicat)

Site web

Comentariul tau