Importanţa orarului meselor în dieta zilnica

Publicat in Articole de specialitate pe June 29th, 2012 de Alin Popescu | 3 comentarii

„Scăderea în greutate se bazează pe consumul unei cantități mai mici de mâncare!”

Suntem de acord până aici dar ce ne facem cu marea masă a celor care din această propoziţie înțeleg că trebuie să se înfometeze şi mai ales că săritul peste o masă va ajuta la obținerea unei siluete de invidiat într-un timp record. Nu este ușor pentru nimeni să scape de kilogramele în plus şi mai ales să o facă într-o manieră inteligentă fără să perturbe echilibrul existent în organism însă cuvintele cheie în obținerea dezideratelor de mai sus sunt cumpătare şi organizare.
De ce să ne concentrăm numai asupra organizării zilnice din punct de vedere al activităţii profesionale când putem ( şi mai ales trebuie) să ne facem un plan zilnic şi in ceea ce privește orarul meselor. Orice dietă şi orice schimbare a obiceiurilor alimentare trebuie să înceapă cu înțelegerea şi acceptarea faptului că nu se sare peste nici o masă deoarece în acest fel apar dezechilibre în organism şi mai devreme sau mai târziu probleme de sănătate. Nu ne adresăm cu aceste sfaturi numai persoanelor care au probleme cu greutatea ci şi celor care doresc să îşi îmbunătățească stilul de viață.

De ce trebuie sa mâncam de 5 ori pe zi?

În urma celor mai recente studii efectuate de către nutriționiști s-a dovedit faptul că implementarea unui program alimentar ce consta în 3 mese principale şi 2 gustări (la ora 11 a.m. şi la ora 16 p.m.) se pot obține rezultate mult mai bune în lupta împotriva kilogramelor în plus şi mai ales în menținerea pe termen lung a greutății ideale. În mod paradoxal cu ajutorul celor 5 mese zilnice se poate consuma o cantitate mai mică de alimente decât în cazul programului clasic de 3 mese pe zi deoarece în ultimul caz mesele sunt spațiate de intervale mari de timp. Cu alte cuvinte cei care îşi iau micul dejun la 7.30 vor consuma mult mai multe calorii la prânz faţă de cei care îşi programează o gustare la ora 11 deoarece senzația de foame apărută în intervalul de 5 ore şi jumătate de pauză alimentară îi va determina să îşi umple farfuria până la refuz. De asemenea porționarea rației calorice în 5 mese pe zi este de ajutor şi la menţinerea unui tub digestiv sănătos. Ingerarea unei cantităţi mai mici la intervale regulate de timp şi păstrarea acestui obicei timp de câteva săptămâni va putea remedia şi simptome ca: balonarea, greața saui tulburările de tranzit intestinal.

Cum să ne organizăm?

Un program fix al meselor are multiple beneficii asupra stării de sănătate. Stimularea metabolismului şi creșterea nivelului de energie al organismului sunt doar câteva din “minunile”pe care le poate face respectarea orelor fixe de masă.

În cele ce urmează vă vom prezenta regulile generale ale programului de masă sănătos:
– micul dejun este obligatoriu şi trebuie consumat la o ora după trezire
– la 2 maximum 3 ore de la micul dejun alocați 10 minute pentru o gustare ,a nu se înțelege prin gustare chipsuri, dulciuri, mâncare tip fast-food sau produse de patiserie, gustarea va consta în fructe, iaurt degresat, sau produse pe bază de cereale
– la 2-3 ore după gustare luați prânzul
– între prânz şi cină (de preferat în jurul orei 16) este bine să luați a doua gustare
– cina trebuie sa fie consumată nu mai târziu de ora 19

Pentru cei care lucrează în schimbul de noapte este imposibilă păstrarea conduitei alimentare prezentate mai sus. Aceștia trebuie să ia una sau 2 gustări în timpul nopții (pe parcursul programului de lucru). După terminarea programului putem considera micul dejun ca prima masă din zi urmată de odihna obligatorie de 8 ore. După trezire este necesară o masă consistentă bazată pe legume şi proteine cu valoare biologica înaltă (carne de pui, peşte, curcan). Şi nu în ultimul rând atenție la consumul exagerat de cafea (mai ales în cazul celor care lucrează noaptea).

N.B. Astept cu interes comentarii pe aceasta tema!

Share

Daca vrei sa fii la curent cu articolele publicate, te poti abona la acest blog prin email, folosind formularul de mai jos :
Adresa ta de email :

Lasa un comentariu

Nume (necesar)

Email (necesar) (nu va fi publicat)

Site web

Comentariul tau