Articole de interes

Canicula – cum ne putem apara de probleme?

/
Canicula  – cum ne putem apara de probleme?

Cu totii suntem dornici de plimbari in aer liber, de excursii la munte si la mare insa nu trebuie sa ne lasam inselati de mirajul zilelor insorite. Din pacate, in ultimii ani s-a observat o incalzire globala a climei, lucru ce are repercusiuni asupra succesiunii anotimpurilor, fiind evident faptul ca primavara nu mai are 3 luni iar trecerea de la temperaturile de 15-20 de grade la cele de 30-35 specifice verii se face mult mai brusc.

Aceste lucruri fiind spuse, este clar ca nu numai natura este derutata de aceste schimbari, ci si organismul uman. Canicula (temperaturile peste 35 de grade) afecteaza mai mult sau mai putin pe toata lumea insa exista anumite persoane care, in mod particular, trebuie sa evite expunerea la temperaturile ridicate.

Cine trebuie sa se fereasca de expunerea la soare

Persoanele in varsta trebuie sa aiba in vedere ca expunerea la soare si la temperaturi ridicate poate sa ii afecteze, putandu-se ajunge pana la lesin si chiar deces. Cu atat mai vigilente trebuie sa fie persoanele in varsta care sufera si de afectiuni cardiace, acestea trebuind sa evite pe cat posibil iesitul afara in intervalul orar 11 am – 17 pm. In cazul in care acestia sunt fortati de imprejurari sa iasa afara in timpul unei zile caniculare este bine sa isi protejeze capul (cu palarie sau chiar umbrela de soare), sa aiba o sticla de apa asupra lor si sa fie imbracati cat mai lejer.

Femeile insarcinate sunt si ele predispuse la scaderi importante ale tensiunii arteriale in momentul expunerii prelungite la temperaturi extreme, lucru ce poate fi periculos atat pentru ele cat si pentru fat.

Persoanele cu tenul deschis, pistrui sau alunite intra in categoria celor care in momentul in care se expun la razele ultraviolete risca sa se arda. Tot acestia au un risc mult mai mare decat cei cu tenul masliniu sau mai inchis la culoare de a face cancer de piele.

Sfaturi pentru a trece peste zilele caniculare

• Prima regula si cea mai importanta este de a evita expunerea la soare si iesitul din casa (atat cat se poate) in intervalul orar 11-17 deoarece in aceasta perioada orara razele UV sunt cele mai nocive.
• In zilele toride nu trebuie sa plecati nicaieri fara o sticla de apa. Medicii recomanda ca aportul hidric sa fie de minim 2,5 L/zi. Nu va pacaliti setea cu bauturi dulci carbogazoase ci beti apa plata sau apa minerala.
• Inainte sa plecati din casa ganditi-va bine la vestimentatie si luati in calcul doar hainele usoare, deschise la culoare, evitandu-le pe cele inchise la culoare si confectionate din materiale sintetice. In acest fel veti lasa pielea sa respire in voie si veti suporta mai usor temperaturile ridicate. De asemenea, nu uitati sa va protejati capul folosind palarie sau sapca.
• Atentie mare la alimentatie. Multe din produsele care se gasesc pe piata in timpul verii, datorita temperaturilor ridicate din aceasta perioada, se pot strica mult mai usor crescand astfel sansele de aparitie a toxiinfectiilor alimentare. Astfel: alegeti cu mare atentie carnea, ouale si produsele de patiserie cu frisca sau creme. Si nu in ultimul rand, consumati din abundenta legume si fructe proaspete acestea fiind cea mai buna sursa de vitamine si minerale.

Cu totii suntem dornici de plimbari in aer liber, de excursii la munte si la mare insa nu trebuie sa ne lasam inselati de mirajul zilelor insorite. Din pacate, in ultimii ani s-a observat o incalzire globala a climei, lucru ce are repercusiuni asupra succesiunii anotimpurilor, fiind evident faptul ca primavara nu mai are 3 luni iar trecerea de la temperaturile de 15-20 de grade la cele de 30-35 specifice verii se face mult mai brusc.

Aceste lucruri fiind spuse, este clar ca nu numai natura este derutata de aceste schimbari, ci si organismul uman. Canicula (temperaturile peste 35 de grade) afecteaza mai mult sau mai putin pe toata lumea insa exista anumite persoane care, in mod particular, trebuie sa evite expunerea la temperaturile ridicate.

Cine trebuie sa se fereasca de expunerea la soare

Persoanele in varsta trebuie sa aiba in vedere ca expunerea la soare si la temperaturi ridicate poate sa ii afecteze, putandu-se ajunge pana la lesin si chiar deces. Cu atat mai vigilente trebuie sa fie persoanele in varsta care sufera si de afectiuni cardiace, acestea trebuind sa evite pe cat posibil iesitul afara in intervalul orar 11 am – 17 pm. In cazul in care acestia sunt fortati de imprejurari sa iasa afara in timpul unei zile caniculare este bine sa isi protejeze capul (cu palarie sau chiar umbrela de soare), sa aiba o sticla de apa asupra lor si sa fie imbracati cat mai lejer.

Femeile insarcinate sunt si ele predispuse la scaderi importante ale tensiunii arteriale in momentul expunerii prelungite la temperaturi extreme, lucru ce poate fi periculos atat pentru ele cat si pentru fat.

Persoanele cu tenul deschis, pistrui sau alunite intra in categoria celor care in momentul in care se expun la razele ultraviolete risca sa se arda. Tot acestia au un risc mult mai mare decat cei cu tenul masliniu sau mai inchis la culoare de a face cancer de piele.

Sfaturi pentru a trece peste zilele caniculare

• Prima regula si cea mai importanta este de a evita expunerea la soare si iesitul din casa (atat cat se poate) in intervalul orar 11-17 deoarece in aceasta perioada orara razele UV sunt cele mai nocive.

• In zilele toride nu trebuie sa plecati nicaieri fara o sticla de apa. Medicii recomanda ca aportul hidric sa fie de minim 2,5 L/zi. Nu va pacaliti setea cu bauturi dulci carbogazoase ci beti apa plata sau apa minerala.

• Inainte sa plecati din casa ganditi-va bine la vestimentatie si luati in calcul doar hainele usoare, deschise la culoare, evitandu-le pe cele inchise la culoare si confectionate din materiale sintetice. In acest fel veti lasa pielea sa respire in voie si veti suporta mai usor temperaturile ridicate. De asemenea, nu uitati sa va protejati capul folosind palarie sau sapca.

• Atentie mare la alimentatie. Multe din produsele care se gasesc pe piata in timpul verii, datorita temperaturilor ridicate din aceasta perioada, se pot strica mult mai usor crescand astfel sansele de aparitie a toxiinfectiilor alimentare. Astfel: alegeti cu mare atentie carnea, ouale si produsele de patiserie cu frisca sau creme. Si nu in ultimul rand, consumati din abundenta legume si fructe proaspete acestea fiind cea mai buna sursa de vitamine si minerale.

Sursa – http://www.alegesanatos.ro/blog/pofta-de-viata-55/masuri-ce-trebuie-luate-in-timpul-caniculei-65.html

Share
Leave a Reply
Your email address will not be published. *