Unde exista apa, exista si viata, iar unde apa lipseste, viata este o continua competitie. Apa are o importanta majora in mentinerea vietii. Pentru organismul uman, ea este un constituent major, dar si mediul in care se defasoara toate reactiile biologice.

Creierul contine 70% apa, sangele 82%. Daca fara alimentatie un om poate rezista si o luna, fara apa se produce moartea in cateva zile. Importanta apei pentru organism poate fi apreciata si din proportia considerabila pe care o detine, si anume 60% din greutatea corpului la barbat si 50% la femeie. La copil, proportia acesteia este mai crescuta, scazand odata ce individul inainteaza in varsta. Pierderea a 10% din apa organismului duce la moartea acestuia.

Desi nu contine nutrienti speciali, apa este esentiala pentru buna functionare a organismului. Ea dizolva substantele nutritive pe care le primeste organismul prin hrana, le transporta la celule unde sunt metabolizate si apoi transporta resturile rezultate la organele de eliminare: rinichi (eliminata sub forma de urina), piele (transpiratie), plamani (respiratie) si in cantitati mici prin intestine (fecale). Apa mai este eliminata prin lapte in cazul femeilor care alapteaza. Un rol important il are si in mentinerea constanta a temperaturii corpului, eliminand caldura care prisoseste din organism prin transpiratie. Apa ajuta la mentinerea unei greutati corporale normale, stimuland metabolismul si regland apetitul. Apa hidrateaza in mod natural pielea, oferindu-i un aspect sanatos, stralucitor si previne aparitia ridurilor. Asadar, apa pierduta trebuie sa fie in mod continuu inlocuita.

Aportul de apa se realizeaza fie ca atare, fie prin alimentele consumate. Fructele si legumele verzi sunt foarte bogate in apa, continand 80-90% apa, carnea – 70%, painea alba – 36%, branza – 30% etc. O cantitate mica de apa se formeaza si in tesuturi prin oxidarea hidrogenului din grasimi, carbohidrati si proteine (apa metabolica).

O intrebare frecvent intalnita e cata apa ar trebui sa consumam zilnic? Raspunsul la aceasta intrebare se bazeaza pe obiceiurile alimentare, climat si nivelul de activitate fizica. In medie, un individ sanatos ar trebui sa consume 1500-2500 mililitri de apa pe zi pentru buna functionare a organismului si pentru a preveni deshidratarea, constipatia, infectia urinara etc.

Apa buna de baut nu are culoare, nici miros si are un gust placut. Ea ar trebui filtrata si pastrata intr-un recipient inchis, pentru a preveni aparitia bolilor transmisibile prin apa. Consumul de apa impura, contaminata este principala cauza a bolilor epidemice in tarile in curs de dezvoltare. Exista mai mult de 2100 de substante contaminante in apa de la robinet din aceasta cauza fiind imperios necesar folosirea unui sistem de filtrare inainte de a o consuma.

Hiperhidratarea
Consumul unei cantitati prea mari de apa intr-un timp scurt poate duce la o situatie cunoscuta drept intoxicatia cu apa a organismului si la o stare inrudita ce rezulta prin diluarea sodiului, hiponatriemie. Intoxicatia cu apa e intalnita cel mai frecvent la copiii cu varsta sub sase luni si uneori la sportivi. Intoxicatia cu apa si hiponatriemia apar atunci cand o persoana deshidratata bea prea multa apa fara electroliti.
Cand se consuma multa apa, tesuturile se imbiba cu fluidul in exces, generand aparitia edemului. Excesul de apa din ser extrage sodiul din celule pentru a restabili concentratia necesara in ser. Pe masura ce tot mai multa apa se acumuleaza, concentratia de sodiu din ser scade, cu aparitia hiponatriemiei. Dezechilibrul electrolitic cauzeaza batai neregulate ale inimii, permite fluidului sa intre in plamani. Edemul exercita presiune la nivelul creierului si nervilor, generand un comportament asemanator celui din intoxicatia cu alcool. Edemul la nivelul tesutului cerebral poate cauza un atac de apoplexie, coma sau chiar moarte daca aportul de apa nu este sistat sau daca nu se administreaza o solutie salina hipertona (sare).
Rinichii unui adult sanatos pot prelucra 14 – 15 litri de apa zilnic. Intoxicatia cu apa nu apare daca se consuma o cantitate mare de apa progresiv, ci doar daca se ingurgiteaza o cantitate mare in timp foarte scurt.

In timpul exercitiilor fizice intense sau cand se inregistreaza temperaturi ridicate e indicat sa suplimentam aportul de apa pentru a compensa pierderile prin transpiratie si respiratie. Consumand apa in cantitati adecvate, toxinele din organism sunt eliminate. In anumite conditii patologice precum febra, diaree, voma sau infectii ale tractului urinar un consum suplimentar de apa e indicat. In conditii precum insuficienta renala sau cardiaca consumul de apa e restrictionat. Cafeaua si ceaiul contin multa apa dar si cafeina, care este un diuretic usor si stimuleaza eliminarea acesteia.

Deshidratarea
Deshidratarea apare atunci corpul nu are suficienta apa si fluide. Cauzele sunt pierderea excesiva de fluide, consumul insuficient sau ambele mecanisme intricate. Cei mai susceptibili la efectele deshidratarii sunt copiii, datorita greutatii corporale mai mici, batranii si bolnavii.
Deshidratarea poate fi usoara, moderata sau severa in functie de cantitatea de fluide pierdute sau neinlocuite. Deshidratarea severa este o urgenta medicala, pentru ca pune in pericol viata.
Printre cauzele deshidratarii se numara voma sau diareea (cele mai frecvente), pierderea excesiva de urina datorita unui diabet insuficient controlat sau consumului de diuretice, transpiratie excesiva (in timpul antrenamentelor) sau febra.
Simptomele deshidratarii sunt gura uscata, ochi uscati, fara lacrimi, cantitate de urina redusa, letargie si coma in cazul deshidratarilor severe. Tensiunea arteriala scade, inima incepe sa bata mai repede, pielea isi pierde elasticitatea normala, in cazurile severe ajungandu-se la soc.
Ca si tratament, consumul de fluide este de obicei suficient pentru o deshidratare usoara. Pierderea de apa determina declansarea reflexului de sete. Fluidele administrate intravenos si spitalizarea sunt indicate in cazul deshidratarilor moderate si severe.

Consumul insuficient de apa deterioreaza functiile generale ale corpului si cantitatea de urina formata scade. Ca regula, o persoana care consuma suficiente fluide excreta 1200-1500 ml de urina pe zi. Culoarea urinii ne poate spune daca aportul de apa este suficient sau nu. Urina colorata galben pal indica un consum adecvat, pe cand urina intens colorata denota un aport insuficient de apa.

  1. Eu trebuie sa iau zilnic Noliprel 2,5mg pt reglarea tensiunii.Din pacate beau putina apa,maxim 500ml.Nu mi-e sete,cum as putea sa fac sa beau 2l? O sugestie,va rog mult
    Multumesc anticipat

  2. cum fac diferenta intre deshidratare si hiponatremie (sodium este in jur de 133)? de la o vreme, a doua zi dupa o tura de mtb/drumetie ma simt ca mahmura, foarte obosita, parca tremur, uneori mi-e greata. urina nu este intotdeauna inchisa la culoare. ieri am fost la o tura de mtb, 49 km, 1200 dif.nivel, am prins si ploaie si foarte cald. in 7 ore am baut 1 l de apa+750 ml bautura izotonica. la sfarsitul turei am baut 2 doze radler a 0.33, pana la culcare cred ca am mai baut 500 ml apa. nu dorm bine dupa effort. am 51 ani, 168/70kg, histerectomie cu pastrarea anexelor, tiroidectomie.

Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicată. *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.