apa
Principalul constituent al organismului nostru este apa – mai mult de 60% (variaza in functie de varsta), adica in jur de 45 de litri de apa pentru o persoana de 75 kilograme. Ea serveste la transportul nutrientilor spre celule, la eliminarea deseurilor, la reglarea temperaturii corpului etc.

Ce lichide ar trebui sa consumam pentru un echilibru alimentar perfect? e o intrebare pe care o aud relativ frecvent.

Mai jos am incercat sa creionez si cateva raspunsuri:

Apa
In ceea ce priveste lichidele pe care ar trebui sa le consumam primul sfat ar fi – consumati apa plata sau minerala. Fiecare apa are un continut in saruri minerale si oligoelemente, iar alegerea uneia sau alteia in functie de sarurile minerale pe acre le contine nu are influenta asupra evolutiei ponderale. Din contra putem sa avem preferinte in legatura cu continutul mai mare in calciu al unor ape.Astfel ele reprezinta o sursa
suplimentara , deloc neglijabila de calciu.

Alcoolul
alcool
Continutul caloric al alcoolului (7 Kcal pe gram) este foarte important. In plus, alcoolul reduce lipoliza: un exces de alcool poate deci favoriza stocarea la nivelul tesutuylui adipos si astfel un surplus de kilograme, mai ales daca si alimentatia este bogata in grasimi. Intr-un proces de slabire fara restrictie calorica , se poate consuma alcool insa cu moderatie. Vinul rosu pare sa fie benefic pe plan cardio-vascular, pentru ca determina crestrea HDL-colesterolului (colesterolul ”bun”) si are proprietati specifice antitrombotice si antioxidante. Este mai bine sa evitati bauturile alcoolice care contin zahar cum ar fi lichiorurile (porto, shery), coniacuri, dar si cocktailurile care combina alcooulul cu o bautura dulce. De asemenea trebuie mentionat ca consumul de alcool este acompaniat cel mai adesea si de consumul de alimente calorice cum ar fi: biscuiti aperitivi, alune, fistic,covrigei etc.

Limonadele, sucurile dulci carbogazoase
Aceste tipuri de bauturi sunt total interzise atunci cand vreti sa pierdeti in greutate, pentru ca sunt bogate in calorii: un litru contine in jur de 400 Kcalorii, sub forma de zaharoza, acesta fiind echivalentul a 25 de bucati de zahar.

Sucurile de fructe
Exista sucuri de fructe si…. sucuri de fructe.Unele sunt compuse din suc de fructe 100% fara adaos suplimentar de zahar, acetsea fiind bune pentru silueta. Cele care mai contin si adaos de zahar sunt mai putin de preferat decat cele fara adaos, dar mai putin periculoase pentru silueta ca sucurile carbogazoase. Sucurile de fructe care nu contin adaos de zahar, contin fructoza si nu zaharoza ca cele cu adaos si vor declansa astfel o secretie de insulina mai mica . In orice caz este mai bine sa manaci o portocala decat sa ii bei sucul.

Bauturile “light”
Ele nu aduc calorii in plus, dar mentin obisnuinta cu gustul dulce”, ceea ce poate fi bine pentru cei care chiar nu pot renunta la acest gust, dar si rau pentru ca nu mai ajungi sa te dezobisnuiesti. De asemenea exista inca destule dispute in lumea medicala privind indulcitorii (edulcoranti) folositi in aceste sucuri light.

In loc de concluzie: optim este sa consumati zilnic apa minerala, plata sau ceai!

  1. „nu e bine sa bei in timp ce mananci” Cum comentati aceasta afirmatie?. De cand eram mic tot auzeam acest lucru. NU stiu de unde vine si care este semnificatia ei reala. De fapt banuiesc, dar cred ca, in afara de mine, mai sunt persoane care ar vrea sa afle daca exista un fond stiintific sau nu in spatele ei. Cum articolul dvs. trateaza bauturile, am prins momentul sa deschid o polemica

  2. Cam asta ar fi explicatia „stiintifica”, totusi in spatele acesteia exista un substrat mult mai practic – cand suntem copii ni se spune sa nu bem apa in timpul mesei pentru ca nu este deloc productiv sa iti umplii stomacul cu lichid si sa apara senzatia de satietate inainte de a fi consumate suficiente alimente atat de necesare dezvoltarii.
    Cine are copii mici stie despre ce vorbesc…
    Tocmai de aceea se foloseste si strategia de a nu da copiilor mici in ordinea clasica: supa si apoi felul 2, ci invers, ca sa fim siguri ca le intra in stomac ceva consistent si apoi „zeama”.
    Atunci cand mancam alimente mai uscate (sa zicem cartofi prajiti cu carne) e chiar necesar sa mai diluam bolul gastric (nu neaparat in timpul mesei, dar macar dupa).

Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicată. *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.