Intrebarile le-am primit de la ziarul „Adevarul”. Am raspuns dar – datorita structurii editoriale – nu au mai intrat de cat 3 fraze in editia de astazi a ziarului. Asa ca – daca tot am muncit – redau mai jos trei dintre aceste intrebari si, evident, raspunsurile mele!

1. Exista riscuri carora se supun cei care se apuca de alergat?

Principalul risc la care se supun cei care vor sa se apuce de alergat il reprezinta accidentarile. Alergatul / jogging-ul la nivel de amatori poate fi urmat de contracturi, intinderi musculare uneori chiar rupturi musculare atunci cand nu este precedat de o incalzire corespunzatoare. In timpul alergarii gleznele si genunchii sunt solicitati suplimentar. Astfel, pe termen lung, pot aparea afectari articulare – artroza precoce. Alergatul pe teren accidentat sau folosirea unor incaltari inadecvate creste riscul de accidentari mai grave ca entorse glezna si/sau genunchi, fracturi. Joggingul pe teren dur (ciment) predispune la aparitia periostitei tibiale si mai rar a fasceitei plantare. Mai mult, tendinta incepatorilor sau a persoanelor care vor sa scape de kilogramele in plus mai repede este de a se suprasolicita cu aparitia febrei musulare. De asemenea, stress-ul cardiovascular poate fi important mai ales daca vorbim de persoane obeze, cu varsta peste 50 ani sau cu patologie cardiaca asociata. In aceste cazuri este recomandat avizul medical.

2. Este mai benefic pentru organism sa alergam moderat, pe distante scurte, decat sa alergam la maraton, sa facem constant efort sustinut?

Recomandarea medicala „clasica” este de 30 de minute de miscare, alergare usoara, pe zi, cel putin trei zile/saptamana, pentru un bun tonus, un echilibru muscular corespunzator si reducerea riscului aparitiei bolilor cardiovasculare. Tendinta tuturor incepatorilor joggingului de intretinere este de a alerga repede si pe distante mari supunandu-se astfel riscului de accidentare (vezi mai sus). Optati pentru sedintele scurte la inceput, pe distante mici, parcurse relaxat, fara a forta muschii gambelor. Se poate creste treptat distanta dar cu evitarea suprasolicitarii. Studiile efectuate de specialisti au aratat ca alergarea a peste 70 km/saptamana (45 mile) creste semnificativ riscul de accidentare fara o imbunatatire a conditiei fizice. Deci, pentru amatori jogging-ul pe distante scurte aduce cele mai multe beneficii atat pentru sanatate cat si pentru ameliorarea / mentinerea conditiei fizice.

3. Ce se intampla cu corpul ei daca persoana respectiva, dintr-un motiv sau altul, renunta la alergat?

Principalul efect este asupra muschilor. Nu se transforma in grasime, asa cum ai avea tendinta sa crezi, dar lipsa de exercitiu determina scaderea tonusului muscular, iar in timp hipotrofie musculara (prin nefolosire). Pe de alta parte, 454 g muschi (1 pound) consuma in repaus 6 calorii / zi. Poate parea putin, dar cantitatea echivalenta de tesut adipos consuma doar 2 calorii. Cu alte cuvinte va avea impact si asupra metabolismului bazal care va inregistra o rata mai mica, iar daca dieta ramane nemodificata se constata cresterea in greutate.

  1. am mai scris pe acest sait si miati zis sa fac repaus sportiv auziti dar cat timp de obicei iarna nu prea joc fotbal si pe la inceputul lui febroarie si panan mai asa nu prea ma durea da dupa ce se incalzea si faceam efort mult incepea sa ma doara am si eu o intrebare dimineata nu ma doare dar mai fac cateva exerciti ma ridic pe varfuri e bn daca fac si daca mai fac sport 1 pe saptamana acum ca prin februarie incep calumea sa joc fotbal si alerg cam mult pt cnv de varsta mea va ro raspundetimi si zicetimi ce am voie sa fac

  2. am mai scris tot dumneavoastra da nu pe acesst sait scz raspundetimi la ce am scris mai sus
    dar tot pe mail ok buna ziua.

  3. Buna , eu am inceput sa tin dieta si in acelasi timp alerg in fiecare seara care o ora (cu Pauze scurte) se vede pe Corp ca am slabit dar cantarul imi arata tot atat ca inainte sa incep dieta si sportul ,Vreau sa Stiu daca e normal din cauza ca imi fortez muschii sa aibe vreo legatura cu asta ,pentru ca repet in oglinda se vad rezultatele

Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicată. *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.