sau “Cum sa urmam o dieta sanatoasa, eficienta si… constienta ?”

urmarea episodului prim

De regula prin dieta personalizata se intelege o dieta care tine seama de preferintele culinare si anumite restrictii dictate de starea generala de sanatate a persoanei, ceea ce nu este gresit, dar este incomplet.

Trebuie stiut ca dieta necesara pentru atingerea unui anumit scop, difera de la o persoana la alta, in functie de sex, varsta, greutate, tipul si durata activitatilor pe care le desfasoara zilnic, starea speciala in care se afla eventual persoana, sarcina, alaptare, sport de performanta, etc.. De aici este evident ca nu exista diete universale.

Scopul unei diete este de a se obtine greutatea si pe cat posibil si compozitia corporala optime. Care este insa greutatea optima sau ideala ?
Exista numeroase formule de calcul a greutatii ideale de regula stabilite pe baza unor analize statistice. Dintre acestea, s-a impus asa numitul indice de masa corporala (IMC) dat de relatia

IMC = G / I X I,

adica greutatea G(in kg) impartita la inaltimea I (in metri) la patrat. Aceasta este totusi o estimare. Nu se aplica copiilor.Valorile normale ale IMC se considera pentru femei intre 19 si 24 si pentru barbati intre 20 si 25. Sub 18,5 persoana este subponderala, pana la 29 este supraponderala, pana la 40 este obeza si peste 40 este obeza patologic. IMC-ul ideal (IMCi), se considera la jumatatea intervalului de normalitate, adica 21,5 pentru femei si 22,5 pentru barbati. Cunoscand IMC-ul ideal pentru o inaltime data, putem calcula greutatea ideala, Gi = IMCi x I x I. Se poate considera ca intervalul de normalitate, este aproximativ, Gi ± 10 % din Gi.

Exemplu. Sa presupunem ca o persoana de sex feminin, are 160 cm si 75 kg. IMC-ul sau este 75 / 1,6 / 1,62 = 29,2 si coform celor de mai sus, intra in categoria persoanelor supraponderale. Greutea ideala (Gi) a persoanei, este pentru inaltimea sa, Gi = IMCi x I x I = 21,5 x 1,62 = 55 kg, in care IMCi este Valoarea ideala a IMC pentru femei, adica 21,5 kg/m2 . Intervalul de normalitate este intre 19 x 1,62 si 24 x 1,62 adica intre 48,6 si 61,5 kg, sau aproximativ intre 55 – 5,5 si 55 + 5,5 adica 49,5 – 60,5 kg.

Calculati-va singuri greutatea ideala si intervalul de normalitate a greutatii pentru datele Dvs.

N.B. Acesta se doreste un ciclu de zece articole scrise de un om pasionat de fizica si… diete – George Vasiliu – care lucreaza de aproape 10 ani la un proiect ambitios pentru o dieta asistata de calculator. L-am cunoscut acum aproape 2 ani si de atunci colaborez in zona de nutritie cu el. Articolele sunt scrise in colaborare insa partea de informatica ii apartine in totalitate. DAC (dieta asistata de calculator) si dietogramele GV sunt concepte originale rezultate in urma unor ani de munca.

(va urma)

   1. Va urmaresc emisiunea in fiecare saptamana si as dori sa slabesc si eu. Am 1,65cm si 82-83kg.Am avut 65kg dar am fost plecata in Spania si m-am ingrasat foarte mult,adica m-am ingrasat pana am ajuns la 83kg si imi doresc foarte mult sa slabesc.Va rog ajutati-ma,va cer ajutorul din tot sufletul pentru ca imi doresc sa fiu si eu cat de curand mireasa si as vrea sa slabesc.Va multumesc mult si din suflet.

    1. Sfatul meu, stimata domnisoara, este sa luati legatura cu un specialist in domeniu acesta DIN ORASUL DVS cu care sa puteti PASTRA LEGATURA pe termen mediu/lung! Schimbarea dietei/regimului/stilului de viata e o provocare care trebuie MONITORIZATA! Daca sunteti din Bucuresti/ilfov sau zone limitrofe ne auzim la telefon pentru a stabili o prima consultatie!

 1. foarte interesant…deci mai am de slabit cam 5 kg de care o sa scap cat de curand pt ca am mai slabit 13 kg si nu cred ca 5 kg reprezinta o mare problema.site-ul si emisiunea sunt super!felicitari!!!

 2. Buna seara..eu am calculat..si am IMC=29, asta insemnand k sunt supraponderala..Am 1.71 inaltime..si as vrea foarte mult sa slabesc..Va rog daca ati putea sa-mi dati cateva sfaturi..Va multumesc!

  1. Urmareste serialul in continuare, Livia! O sa geseste multe raspunsuri… Cat despre lucrurile personalizate, in mod profi, nu se pot face decat la cabinet! Sper ca esti de acord cu mine!

 3. Ceva de ingrasat ???????!!!!!!!!!!!
  Am 32 de ani, 1.60 si 47 kg. Am ajuns la aceasta greutate in urma nasterii!!! pana atunci fiind de can ma stiu la 40 kg… as vrea sa ajung la 50 dar nu se prinde nimic!!! Solutii va rog…
  Multumiri!

 4. Foarte interesant articol si educativ. Am caculat si mi-a dat greutatea ideala, exact greutatea mea … dezamagitor pentru mine care credeam ca am depasit limita de ceva timp.

Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicată. *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.