sau „Cum sa urmam o dieta sanatoasa, eficienta si …..constienta?”

continuarea episodului 4

Ca si in cazul macronutrientilor, micronutrientii sunt esentiali intr-o dieta echilibrata. Desi in cantitati foarte mici, vitaminele si sarurile minerale – denumite generic micronutrienti asigura echilibrul necesar unei diete. Atat carentele de vitamine si saruri minerale cat si excesul lor pot fi daunatoare sanatatii. In consecinta ca si in cazul macronutrientilor, si necesarul de Vitamine si Saruri minerale este standardizat si personalizat, recomandandu-se cantitati optime pentru fiecare categorie de persoane in parte. Este vorba de asa numitele DZR – uri sau Doze Zilnice Recomandate.

Un numar de cel putin 10 Vitamine si 10 Saruri minerale se iau in consideratie la stabilirea unui meniu sanatos, ca dieta pentru un anumit scop.

Cele 10 vitamine sunt: Vitamina A si E care sunt liposolubile precum si Vitaminele B1, B2, Niacina(B3), Acidul Pantotenic(B5), Vitamina B6, Folatii, Vitamina B12 si Vitamina C care sunt hidrosolubile.

Cele 10 saruri minerale sunt: Calciul, Fosfor, Fier, Sodiu, Potasiu, Magneziu, Zinc, Cupru, Mangan si Seleniu.

Analize mai profunde, iau in consideratie si alte vitamine ca de ex vitamina D, sau saruri minerale ca iodul, fluorul, etc

Ca si in cazul macronutrientilor, vitaminele si sarurile minerale se gasesc in alimente in cantitate mai mare sau mai mica.

Un meniu echilibrat si deci sanatos trebuie sa contina si acele alimente care asigura necesarul standardizat si personalizat de vitamine si saruri minerale, respectiv in cantitati necesare.
Trebuie mentionat ca atat vitaminele cat si sarurile minerale din alimente au un grad mare de absorbtie in organism, spre deosebire de cele mai multe din cele sintetice.

Intalnim de multe ori pe ambalajul unor alimente, Calciu atat % din DZR, sau Fosfor atat % din DZR. Este desigur o informatie si se refera probabil la un adult sanatos. Dar este ea oare suficienta? Nu prea, caci DZR-urile difera in functie de sex, varsta, situatii speciale (sarcina, alaptare, sport de performanta, etc). Este deci pusa acolo ca sa… fie.

Observam ca deja lucrurile se complica si intr-adevar, problema unei diete realmente sanatoase si eficiente este mai complexa decat am banui sau ne-am dori. Complexitatea ei de care sper ca v-am convins, ne arata ca nu pot exista diete universale si ca o dieta corecta, echilibrata, eficienta si sanatoasa, nu se poate recomanda fara o analiza foarte atenta a persoanei si a meniului sau.

Daca ne gandim ca fiecare aliment este caracterizat de macronutrientii amintiti in articolul precedent, la care putem adauga si alcoolul, si de cate 10 vitamine si 10 saruri minerale, in total cam 30 de parametri nutritionali ce caracterizeaza fiecare aliment, ca un meniu este format din mai multe alimente si ca o dieta trebuie sa contina mai multe meniuri care trebuie sa respecte diferite standarde, este cat se poate de clar ca o analiza si recomandari nutritionale corecte si eficiente nu se pot face nici manual nici mental.

Orice dieta stabilita altfel, este … o poveste frumoasa, dar cat de adevarata si utila pe termen lung, ramane de vazut. Sa nu disperam insa, asa cum vom vedea, problema are solutie caci lumea a progresat si in acest domeniu. Totul e sa tinem si noi pasul cu lumea… buna.

George Vasiliu, Alin Popescu

va urma

  1. Buna ziua si tot binele! Eu am inceput dieta de o saptamana insa nu pot sa respect orele fixe de masa oricat de mult as incerca, dar chiar si asa am slabit 2 kg! Am fost „orbita” de stres si indiferenta o perioada de timp, dar totul s-a schimbat; Credeti-ma, cel mai mult conteaza psihicul si cunoasterea propriului organism, nu am dreptate? O sa va contactez si telefonic, in curand; cu stima, Cristina !

Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicată. *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.