Colesterolul este un alcool policiclic de care se leaga acizii grasi, devenind astfel o grasime care se intalneste in aproape toate alimentele de origine animala. El este transportat prin intermediul sangelui in asociatii moleculare cu proteinele (lipoproteine).

Colesterolul are doua surse:
• Endogena – o parte se formeaza la nivelul ficatului din grasimile din alimentatie (cea mai mare parte a colesterolului)
• Exogena – o alta parte provine direct din alimentele care contin colesterol.

Majoritatea se gaseste in membranele celulare si in special in membranele sistemului nervos – creier, maduva spinarii. Restul participa la formarea acizilor biliari, sinteza hormonilor sexuali si suprarenalieni, si ajuta la formarea vitaminei D.

Exista doua tipuride colesterol cu importanta practica:
LDL (low density lipoprotein), numit si colesterolul „rau”, transporta cea mai mare parte a colesterolului in sange (65%) si reprezinta sursa principala pentru formarea leziunilor aterosclerotice ce duc la ingustarea vasului de sange
HDL (hight density lipoprotein), numit si colesterolul „bun”, transporta colesterolul (20%) din diverse parti ale organismului inapoi la ficat, ceea ce duce la inlaturarea lui din organism, deci la protejarea vasului de sange.

Daca aportul alimentar de colesterol este mult crescut atunci acesta incepe sa se depuna pe vasele de sange, ceea ce duce la ingustarea lumenului arterial – formarea placilor de aterom. Consecinta directa este cresterea riscului de aparitie a unui infarct miocardic sau accident vascular cerebral.
Riscul de aparitie al placilor de aterom depinde insa mai ales de raportul dintre colesterolul „bun” si cel „rau”. Pentru adulti s-au stabilit niste valori considerate optime ale colesterolului, LDL, HDL astfel:
Colesterol total< 200 mg/dl • LDL<100 mg/dl • HDL>60 mg/dl

Principalele surse de colesterol exogen sunt reprezentate de produsele de origine animala: galbenusul de ou, produse lactate nedegresate (unt, smantana etc), carne, untura si slanina. Doua plante folosite mult drept condimente au proprietatea de a scadea semnificativ colesterolul „rau”: usturoiul si cimbrul. Dintre fructe, cel mai mult merele au acesta proprietate. Dar poate cel mai important aliment care scade riscul aparitiei placilor de aterom, mai important chiar decat regimul vegetarian, este pestele. Aceasta deoarece pestele contine „colesterol bun”, care se opune asimilarii „colesterolului rau”.

N.B. Acesta este un post / articol scris la cererea „publicului’!

  1. Fac arte dintr-o familie in care colesterolul rau se transmite genetic, eu am avut noroc, pana la 58 de ani a fost in limite normale, dar de 3-4 ani a inceput sa cresca, de un an fac tratament si tin oarecare dieta, evit grasimile, cat iaucrestor totul e in regula, daca intrerup tratamentul vlorile colesterolului crecs nu alarmant dar peste limita superioara (2).
    pana la 50de ani am fost slaba si foarte slaba, dar in 10 ani am luat 25 de kg )am 74kg si 1.59m inaltime) Am incercat diverse diete, unele drastice, slabesc maxim 10 kg pe termen lung (40-60 de zile), dupa aceea orice as face nu mai slabesc si in timp de 2-3 ani pun la loc cu toata suprvegherea alimentatiei.
    As vrea un regim personalizat, poate voi avea rezultate mai bune pe termen lung.
    Va rog sa-mi spuneti daca ma puteti ajuta personal sau recomandandu-mi un nutritionist din Iasi.
    Va multumesc.
    Va felicit pentru intiativa pe care ati avut-o si va doresc sanatate, multa putere de munca si rabdare cu pacintii de pe internet. Mult noroc in tot ce va propeneti

Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicată. *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.