Rigiditatea cervicala este caracterizata prin limitarea miscarilor gatului. Aceasta problema poate sa apara in urma inflamatiei locale de diverse cauze. Zona cervicala este formata din structuri osoase, muschi, ligamente, tendoane, nervi si vase de sange. Afectarea acestor structuri poate sa duca la aparitia disconfortului, a durerii si a rigiditatii in zona gatului. In plus, acest fenomen mai poate fi insotit si de alte semne si simptome, printre care amintim: durere ce iradiaza in umeri si brate, cefalee, tulburari de somn si iritabilitate.

Cauzele rigiditatii cervicale

Existenta afectiunilor care implica structurile cu localizare la nivelul gatului poate sa concure la aparitia rigiditatii cervicale. Printre cele mai frecvente cauze ale limitarii miscarilor gatului sunt pozitiile vicioase. Cu alte cuvinte, mentinerea capului in aceeasi pozitie o perioada indelungata sau miscarile bruste ale capului pot avea drept consecinta intinderi musculare cu limitarea miscarilor gatului. In plus, cei care fac sport dar nu fac exercitii de incalzire anterior antrenamentului pot suferi intinderi musculare ce duc la aparitia durerilor si pun in tensiune muschii gatului. Si, nu in ultimul rand, somnul intr-o pozitie incorecta este o posibila cauza a afectarii zonei cervicale.

Printre cauzele osteomusculare implicate in aparitia rigiditatii cervicale amintim:

  • traumatismele de coloana cervicala
  • leziuni de tipul entorsei si luxatiei
  • hernia de disc intervertebrala cervicala (care poate duce la stenoza spinala)
  • osteoartrita si artrita reumatoida
  • bolile degenerative ce implica discurile intervertebrale cervicale – frecvent

Anxietatea si stresul excesiv la care unii dintre noi suntem supusi zilnic sunt implicate in mentinerea unei stari de incordare care se rasfrange si asupra musculaturii paravertebrale. Nu putini sunt cei care in perioadele stresante au resimtit disconfort si chiar rigiditate in zona cefei.

Meningita este o afectiune serioasa care, daca nu este tratata la timp, poate pune viata in pericol. Aceasta este caracterizata de inflamatia meningelui, care poate fi cauzata de infectii virale, bacteriene si mai rar fungice. Pacientii care se confrunta cu aceasta afectiune acuza febra, durere de cap violenta, sensibilitate oculara la lumina, dureri musculare si rigiditate a gatului.

Si, nu in ultimul rand, amintim printre posibilele boli ce pot cauza rigiditate cervicala: tumorile (atat cele benigne, cat si cele maligne), fibromialgia, anevrismul cerebral si infarctul miocardic.

Cand trebuie sa va prezentati urgent la medic

Cu totii am resimtit durerea de ceafa si limitarea miscarilor la acest nivel cel putin o data in viata, cauza cea mai probabila fiind adoptarea unei pozitii vicioase. Cu toate acestea, sunt situatii care necesita interventie medicala rapida.

Daca asociati rigiditate cervicala si dureri in piept, dificultati de respiratie sau ameteli, paralizii, amorteli si modificari ale sensibilitatii prezentati-va de urgenta la medic. In plus, daca resimtiti simptome de tip gripal (febra, dureri in gat, tuse) la care se adauga tulburari gastrointestinale atunci cereti sfatul medicului curant pentru a beneficia de tratament.

Imagine: https://www.freepik.com/

Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicată. *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.