Fluxul de energie reprezinta echilibrul intre aportul de energie si consumul ei. Referitor la scaderea in greutate, inseamna gasirea unui echilibru intre alimentatie care reprezinta aportul energetic si exercitiul fizic care reprezinta consumul de energie

In termeni nutritionali, energia se masoara in calorii iar fluxul de energie reprezinta fluxul de calorii in organism. Cand din alimentatie rezulta un numar mare de calorii, organismul se afla intr-o stare de flux ridicat de energie si, cand se consuma o cantitate mica de alimente care aduc putine calorii, fluxul de energie este scazut. Echilibrul in cazul cu flux ridicat de energie este realizat prin efectuarea intensa de exercitii. Balanta energetica este relatia dintre aport si consum.

Este dificil de apreciat cantitatea de energie de baza cheltuita pe parcursul unei zile. Se stie ca barbatii ard mai mult de o calorie pe minut, pe cand femeile, ard mai putin de o calorie pe minut. Fluxul de energie, balanta energetica si legile termodinamicii pot explica modul in care scadem sau punem kilograme.

Doua persoane pot fi in aceeasi stare de echilibru energetic, dar numarul de calorii ingerate si arse pot fi foarte diferite. O serie de cercetatori cred ca notiunea de „flux de energie” este importanta . Practic, o stare de flux inalt de energie exista, atunci cand cresterea numarului de calorii arse printr-un program de exercitii este cuplat la un aport crescut de calorii.

In studiile efectuate s-a observat o crestere a metabolismului bazal la cei cu un bilant energetic cu flux ridicat de energie. Prin urmare, cresterea metabolismului bazal poate aparea dupa antrenament de anduranta cuplat cu un aport alimentar intensificat.

Exemple de flux energetic
Flux de energie exemplul 1: alimentatie redusa – exercitiu fizic redus

Multi oameni traiesc mancand putin dar si cu o activitate fizica redusa. In acest fel, foarte putina energie revine organismului prin alimentatie dar si foarte putina este utilizata. Acestea duc la un aspect slab si fragil.

Flux de energie exemplul 2: alimentatie din abundenta – exerctitiu fizic redus

Acest exemplu este de departe cel mai des intalnit. In aceste cazuri, este multa energie care revine organismului prin alimentatie si foarte putina energie utilizata. Rezultatul acestui surplus de energie il reprezinta grasimea in exces.

Flux de energie exemplul 3: alimentatie redusa – exercitiu fizic intens

Aceasta pare a fi cea mai buna alegere pentru fluxul de energie si pentru scaderea in greutate. Restrangerea caloriilor prin dieta si efectuarea unor exercitii fizice intense inseamna mai multa energie utilizata decat are corpul de oferit. Acest fapt creeaza un deficit energetic, care determina arderea grasimilor pentru a avea energia necesara.
Pnetru scaderea in greutate acest exemplu este bun de urmat insa nu pe perioade lungi de timp , deoarece va determina:
– reducerea performantei, chiar la cei care fac sport de intretinere
– organismului nu-i mai ramane destula energie pentru a construi masa muscularasau pentru alte schimbari care imbunatattesc performanta.
Acest tip de flux de energie, pe termen lung, duce la o energie scazuta a intregului organism, alaturi de un aspect slabit si oboseala.

Flux de energie exemplul 4: alimentatie din abundenta – exercitiu fizic intens
Atunci cand se consuma pe saturate alimentatie sanatoasa, plina de elemente nutritive si cand activitatea fizica depusa este si ea intense, organismul se adapteaza la un nivel ridicat de activitate care determina construirea de masa musculara si alte schimbari fizice. Rezultatul va fi: un corp bine construit, cu suficienta masa musculara, putina grasime, o stare fizica si psihica excelenta datorita un flux de energie ridicat.

In concluzie, daca se urmareste scaderea in greutate prin pierderea de grasime si construirea unui corp atletic trebuie creat organismului un flux ridicat de energie, flux care se poate obtine doar prin combinarea unei alimentatii sanatoase cu un program de exercitii fizice constant.

N.B. O forma a acestui articol a aparut la inceputul anului 2011 in revista Slab sau gras

  1. Frumos articolul! m-a facut sa inteleg lipsa mea de energie:)in prima parte a zilei,adica din cauza ca nu maninc dimineata,doar o cafea?!

Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicată. *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.