Termenul de fruct oleaginos se refera la componenta dintr-o planta care este folosita pentru a produce ulei vegetal. Oleaginoasele pot fi fructe (de exemplu maslinele), seminte (susan, in), sau nuci.  Din punct de vedere etimologic, aceasta denumire provine din limba latina (Oleum inseamna ulei). 
Oleaginoasele includ o varietate de sortimente: masline, alune de padure, arahide, migdale, fistic, caju, seminte de pin, de in, chia, dovleac, floarea-soarelui, susan, si chiar castane. 
Ele au reprezentat pe parcursul istoriei noastre o sursa indispensabila de hrana. La un sit arheologic din Israel au fost gasite ramasitele a 7 tipuri de nuci vechi de peste 700.000 de ani, iar in Iraq s-au gasit dovezi ale consumului de nuci datate inainte de 50.000 i.e.n.

Beneficii

  • Toate oleaginoasele aduc beneficii organismului prin continutul bogat in proteine, fibre, grasimi mono si polinesaturate (grasimi sanatoase), precum si minerale (magneziu, calciu, fier, cupru, zinc, potasiu, seleniu) si vitamine (mai ales B-uri si vitamina E).
  • Nutritionistii recomanda consumul zilnic de oleaginoase, insa in cantitate de 25-30 grame pe zi. Aceasta aduce organismului intre 150-200 de calorii, iar prin continutul bogat in fibre dau satietate favorizand scaderea ponderala prin reducerea numarului de calorii consumate la masa urmatoare.
  • Numeroase studii au demonstrat faptul ca oleaginoasele imbunatatesc profilul lipidic prin scaderea nivelului de colesterol rau si cresterea celui bun, astfel scazand riscul cardiovascular.
  • Aceste „superalimente” pot ajuta si in controlul diabetului prin imbunatatirea sensibilitatii la insulina, iar datorita continutului bogat in fibre intarzie absorbtia glucozei, reducand astfel nivelul glicemiei postprandiale si nivelul insulinemiei.
  • Antioxidantii din oleaginoase precum vitamina E, seleniu, polifenoli, flavonoide, flavone, catehine sau fitoestrogeni aduc o multime de beneficii pentru sanatate: intarzie imbatranirea, scad inflamatia, scad riscul de boli cardiovasculare sau de cancer si chiar de boli neurodegenerative precum dementa sau boala Alzheimer.
  • Oleaginoasele reprezinta o sursa importanta de proteine si de acizi omega 3, in special pentru vegani sau vegetarieni, sau pentru cei carora nu le place pestele. Astfel, semintele de chia, in, sau nucile sunt ideale in astfel de situatii.
  • Prin efectul antiinflamator pot ameliora acneea sau simptomele artritei reumatoide.

Dezavantaje, riscuri

Cele mai frecvente inconveniente aduse de consumul in exces al oleaginoaselor sunt:

  • Cresterea ponderala: toate oleaginoasele sunt bogate in calorii, deci este important de retinut ca trebuie sa le consumam cu moderatie (25-30 grame/zi).
  • Balonare sau constipatie, din cauza fitatilor si taninilor continuti mai ales in migdale si nuci.
  • Supradoza de vitamina E: migdalele si semintele de floarea soarelui sunt printre cele mai bogate alimente in aceasta vitamina, iar excesul poate cauza greata, crampe abdominale, diaree, dureri de cap si chiar sangerari.
  • Litiaza renala: continutul mare de calciu din oleaginoase poate favoriza formarea pietrelor la rinichi.
  • Pot cauza alergii.

In concluzie, va recomandam sa includeti fructele oleaginoase in meniul dumneavoastra, insa in cantitati moderate.

Imagine: https://www.freepik.com/

Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicată. *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.