Leziunea musculara este rezultatul unor macrotraumatisme produse de o contractie brusca a unui muschi, in anumite conditii favorizante.
Intinderea reprezinta o leziune a muschilor sau a tendoanelor. In functie de severitatea leziunii, putem avea o simpla suprasolicitare a muschiului sau tendonului (in limbaj curent intindere) sau o ruptura partiala sau toatala a muschiului sau tendonului.

Anatomia muschiului striat
Muschiul este format dintr-un corp muscular si doua capete, numite tendoane, prin care acesta se insera pe os. Ca organ, muschiul este format din fibre musculare, tesut de legatura – „scheletul conjunctiv” – vase si nervi.
Masa musculara se organizeaza in grupe musculare pe cate o fata a unui segment de corp sau membru, fiecare grup avand aproximativ aceeasi actiune principala in realizarea unei miscari. La exterior acest grup este invelit (protejat) de o fascie comuna. Ruperea fasciei va determina hernierea muschiului/muschilor evidentiabila clinic.
Fiecare corp muscular ese invelit de un manson conjunctiv numit epimisium cu rol protector (mentine forma muschiului nepermitand intindere excesiva) si mecanic (realizeaza impreuna cu fascia comuna si epimisiumul vecin planuri de alunecare in timpul contractiei sau mobilizarii segmentelor).

Din epimisum pornesc septuri conjunctive in interiorul corpului muscular (perimisium) care invelesc fasciculele musculare. Din perimisium pornesc alte septuri in interiorul fasciculului muscular (endomisium) care invelesc fiecare fibra musculara.
Epimisiumul, perimisiumul si endomisiumul formeaza „matricea” sau „scheletul conjunctiv” al muschiului avand rol de sustinere si mecanic, dar reprezinta si calea prin care se asigura vascularizatia si inervatia muschiului.
Fasciculul muscular este cea mai mica unitate structurala ce cuprinde toate elementele muschiului ca organ. Fibra musculara este celula musculara formata dintr-o membrana (sarcolema), protoplasma (sarcoplasma), nuclei si niste structuri proprii citoplasmatice, specifice, miofibrilele care reprezinta singurul element contractil al muschiului.

Etiologia leziunilor musculare
Leziunile musculare pot apare in efectuarea activitatilor de zi cu zi si nu sunt specifice doar sportivilor. Persoanele care practica sport sunt expuse la dezvoltarea intinderilor musculare prin folosirea excesiva a musculaturii.
Intinderea musculara mai este denumita si spasm muscular sau crampa musculara, si reprezinta o leziune indirecta aparuta pe fond de oboseala si suprautilizarea a muschiului. Poate apare in timpul oricarui tip de activitate fizica: alergat, ridicare de greutati, catarare, intindere extrema a bratelor sau picioarelor etc.
Sporturile de contact ca rugby, fortbal american, wrestling, box etc prezinta un risc mai crescut de aparitie a leziunilor musculare dar nu trebuiesc neglijate nici sporturile non-contact in care se pot dezvolta forte puternice (spre exemplu, de prindere/apucare) pe un singur segment al corpului (tenis, canotaj, aruncarea greutatii, gimnastica, golf etc) ce pot duce la aparitia leziunilor musculare.
Intinderile musculare care apar in afara antrenamentului sau unor eforturi fizice sunt denumite ocupationale. Spre exemplu, adoptarea de pozitii anormale la locul de munca pentru perioade lungi de timp fara pauze sau postura anormala a corpului care determina intinderi musculare cronice ale gatului, umerilor si spatelui ridicind posibilitatea sechelelor pe termen lung ale tesuturilor moi si articulatiilor coloanei vertebrale.
Rupturile musculare apar spontan datorita unei contractii puternice sau a unui gest obisnuit efectuat pe un muschi epuizat; pot fi provocate prin lovitura directa, mai ales cand directia de actiune este tangentiala cu muschiul.Alti factorii care pot favoriza producerea leziunilor musculare sunt eforturile bruste si violente fara o incalzire prealabila, in conditiile unui climat rece si umed.

Tabloul clinic
Intinderea musculara poate fi acuta sau cronica. Cea acuta aparare ca urmare a unui traumatism sau suprasolicitare a muschiului, iar cea cronica se dezvolta in urma suprasolicitarilor prelungite, repetitive ale aceluiasi muschi sau grup de muschi.
Simptomele tipice de leziune musculara sunt:
 durere vie cu caracter de arsura, cu aparitie brusca
 atitudine antalgica (adopta o pozitie in care durerea nu mai este atat de intensa)
 prezenta durerii localizate la palpare
 tumefierea regiunii (umflarea), echimoza (vanataie) locala, aparitia hematomului (ruptura musculara partiala sau totala)
 in cazuri severe (ruptura musculara partiala sau totala) apar grade diferite de impotenta functionala a muschiului
Sunt descrise 3 grade de severitate ale intinderii musculare:
 Grad 1: leziune usoara care afecteaza un numar redus de fibre musculare (sub 5%). Este o leziune fibrilara (afecteaza cateva fibre musculare) – aceasta reprezinta in denumirea curenta intindere musculara! Clinic: durere localizata, fara impotenta functionala, redoare si crampe la 2-5 zile post injurie.
 Gradul 2: leziune medie care afecteaza un numar extins de fibre musculare dar muschiul nu este complet rupt. Leziunea este de tip fascicular (sunt interesate cateva fascicule ale muschiului). Clinic: durere intensa, tumefiere, echimoza moderata, redoare si crampe cu durata de o saptamina.
 Grad 3: leziune severa cu ruptura musculara completa. Clinic: durere brusca, intensa, imposibilitatea de a contracta muschiul, echimoze si tumefiere importante, la inspectie muschiul se observa proeminent.

Localizarile cele mai frecvente se intalnesc la muschii membrelor inferioare, mai precis la nivelul cvadricepsului femural, ischiogambierilor, aductorilor coapsei, tricepsului sural dar si la nivelul membrului superior – biceps brahial (cel mai frecvent) – si toracelui (muschiul pectoral mare).

Investigatii paraclinice
In general diagnosticul este pus pe baza anamnezie si examenului clinic local. Utila este si ecografia musculara mai ales in cazul sportivilor de performanta.
Ecografia mio-entzo-osteo-articulara: se efectueaza pentru a decela gravitatea leziunii (stabilirea gradului intinderii) in functie de care se stabileste si conduita terapeutica secundara.

Tratament
Tratamentul de prima linie in leziunile musculare de faza acuta cuprinde patru pasi cunoscuti sub acronimul RICE: repaus segmentar (Rest), aplicare locala de gheata (Ice), compresie locala (Compression) si ridicarea membrului afectat (Elevation).Repausul opreste activitatile fizice care nu sunt necesare, mai ales cele care produc durere pentru a preveni progresia leziunilor. Este obligatoriu, mai ales in cazul sportivilor, deoarece continuarea antrenamentelor determina agravarea injuriei, putand evolua de la intindere musculara pana la ruptura partiala si chiar totala a muschiului.
Se va aplica gheata pentru a reduce edemul prin restrictionarea fluxului de singe la locul leziunii. Nu se aplica gheata pentru mai mult de 10-15 minute o data, dar se repeta aplicarea de gheata de 4 – 8 ori pe zi timp de 3 zile. Aceasta se aplica pe un strat de tifon sau prosop pentru a se evita leziunile termice ale tegumentului.
Se va folosi bandaj compresiv pentru a reduce edemul. Se mentine zona afectata ridicata deasupra nivelului inimii pentru a diminua / preveni staza locala, edemul.
Tratamentul local este acompaniat de administrare de antiinflamatorii nesteroidiene de uz general si local (unguente) pentru a combate durerea si inflamatia. Daca leziunea este acompaniata de durere severa se recomanda examenul medical, mai ales daca membrul nu poate fi utilizat sau daca se identifica sensibilitate marcata intr-un punct. Acestea pot fi semne ale unei fracturi osoase, entorse sau rupturii complete musculare.
Tratamentul curativ in cazul rupturilor musculare partiale si totale este chirurgical.
Fizioterapia este utilizata cu bune rezultate – laserterapia in primele zile, ultrasunet sau ultrasonoforeza (dupa primele 48 ore) iar dupa ziua a 8-a curenti diadinamici, TENS. Masajul nu este recomandat in primele 15 zile.
Kinetoterapia este indicata dupa initiala cicatrizare si consta intr-o prima faza in exercitii de stretching pentru a intinde tesutul cicatriceal fibros, urmate de exercitii de crestere progresiva a fortei musculare – initial exercitii pasive, pasivo-active si active; treptat se va trece la exercitii active cu incarcare progresiva. Urmatoarea etapa este inceperea antrenamentului specific, de asemenea, gradat ca intensitate si incarcare, ideal sub supraveghere medicala.

In general perioada de vindecare pentru intinderile musculare este de 2 pana la 3 saptamani, pentru ruptura musculara partiala este de 3 pana la 6 saptamani iar in cazul rupturii musculare totale de aproximativ 3 luni.

Evolutia si prognosticul sunt, in general, favorabile, daca sportivului i se acorda asistenta medicala de specialitate si de calitate din primele momente ale producerii leziunii, iar reluarea efortului fizic specific (antrenamentelor) este hotarata de catre medic (cu ajutorul ecografiei musculare, singura care poate preciza momentul recuperarii complete). Recidivele apar cand nu este respectata perioada de repaus, antrenamentele sunt reluate, leziunile in curs de cicatrizare se rup, iar rezultatul este dublarea perioadei de inactivitate.

 1. am fost operat de hernie inghinala stinga acum 25 de ani. acum vreau sa merg la sala dar ma tem sa nu fac hernie inghinala dreapta! as dori sa stiu ce exercitii as putea face pt. a-mi intari muschi abdominali si a nu mai face iar hernie inghinala.

 2. mi s-a innegrit piciorul in zona bicepsului femural de la fotbal si am dureri la 6 zile de la aparitie

  sa risc sa mai joc si saptamana asta?
  precizez ca joc fotbal intre prieteni si nu la intensitate prea mare

 3. ma cam doare muschiul din partea de sus a piciorului drept, fac alergari dar fara incalzire, ma doare de cateva zile de obicei numai dupa ce alerg sa fie ruptura musculara? am sa pun gheata sa vad daca trece, ms pt articol

 4. intinderea mai este denumita crampa? sau spasm??
  crestem forta musculara la inceput prin exercitii pasive???
  sunt medic si lucrez in domeniul sportiv…nu va suparati, sunt exprimari nelalocul lor!

 5. Dupa ce am executat saritura de pe loc cu elan ,la a 3 incercare dupa aterizare,am simtit o durere puternica in zona inghinala a piciorului stang.Nu s-a invinetit ,nu s-a inrosit ,doar o usoara unflatura,insesizabila,dureroasa la palpare,deasupra articulatiei.Ce se poate fi intamplat?

 6. foarte interesant,durerea de la torace este sigur de la muschiul pectoral mare si plus lovitura de la umar de fapt e intinderea muschiului,de facut fac antrenamente si joc insa e o durere sacaitoare nu scap de ea,nu pun gheata sau sa fac o compresie la nivelul pieptului si a umarului,totusi mi-ar prinde bine un sfat

 7. am simtit acum o saptamana o durere in zona pieptului sub sanul stang cred ca de la o intindere sau o lovitura nu sant sigur si apoi cu timpul de fiecare data cand ma intindeam simteam o durere cu usturimi de la piept si pana aproape de buric . zilele astea m-am pipait si simt pe aceasta raza ca un fir , zici ca e zgarci , ce ar putea fii ? cateodata simt ca niste crampe pe aceasta zona. nu sunt umflat si nu am vanatai , se observa asa zis fir cand ma intind .

 8. am ridicat o greute mai mult smuls si am simtit o durere in dreptul clavculei,dupa cateva ore durerea a deveni insuportabila mai ales cand tusesc i mi vine sa lesin.

 9. La inceperea unui sprint am simtit o durere foarte mare in gamba,acum dupa 3 saptamani nu-mi por incorda muschiul,la un moment dat s-a incordat dar ma durut putin.Initial muschiul gambei era plat dar dupa incident pe lungime parca s-a separat.Rog sugestii,si cum i-mi dau seama daca este rupt muschiul?Nu am probleme motorii cu gamba

 10. buna ziua !vreau sa va intreb si eu in cazul in care am ruptura de muschi daca continui sa fac efort nu exagerat…ce pot pati?multumesc

 11. buna ziua imi puteti spune si mie ce trebuie sa fac dupa vindecare ? traumatism prin flex 1/3fata dorsala antebratului drept, leziune de masa musculara extensoare completa 3,4si5 ,fractura deschisa completa cubitus drept? firele le-am tras dupa 14 zile iar atela dupa 21 de zile trebuie sa fac recuperare pentru a recatata mobilitatea bratului ?

 12. Buna seara.
  Nicol ma numesc am cateva intrebari daca se poate sa primesc cateva raspunsuri as fi foarte recunoscatoare. Am fost gimnasta 14
  ani pe urma am facut si fac sport de intretinere aerobic.step, tae bo, si binenteles sala . Am uitat sa precizez ca sunt femeie si am 42 de ani . Am suferit acum 3 saptamani o operatie de implant mamar submuscular, intrebarile mele sunt cum se reface muschiul, in ce perioada , si tendinta muschiului de a strange dupa 3 saptamani este normala ? Strange si trage atat de tare incat am impresia ca plesnesc.discomfortul este super mare si binenteles ca nu stiu ce ar trebui sa fac inafara de faptul ca trebuie sa am rabdare .poate ma ajutati cu un raspuns. Va multumesc.

 13. Interesant ! Eu de 3 nopți nu stiu cum reușesc dar ma întind in somn atât de puternic in cat mușchiul de jos al piciorului simt ca mi se rupe si o durere atât de puternica de nu o pot explica chiar si daca masez imediat numi trece dupa 2-3 abia nu mai simt durerea pana atunci nici nu pot calcă in el …. Chiar nu stiu cum reușesc sa fac întinderile astea in somn dar i groaznic

 14. Buna ziua’ ma numesc Claudia si as dori sa ma ajute cineva cu un sfat un medic mai exact . in luna febroarie am avut o bronsita pe care la sfatul medicului am tratat-o cu eurespal si tusin . dupa terminarea tratamentului m am dus la control mai rau de cat eram , in fine pana la urma m am vindecat dar in schimb de cateva saptamani ma confrunt cu o durere in zona sternului cu durere de spate iar la miscari simt o durere k o strangere in zona sternului catre sani . nu pot intinde mainile in sus ca simt ca ma tine ceva iar daca car ceva greutati la ceva timp simt durerea aceea puternica am facut radiografie si nu s a vazut nimic la ecograf si nu stiu ce am . va rog daca ma puteti ajuta am si o vena catre gat mai pronuntata ca un fir. m am frectionat cu diclofenac si ma mai lasa durerea . dar nu mi a trecut de tot . ce poate fi?

  1. Cand am durerea aceea in zona sternylui si daca ma intind cu mainile in sus trosneste atunci .dar si durerea e mai mare atunci . iar cateodata nu ma doare .

 15. Am si eu o intrebare. La 11 ani am fost operat la antibrat dupa o fractura a ambelor oase. Dupa 7 ani, in urma ridicaturilor la sala de forta sa produs o ruptura musculara si a fost o inflamatie dupa care iar a fost internetie si mi sa zis sa nu mai ridic mai mult de 7kg cu aceasta mana. Muschiul se recupereaza complet? daca as face anumite exercitii…. as putea sa recuperez complet muschiul ca mana sa fie una, perfect sanatoasa?
  multumesc.

 16. Buna dimineata,

  sunt o sportiva am 28ani ,alerg maraton si mai merg DIN cand
  la antrnamente de lupte. Ieri la incalzire in sala ,la
  un exercitiu /saritura in echier am simtit o durere/crampa subt burta/abdomen in partea dreapta
  ,dupa care am incercat mai departe sa fac diferite
  Exerciti care sa nu agravese durerea. La anumite
  Exerciti cum ar fi podul din picioare se simte o
  durere foarte mare incat acest ex.nu este posibil.
  Intrebarile mele sunt:
  Daca fac antrenamemte incat sa nu fortez zona
  dureroasa,se poate agrava totusi sitoatia?
  Ce sar putea sa se fi intamplat daca am ceva
  Crampe/dureri numai cand fortez in zona subtabdominala dreapta.?
  Pot sa continu sa alerg daca nu doare?
  Ce-mi oferiti dumneavoastra ca tratament?
  De siceti ca am patit/diacnostiul?

 17. Buna,am avut un accident de masina acum 3 saptamani m.am lovit la piciorul drept, nu am fractura insa am o umflatura cam cat o nuca care nu imi mai trece. Posibil sa nu imi treaca fara interventie chirurgicala?

 18. Buna seara,am si eu o problema legata de intindere sau poate fii vorba de un junghi la coapsa stanga.De mai putin de un an m-am aplecat sa iau ceva de jos si in momentul acela am simtit ca o ghiara.Cand e cald nu ma doare nu simt nimic, cand e iarna ma doare de nici nu pot sa stau pe spate spuneti-mi va rog frumos ce trebuie facut.M-am dat cu gel am luat Ketonal si tot degeaba.Va multumesc.

 19. Am 16 ani și joc fotbal , acum câteva luni am dat un sut la poarta și de atunci fac numai întinderi la orice șut, chiar dacă mă încălzesc cât pot de bine , degeaba… Sper sa nu fie ruptura totala sau parțială, și vreau sa știu dacă se va vindeca

 20. BUNA ZIUA , MA NUMESC MARIAN AM 57 ANI , AM O SPONDILITA ANCHILOPOETICA, SUNT PENSIONAR PE CAZ DE BOALA SI GRAD DE HANDICAP. ANUL TRECUT LA TECHIRGHIOL AM VRUT SA MA SEZ PE UN SEZLONG USOR AM APUCAT MANERULPENTRU A MA LASA IN EL DAR ACESTA ERA PUS DE FORMA , ATUNCI M-AM LASAT FORTAT , AM SIMTIT O ARSURA PUTERNICA LA SPATE LA CEI DOI MUSCHI IAR DE 7 LUNI ACEIASI DURERE O SIMT , O DURERE GROAZNICA PINA CE INCLAZESC SPATYELE MISCANDU-MA USOR , ESTE EXACT CUM NUMAI AM MUSCHI DORSALI FARA INCREDERE IN EI PARCA MIE FRICA SA NU CAD JOS, AM FACUT RADIOGRAFIE LA SPITALUL DE REUMATOLOGIE DIN BNUCURESTI LA COLOANA N AM NIMIC. NU STIU CE SA FAC SI CUM SA PROCEDEZ M-AM SATURAT DE ACESTA DDURERE GROAZNICA ,SUNT DISPERAT MIE FGRICA SA MA MISC, VA ROG UN SFAT CE SA FAC SI CUM SA PROCEDEZ? VA MULTUMESC

 21. Salut, m-am intins la o minge la tenis de picior si a trosnit ceva la bicepsul femural, si n-am mai putut juca, durerea a persistat, dar dupa o saptamana m-am dus la un minifotbal si am cam fortat ce-i drept, seara m-a durut destul de tare, a doua zi mi-a aparut o vanataie cat palma aproape si s-a si umflat si ma doare ingrozitor daca ma ating….ce poate fi, ruptura sau intindere ? Si ce-mi recomandati….??? Multumesc

 22. Buna seara ma numesc kovacs Fabian Sebastian am fost operat de Ruptura Fascie Biceps Femural STG CF O, am întrebat medicul care ma operat dacă trebuie sa fac recuperare și mi-a zis ca nu trebuie,îmi puteți spune ce este de făcut pana la urma.Va Mulțumesc Frumos pentru ajutor.

 23. Buna ziua, ieri dupa o plimbare prin oras de 2 ore, unde am urcat si ceva scari. Simt o durere in gamba piciorului. In anumite poziti de mers durerea se duce catre talpa piciorului..gamba nu este umflata sau vanata.
  Am palpat gamba si simt durere intensa intr-un anumit punct.
  In timp ce merg simt dureri marii si dureri mici depinde de pozitie.
  Ce ar trebui sa fac ? Repaus total sau exercitii usoare ?

Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicată. *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.