Hipofiza este o glanda de dimensiuni reduse (aproximativ pana in 12mm) localizata la baza creierului. Aceasta are raporturi cu hipotalamus prin intermediul tijei pituitare cu ajutorul careia hormonii hipotalamici ajung in hipofiza. Mai toate glandele cu secretie endocrina din organism sunt controlate de hipofiza. Astfel aceasta secreta hormoni sub actiunea carora tiroida, suprarenala si gonadele pot functiona normal. De asemenea aceasta glanda este implicata in cresterea si dezvoltarea somatica normala datorata hormonului de crestere secretat tot la acest nivel.

Hipofiza regleaza bunul mers al tiroidei

Tiroida este o glanda endocrina care secreta hormoni tiroidieni. Acestia sunt implicati in crestere, dezvoltare si in reglarea metabolismelor in organism. Fara hormonii tiroidieni organismul nu ar putea functiona corect. Tiroida la randul sau este controlata de glanda hipofiza prin secretia de TSH (tireotropina). In cazul in care exista dereglari hipofizare care implica o scadere a secretiei de TSH, atunci tiroida nu va mai putea secreta hormonii tiroidieni lucru care poarta denumirea de hipotiroidie secundara. Pacientii care sufera de aceasta afectiune se vor plange de oboseala, crestere in greutate, constipatie, tulburari de concentrare si bradicardie (batai incetinite ale inimii).

Statura joasa/gigantismul/acromegalia – cauzate de tulburari hipofizare

Hormonul de crestere este esential in dezvoltarea armonioasa a copiilor. Orice tulburare in secretia acestui hormon va duce la aparitia nanismului (statura joasa). Exista afectiuni endocrinologice care se caracterizeaza si prin secretie excesiva de hormon de crestere, consecinta acestui lucru fiind fie gigantismul (exces al acestui hormon inainte de inchiderea cartilajelor de crestere) fie acromegalia (excesul hormonului de crestere la adult). Ambele forme de boala pot fi extrem de invalidante. Acestea se manifesta prin statura inalta (gigantism) si prin cresterea extremitatilor la adult (acromegalie). Din nefericire excesul hormonului de crestere poate sa se asocieze cu organomegalie, tulburari metabolice, complicatii cardiovasculare si pulmonare care daca nu sunt tratate pot avea un grad ridicat de morbiditate.

Functia gonadelor e influentata de hipofiza

Hipofiza secreta FSH si LH-hormoni ce regleaza secretia de estrogen la femeie si testosteron la barbat. Persoanele care se confrunta cu tulburari de ciclu menstrual, scaderea libidoului, infertilitate sau disfunctie erectila ar trebui sa mearga la endocrinolog pentru a verifica nivelul acestor hormoni.

Prolactina in exces-cauza de infertilitate

Un alt hormon secretat de catre glanda hipofiza este prolactina. Aceasta este esentiala in momentul in care este necesara alaptarea. In cazul in care acest hormon este secretat in exces de la nivel hipofizar (adenom hipofizar secretant de prolactina) are loc inhibarea functiei gonadice normale atat la barbat cat si la femeie. Astfel in ambele cazuri poate sa apara galactoree (scurgeri de la nivel mamelonar) si infertilitate.

Glanda suprarenala, sub influenta hipofizei

Glandele suprarenale (in numar de 2) sunt responsabile printre altele de secretia de cortizol (hormonul stresului). Acesta nu ar putea fi secretat daca hipofiza nu ar stimula glandele suprarenale prin secretia de ACTH. In cazul in care exista tulburari in secretia ACTH-ului atunci vor exista perturbari si in secretia de cortizol. Un exces de ACTH va duce la un exces de cortizol lucru ce are drept implicatii clinice aparitia obezitatii, a hipertensiunii arteriale si a diabetului zaharat secundar. La polul opus este secretia inadecvata de ACTH ce poate sa duca la aparitia insuficientei corticosuprarenaliene-entitate medicala severa ce necezita tratament substitutiv. Pacientii care au o insuficienta in secretia de cortizol datorita lipsei ACTH-ului se plang de oboseala severa care ii impiedica sa isi desfasoare activitatile zilnice.

Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicată. *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.