Obstructia cailor respiratorii cu un corp strain este un eveniment care poate pune viata in pericol.

In cele mai multe cazuri este vorba despre apirarea unui corp strain in timpul meselor si din acest motiv, de obicei, exista martori ai evenimentului care pot actiona.

Semnele si simptomele pot varia in functie de gradul de obstructie a cailor respiratorii: pacienții cu obstrucție a căilor respiratorii completă necesită îngrijire medicală imediată – de obicei nu pot vorbi sau respira. In cazul pacienților care vorbesc, tusesc si respira vorbim de obstrucție parțială.

Scopul primului ajutor este de a elimina obstacolul si de a asigura deplasarea de urgenta la spital in cazurile grave.

Utilizarea manevrei Heimlich poate salva viata victimelor cu obstrucție completă a căilor respiratorii, dar situatia fiecarei victime trebuie evaluata cu atentie deoarece utilizarea acestei manevre la pacienții cu obstrucție parțială poate produce obstrucție completă.

In cazul obstructiilor usoare (victima vorbeste, tuseste, repira) incurajati victima sa tuseasca si eliminati orice obstacol vizibil din gura.

In cazul obstructiilor severe daca victima e constienta:

–  sprijiniti cu o mana partea de sus a corpului si ajutati victima sa se aplece cat mai in fata apoi aplicati pana la 5 lovituri bruste pe spate, intre omoplati, verificand la fiecare lovitura daca obstacolul a fost eliminat – scopul este eliminarea obstacolului inainte de a aplica toate cele 5 lovituri.

– daca cele 5 lovituri nu elibereaza caile respiratorii, aplicati pana la cinci compresiuni abdominale – pozitionati-va in spatele victimei, ajutati-o sa se aplece cat mai mult in fata, apoi puneti-va ambele brate in jurul partii superioare a corpului. Plasati pumnul intre ombilic si capatul sternului si prindeti-l ferm cu cealalta mana apoi efectuati pana la cinci miscari bruste spre interior si in sus (manevra Heimlich).

 

– daca obstacolul nu s-a eliminat, continuati alternand cele cinci lovituri cu cinci compresiuni abdominale si verificati cavitatea bucala dupa fiecare pas.

– daca obstacolul tot nu s-a eliminat, apelati 112 si continuati pana la sosirea ambulantei sau pana victima isi pierde constienta; daca victima isi pierde constienta si nu mai respira incepeti manevrele de resuscitare cardiorespiratorie.

Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicată. *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.