Kinetoterapia are ca arme de lupta impotriva diverselor afectiuni, numeroase tehnici si metode care atunci cand sunt aplicate corect dau cele mai bune rezultate. Programul Willliams este unul din programele kinetoterapice utilizate in patologia coloanei vertebrale lombare. Lombosacralgia ( low back pain) este o durere lombara inferioara de cauza mecanica si poate fi generata atat de suferinta tesuturilor moi lombare cat si de afectarea structurilor vertebrale ( disc, ligamente, pediculi vertebrali, articulatii vertebrale posterioare).

Tratamentul acesor afectiuni cuprinde mai multe mijloace : medicamentos, posturare, fizioterapie dar si kinetoterapie.

Kinetoterapia si implicit programul Williams cu cele trei faze ale sale (I, II, III) vor fi orientate in functie de starea clinica a pacientului si anume de perioada in care se afla:
– In perioada acuta cand durerile lombosacrate sunt intense, cu sau fara iradiere, pacientul nu isi poate calma durerile nici intins in pat si prezinta contractura musculara lombara.
– In perioada subacuta cand durerile au mai cedat , cele de repaus au disparut, bolnavul se poate misca in pat fara dureri, se poate deplasa prin camera, poate sa stea pe scauz un timp mai mult sau mai putin limitat. Durerea este suportabila daca nu isi mobilizeaza coloana.
– Perioada cronica in care pacientul isi poate mobiliza coloana, durerile fiind moderate. In timpul mersului si a ortostatismului durerile pot aparea dupa o perioada mai lunga de timp.
– Perioada de remisiune completa, cand pacientul nu mai are simptome dar oricand se poate repeta un episod dureros.

In perioada acuta cele mai importante obiective sunt posturarea in pozitii antalgice, relaxarea generala si a contracturii musculare lombare. Nu se recomanda inceperea exercitiilor din programul Williams in aceasta perioada.

In perioada subacuta se initiaza exercitiile Williams cu faza I a acestui program pentru a asupliza trunchiul inferior, constand in exercitii de remobilizare a coloanei lombare, basculari de bazin, intinderea musculaturii paravertebrale.

Faza I Williams cuprinde urmatoarele exercitii care trebuie facute de 2 ori pe zi, de cate 3-5 ori fiecare exercitiu.

Exercitiul 1:- intins pe spate, genunchii indoiti si incet permitandu-le sa ‘’cada’’ pe podea in pozitia intinsa, relaxat ; se repeta de 5 ori ( pentru promovarea flexibilitatii lombare si a ischiogambierilor-musculatura posterioara a coapsei )

Exercitul 2:intins pe spate, se flecteaza si se extind genunchii.

Ex.ercitiul 3: -intins pe spate, flecteaza genunchii, apoi se aduc ambii genunchi deasupra pieptului si cu ambele maini se trage de genunchi spre piept, se mentine aceasta pozitie pana se numara la 10, apoi se revine la pozitia de start cu picioarele intinse ; se repeta de 3 ori ( pentru promovarea flexibilitatii lombare si a ischiogambierilor )

Exercitiul 4: -intins pe spate cu picioarele pe podea, mainile unite in spatele gatului, se ridica un genunchi cat se poate de aproape catre piept ; se mentine pozitia cat se numara pana la 10 ; se revine in pozitia neutra initiala si se repeta cu piciorul opus pana fiecare picior a fost indoit de 5 ori ( pentru elasticitatea lombara, ischiogambieri, iliopsoas, pentru a creste puterea musculaturii abdominale ).

Exercitiul 5: – intins pe spate cu mainile deasupra capului si cu genunchii indoiti, se incearca lipirea zonei lombare de podea si in acelasi timp se contracta musculatura abdominala ; se mentine aceasta pozitie pana la 10 si se repeta de 5 ori ( pentru cresterea puterii musculaturii abdominale superioare si inferioare

Exercitiul 6: -in sezut pe scaun cu mainile pe langa corp, aplecarea capului intre genunchi, permitand mainilor sa ajunga pe podea ; se mentine pozitia pana se numara la 3 ; se aduce corpul in pozitia initiala ; se repeta de 5 ori ( pentru elasticitate lombara si a ischiogambierilor, se creste forta musculaturii lombare inferioare )

Faza a II-a a programului Williams. Exercitiile din faza a II a trebuie facute de 2 ori/zi timp de 4 luni ; daca la sfarsitul acestei faze totul se desfasoara confortabil, se poate trece la faza III.

Exercitiul. 7: – intins pe spate, se indoaie ambii genunchi, picioarele sunt pe podea ; se roteaza bazinul si picioarele spre stanga si apoi spre dreapta ; se repeta de 5 ori ( pentru promovarea elasticitatii lombare si a ischiogambierilor )

Exercitiul.8: -pe spate cu ambele mebre inferioare intinse , se aduce piciorul drept pe genunchiul stang ; se roteaza genunchiul flectat spre dreapta si apoi spre stanga in masura confortului ; se repeta apoi cu membrul inferior opus , de 5 ori de fiecare parte ( pentru elasticitatea rotatoare a soldurilor )-

Exercitiul 9: intins pe spate, se ridica un picior deasupra podelei, se mentine pana la 10, apoi se revine cu piciorul pe podea ; se repeta de 5 ori ( pentru cresterea fortei musculaturii abdominale

Exercitiul 10: in ortostatism: genuflexiuni cu mainile in sprijin pe spatarul scaunului, spatele perfect drept, calcaiele raman pe sol.

Exercitiul 11 . in picioare tinand mainile pe un scaun/masa ; genuflexiune cu revenire in pozitia initiala ( pentru cresterea fortei musculaturii anterioare a coapsei-cvadriceps)

Exercitiul 12 : in picioare, relaxat prin inspir si expir amplu, se apleaca in fata usor trunchiul din solduri, cu genunchii intinsi ; se incearca atingerea podelei cu degetele mainilor ; se repeta de 5 ori ( pentru elasticitatea lombara )

In perioada cronica se continua cresterea supletii lombare si tonifierea musculaturii slabe, cresterea supletii lombare prin exercitii de basculare a bazinului cu Faza III a programului Williams care cuprinde urmatoarele exercitii:

Exercitiul 13: – intins pe spate cu o perna sub cap, soldurile si genunchii sunt flectati, picioarele pe podea, cu calcaiele destul de apropiate de fese ; pacientul preseaza ferm lomba pe podea, contractand muschii fesieri si abdominali .
Apoi este basculat bazinul prin ridicarea feselor de pe podea, dar cu mentinerea contactului lombei aplatizate ; cea mai frecventa eroare este reprezentata de ridicarea si a zonei lombare impreuna cu fesele, crescand astfel curbura lombara si obtinand efectul contrar-accentuarea durerii ; se efectueaza de 10 ori de 2 ori/zi, treptat ajungandu-se la 20 de 2 ori/zi la cei peste 50 ani, respectiv 40 de 2 ori/zi la ceilalti .
Gradat dupa o perioada de timp, flexia soldurilor si a genunchilor este redusa pana ajung sa fie intinse complet iar dupa 4 saptamani se poate trece la exercitiile din picioare.

Exercitiul 14: – in picioare, cu spatele la perete si calcaiele la 25-30 cm de acesta ; se aplica sacrul si lomba aplatizate pe perete ; se apropie treptat calcaiele de perete, mentinind contactul lombei cu acesta

Exercitiul 15: decubit dorsal: se executa bicicleta, cu pelvisul mult basculat inainte.

Este important de mentionat ca aceste exercitii nu sunt standard si se recomanda ca exercitiile sa varieze in functie de pacient si anume: de localizarea afectiunii, varsta si profesia pacientului. De exemplu pentru cei a caror activitate profesionala consta in utilizarea mainilor si aplecarea in fata a trunchiului, programul trebuie sa fie axat pe consolidarea sistemului vertebral si a ischiogambierilor. Pentru cei care stau mult in picioare, programul se orienteaza pe tonifierea musculaturii de sustinere pe verticala a coloanei vertebrale.

    1. domnul doctor alin popescu, sunt din campina am 40 de ani si am 3 operatii de hernie de disc-99 l4-l5,2005 l5-s1,2010 l5-s1 recidiva.pt ca am dureri si amorteli pe piciorul drept si nu numai am facut un irm nou cu urmatoarele concluzii-hemilaminectomie l5-s1,modificari de semnal difuz neomogen-hipersemnal t1,t2-l la nivelul platourilor adiacente l4-l5,cu reducerea inaltimii intradiscale la acest nivel,protuzie discala l5-s1 circumferentiala ,compresiva pe sacul tecal,minime protuzii discale l2-l3,l3-l4 cu aspect circumferential,retrolistezis l5.va rog sa imi spuneti ce inseamna toate acestea si daca sunt grave.va multumesc si astept raspuns.

      1. Dupa studiile si cunostiintele mele si experienta mea de 45 de ani , e depasit putin , sunt multe alte concepte si mijloace care sunt mai eficiente ! si ajuta pe loc sau maxim 48 de ore ;
        Cu stima si respect Zoltan Pasztai

  1. Buna! sunt student in anul 5 la umf iasi medicina generala si am de facut o prezentare la optionalul de medicina sportiva a dr alexa ovidiu (prof).Mi-am ales accidentarea lui francesco totti din 2006 cand a suferit o fractura de peroneu. Acum caut materiale si as fi interesat daca ma poti ajuta cu mijloacele de recupare a unei asemenea fracturi.
    Multumesc mult si spor in toate!

  2. Buna ziua!in urma examenului RMN am fost diagnosticat cu o hernie de disc de 7 mm la L5-S1 de catre un medic din bacau care mi-a propus si operatia,speriat am mers la bucuresti la domnul doctor Exergian,un om de milioane care mi-a redat speranta ca operatia se poate temporiza pina apar durerile in picior,acum sincer sa fiu simt in picior niste furnicaturi care apar si dispar nu stiu daca este un caz de ingrijorare,am fost la un kinetoterapeut care mi-a facut niste exercitii pentru ameliorarea durerilor(nu mai zic de tot felul injectii si pastile) acum urmez sfatul unui fizioterapeut facind niste exercitii de intatrirea musculaturii spatelui,a abdomenului etc. fara ridicarea de greutati toate se fac la sol,problema este ca nu prea dau rezultat si doresc sa va intreb ce alte tratamente se pot face pentru a nu ajunge inca la operatie sunt constient ca pina la urma tot acolo ajung pentru ca munca mea la servici consta in efort fizic, am inteles ca se poate face ceva acupunctura sau ceva cu ultrasunete,bai ceva de genul acesta,va rog tare mult sa-mi spuna cineva daca a mai trecut cineva prin cazul acesta si ce este de facut,doresc din toata inima sa nu ajung la operatie,cunosc niste persoane care s-au operat si de 2 ori si tot nu se simt bine.mentionez ca am 33 ani si poate doctorul mi-a temporizat operatia din cauza virstei.va rog astept un raspuns urgent,sunt in concediu medical de o luna jumate si nu mai stiu ce sa fac

    1. sunt in aceeasi situatie ca tine, numai ca in faza mai avansata, cu durerile. Nu pot sa iti raspund foarte obiectiv la intrebare pentru ca sant cam la fel de debusolata si tot „in cautari”, dar eu cred ca este important sa perseverezi cu kinetoterapia, cu conditia ca exercitiile tale sa fie cele bune, personalizate. Cauta un medic de recuperare medicala care o sa ti dea sa faci, pe linga kineto, electroterapie,ultrasunete si masaj. Un mic rezultat este, dar se obtine in mult timp. Pe de alta parte, simptomele evolueaza repede, sunt greu de intors din drum. Acum ma interesez de ceva acupuncturi sau bioenergii. sant sceptica, dar la disperare … daca gasesc ceva si functioneaza, iti spun.
      Intre timp iti zic ca impresia mea e ca cea mai importanta e kinetoterapia in fiecare zi.

  3. si eu sunt in aceeasi situatie! fii perseverent cu kinetoterapia si cu siguranta o sa fie bine! kinetoterapeutul la care merg eu mi-a zis ca daca o sa fac exercitii pt intarirea musculaturi spatelui si abdominale n-o sa am probleme!daca mai aveti intrebari cu cea mai mare placere va raspund! sanatate multa!

  4. multumesc pt. toate informatiile date.eu am fost diagnosticat cu discopatie lombara l4-l5 si am primit urmatorul tratament medicamentos:omez si zaldiar.in cazul meu durerea apare atunci cand ma asez pe scaun si ma ridic in picioare.in aceste momente am dureri violente cateva zeci de secunde 10 maxim 20.va rog frumos daca imi puteti spune care din stadiile programului williams mi se potriveste tinand cont ca sunt antrenor de tenis si joc tenis fara probleme.va multumesc si sper ca o sa primesc raspunsul dvs.va doresc multa sanatate si putere de munca.mentionez ca am 40 de ani si duc o viata normala.

  5. „Tratamentul acesor afectiuni cuprinde mai multe mijloace : medicamentos, posturare, fizioterapie dar si kinetoterapie.” – posturarea este o tehnica anakinetica din kinetoterapie…deci tratament constand in posturare dar si kinetoterapie?

  6. am si eu o itrebare si va rog sa imi raspundeti.
    am facut operatie de ligamente incrucisate si miau pus suruburi,exista posibilitatea ca sa se rupa din nou,dupa o lun jumatate de la operatie?ca am dureri groaznice si simt ca imi fuge piciorul.va multumesc si astept cu incredere un raspuns.cu multa stima..

  7. si eu am hernie de disc la L5-S1,neoperata pana acum; pe langa exercitiile de kineto si masajul terapeutic,va mai recomand acupunctura, osteopatia,inotul si participarea la Sf Maslu.

    Doamne ajuta! multa sanatate la coloanele voastre.

  8. Buna ziua,

    Am varsta de 25 ani si am o discopatie lombara l4-l5 pe care am tratat-o un an de zile!Ieri am avut o mica lovitura in spate si pot sa zic ca mi-a luat toata respiratie!Toata durerea se lasa pe piciorul drept si pe ambele calcaie dar intr-un final am ajuns acasa am luat un diclotard si pot sa zic ca mi-a luat putin din durere!Postez la dumneavoastra pe forum ca sa ma puteti ajuta cu problema pe care o intampin !Am fost la un doctor si mi-a prescris 2 medicamente :MOVALIS si MIDOCALM pe care sa le iau 2 sapt !

  9. domnule doctor ,
    am varsta de 35 ani si acum 6 luni am fost operat de hernie de disc lombara , l5-s1 . m-ar interesa daca imi puteti spune dupa ce perioada o sa pot reincepe activitatile mele intr-un ritm normal , in sensul ca sunt angajat la o firma de constructii si jobul meu presupune foarte mult efort. mentionez ca ma simt extraordinar de bine dupa operatie si as dori sa incep si niste exercitii la o sala de fitness pentru intarirea muschilor spatelui dar sincer nu stiu ce fel de exercitii sa fac sa nu fac vreo prostie . daca ma puteti ajuta va multumesc foarte mult

    1. Teoretic acum ar trebui sa puteti incepe munca. Cu mentiunea de a nu face „prostii” – de exemplu daca ridicam obiecte de jos o facem cu genunchii flectati si nu cu spatele indoit!

  10. Bună ziua. Mă adresez unui specialist, medicii care au văzut reultatele examinării RMN având diverse opinii: unii au afirmat chiar că ar fi vorba de stadiul III sau IV , fără să-mi explice ce înseamnă asta. Aşa că, încă o părere şi (sau) un sfat este binevenit. Am să vă scriu rezultatul examinării RMN şi aştept opinia unui specialist, eventual indicaţii ori programare .
    1. corpi verticali în ax;
    2. reducerea conţinutului hidric discal L1-L5;
    3. la nivel L3-L4 – hernie discală lat. dr, foraminală, cu conflict radicular;
    4. la niv. L4-L5 – uşoară protuzie discală lat. st. , cu amprentă foraminală;
    5. uşor edem osos (posibil degenerativ) la nivelul ungh. antero-superior L4, de partea stângă;
    6. canal rahidian cu dimensiuni păstrate;
    7. fără modificări de semnal la nivelul conului medular sau fillum terminale.
    Cu mulţumiri.
    Dorin

    1. Nu e un caz de operat, in opinia mea si nevazand pacientul, evident. Nu trebuie sa va adresati unui serviciu de neurochirurgie ci unuia de recuperare medicala!

  11. buna ziua. as dori un sfat daca se poate. am facut un rmn coloana lombara cu urmatorul rezultat.
    IMR coloana vertebrala lombo-sacrata nativ:
    Secvente sag T1, T2, ax T2, cor STIR
    Diagnostic de trimitere: Scolioza HDL

    Vertebra de tranzitie S1, ce prezinta articulatie cu osul iliac doar pe partea dreapta. Prezenta de disc intervertebrale S1-S2.
    Minim debord discal S1-S2 si mici osteofite marginale ale platourilor vertebrale adiacente, ce amprenteaza discret radacinile S2 in recesurile laterale.
    Discuri intervertebrale lombare cu inaltime, semnal si pozitie normale.
    Corpuri vertebrale lombare cu semnal, morfologie si aliniament normale.
    Con medular cu morfologie, semnal si pozitie normale.

    CONCLUZII:
    Minim debord discal S1-S2 si mici osteofite marginale ale platourilor vertebrale adiacente, ce amprenteaza discret radacinile S2 in recesiunile laterale

    mi s-a recomandat movalis si midocalm 10 zile. problema mea este ca nu ma doare spate ci in abdomen undeva intre coasta dreapta si osul bazinului.
    intrebarea mea este am nevoie de fizioterapie si daca da unde as putea sa o fac (sunt din bucuresti).
    va multumesc anticipat.

  12. dupa o criza foarte urata am facut rmn si am mi s-a spus ca l4-l5 si l5-s1 am mic debord discal circumferential care amprenteaza sacul dural,contact disco-radicular cu radacina l5 stg intraforaminal. am fost la un neurochirurg, nici nu mi-a spus ce am, doar ca nu e de operat si mi-a dat tratament. cert este ca din sept si pana azi nu mi-a trecut, doar s-a mai ameliorat, daca fac gimnastica medicala chiar si exercitii usoare ma doar iar piciorul, si abia merg. va rog cine a mai avut sau cine stie: ce inseamna acest debord discal? si ce ar trebui sa fac.

  13. In jurul datei de 1 mai am inceput sa am dureri in zona lombara , am luat o saptamana tratament cu celebrex si mydocalm ( de la medicul de familie ).Din cauza persistentei durerii si aparitiei de durere suportabila in picior stg , m-am adresat unui dr neurolog experimentat care mi-a prescris ketonal si rubifen , dar durerile in picior au crescut incepand cu zona inghinala , coapsa stg lateralasi fata , genunchi , gamba , laba picioruloi pana aproape de degete , foarte tare cand stateam in picioare .Dupa 10 zile de tratament cu ketonal si rubifen durerile inca au crescut in intensitate mai ales cand trebuia sa ma deplasez in casa , in pat puteam sta doar pe spate cu piciorul stg indoit asezat peste dreptul si acesta indoit ,rar puteam sta si pe partea dreapta .Din cauza ca nu dispareau durerile , m-i s-a schimbat tratamentul si am luat in continuare prednison , tratament ce nu am apucat sa-l iau decat 3 zile .Dupa 16 zile de stat in pat am inceput sa am ameteli la ridicarea din pat , ma puteam deplasa doar sustinut si am avut o criza de durere f puternica noaptea , am chemat ambulanta , am primit o injectie cu ketonal si piafen ,am ramas la domiciliu , intr-o ora am putut sa adorm , a 2-a zi m-am simtit alt om .Durerea lombara a ajuns la un nivel suportabil iar durerile din picior care erau cel mai greu suportabile inainte , aproape ca au disparut de tot .Nu-mi venea sa cred , si ma temeam sa nu revina din clipa-n clipa .( intre timp am facut un tratament pt ulcer duodenal din cauza antiinflammatoarelor , am intrerupt tratamentul cu aniinflamatoare ).De la intreruperea tratamentului cu antiinflamatoare au trecut 12 zile , ma simt bine , durerile lombare sunt slabe ,nu au revenit nici macar aproape de cota maxima , in picior mai simt periodic dureri ff slabe , dar nu calc in siguranta deplina cu el .Am inceput sa fac deplasari in curte , progresiv , (facusem hemoragie interna urmata de transfuzie ), inca sunt anemic .Am facut RMN ,mai jos transcrierea rezultatului:
    L4-L5: ingustare de spatiu intervertebral cu osteoscleroza platourilor vertebrale .Hernie intra si extraforaminala stg cu contact pe radacina L4 stg .Diametrul fragmentului discal cu LL de aproximativ 1,46 cm si AP de 0.76 cm.
    L5-S1 :discopatie degenerativa incipienta cu tendinta la desirarea inelului fibros postero-lateral drept .Fara hernie actuala focala Diametru AP de 1.47 cm .Rectitudinea coloanei lombare .
    Concluzii : Hernie discala intra si extraforaminala stanga L4-L5 de 1.46 cm /0.76cm.Recomandam consult neurochirurgical.

    In urma consultului neurochirurgical , un neurochirurg mi-a recomandat operatie , altul mi-a recomandat ca pot sa incerc sa nu ma operez inca , poate imi revin ( suportabil ) decizia de operare trebuie sa o iau eu .Am consultat si un neurolog , care mi-a spus ca sa mai asteptam sa vedem cum o sa ma simt dupa 2 luni .
    Am incercat sa vad daca pot sa fac exercitiile Williams , le pot face pe aproape toate relativ usor .Nu vreau sa fac aceste exercitii de capul meu ,voiam sa vad ,, cum stau ” .Pe sacun pot sta aprox 10-15 min , dar simt o mica durere in zona lombara .
    Va rog sa-mi spuneti , ar fi posibil ca facand kinetoterapie , fizioterapie etc sa pot trai si munci ( munca la birou , am 52 ani sex M ) cu dureri acceptabile si fara sa ma operez ? Multumesc anticipat pentu un raspuns .

    Cu stima .

  14. Buna ziua.In urma cu 2 luni m-am operat de HLD L5-S1.Nu stiu daca ablatia discului L5-S1 inseamna ca mi-a scos discul in totalitate. Ma simt foarte bine, dar trebuie sa slabesc 7 kg (recomandarea medicului), si nu stiu daca e bine sa merg la o sala de fitness si ce exercitii sa fac.

  15. buna seara, in urma cu o saptamama am fost operat de hernie disc l5 s1,rupta si migrata. durerile cumplite au disparut insa nu pot merge normal din cauza sa zic a unei febre musculare la gamba dreapta, nu ma pot ridica pe varful piciorului drept, decat impreuna cu stangul.aceasta febra musculara sa fie din cauza mersului chinuit de pana la operatie, sau exista o alta cauza?.medicul mi-a zis ca amortelile si durerile vor trece cam la 3 saptamani. va multumesc anticipat…

  16. Buna ziua,

    Acum o 1 luna jumatate am fost diagnosticat cu discopatie lombara l4-l5 l5-S1. Domnul doctor de la Medicover mi-a dat trimitere la fizioterapia (4-5) sedinte. Am fost, am invatat exrecitiile si mi-a fost recomandat sa le repet in fiecare seara timp de 30 de minute.
    La intrebarea daca pot sa mai merg la sala fizioterapeutul de acolo mi-a spus ca da, nu e problema atata timp cat renunt la cateva exercitii si incerc sa directieonez presiunea catre muschii abdominali. Credeti ca este in regula sa merg la sala? (durerile m-au mai lasat, niciodata nu au fost grave, simteam mai mult un disconfort)

    Multumesc

        1. nu am facut RMN ci doar Radiografie ….L=am intrebat daca e nevoie sa fac RMN si mi-a spus ca deocamdata nu. Trebuie sa ma duc peste 1 luna sa vada cum au decurs lucrurile . Nu am mentionat , pe langa discopatie lombara mi-a spus ca am si un inceput de sciatica .

          va multumesc,

  17. Buna ziua,
    Am 36 de ani si dintr-o data am avut niste dureri groaznice de bazin,durerile prelungindu-se pana in picior.Doua zile nu m-am putut ridica din pat.A treia zi m-am prezentat la urgente unde mi-au facut o radiografie,in urma careia au stabilit diagnosticul de sacrailita bilaterala+lombosciatica.Am primit tratament cu Ketonal+tramadol ,dar nu ma prea ajuta.AS dori sa merg la un medic specialist.La care ar trebui sa merg intai:ortoped sau fizioterapeut??

  18. Buna ziua am fost operat acum un an de hernie de disc L5 si vreau sa stiu daca am voie sa fac abdomene mentionez ca inca mai am dureri lasoldul stang vreau si eu un raspuns .va multumesc ionut_pid@yahoo.com

  19. Suferim mai toti de bolile coloanei vertebrale si de multe ori nu stim.Nu-i inteleg pe multi de ce cer sfaturi pe net.Cel mai bine mergeti sa medicul specialist

  20. am fost operat acum un an la iasi ,nu am avut probleme pana acum o saptamana cand mi-a aparut in picior drept acceasi durere ca inainte de operatie . Va rog d_ule Dr datimi un sfat

  21. Eu fost diagnosticat cu protuziune L4 L 5 . dupa 2 luni de inot m am simtit extraordinar , au disparut durerile . merita incercat . evitati apa calda si foarte rece deoarece se inflameaza . 27-35 grade e perfect.

    1. Ce stiluri ai practicat? Am inteles ca bras si fluture nu sunt recomandate. Ai fost zilnic la bazin? La ce intensitate inotai? Am si eu protruzii l4 l5 si l5 s1 si, pe langa fizio si kineto, ma gandeam sa fac si inot. Multumesc!

  22. Buna ziua!
    Am suferit o interventie chirurgicala la L4-L5 prin fenestratie interlaminara in luna decembrie 2014. Dupa operatie am avut aceleasi dureri in picior ca si inainte. Am facut EMG pe nberv si pe muschi si rezultatul a fost bun. Pentru neuropatie am primit tratament de la medicul neurolog Gabbapentin 400mg , 3×1/zi. Dupa o luna si jumatate de tratament a disparut durerea din picior dar au reinceput durerile lombare in zona operata.Va rog sa imi spuneti daca este normal ce mi se intampla si daca am sanse sa scap de aceste dureri vreodata. Mentionez ca am facut 10 zile de
    fizioterapie si tratament antiinflamator si miorelaxant fara succes. Acum fac gimnastica Williams in fiecare dimineata 30 min. Multumnesc mult.

  23. Buna ziua,
    Eu am probleme la spate de cinci ani.După un control doctorul specialist m-a diagnosticat cu discopatie lombară şi hernie de disc.Durerile accentuate au început în luna Februarie 2015.Am încercat diferite tratamente (infiltraţii şi tratament medicamentos) dar nu au avut efect.O perioadă de două săptămâni am fost imobilizată la pat cu dureri foarte mari.
    Nepoata mea a găsit clinica Chiromed, in Cluj-Napoca şi mi-a spus să încerc şi tratamentul prin chiropractică.După trei şedinţe la domiciliu durerea a dispărut complet.
    Apelaţi cu încredere la serviciile dânşilor!

  24. Buna ziua
    Am facut de curand un RMN cu urmatorul rezultat:tangenta disco-radiculara extraforaminala stanga la nivel L5-S1.La nivel C4-C5 si C5-C6 minime protuzii discale posterioare fara contact disco-radicular vizibil.Va rog sa-mi spuneti daca pot face exercitiile Williams prezentate pe site si daca credeti ca ma pot ajuta sa scap de dureri, avand in vedere ca am mai facut gimnastica kineto invatata in doua locuri , de la prima m-a durut spatele mai rau si a doua oara dupa 4 luni perfecte a inceput iar sa ma doara spatele rau desi am facut zilnic gimnastica.Unde as putea invata aceste exercitii in Bucuresti?

  25. Programul Williams este prezentat ca fiind dedicat pentru patologia coloanei vertebrale lombare. Eu am probleme exclusiv in zona cervicala.
    Imi puteti recomanda un program de exercitii pentru zona cervicala?

  26. Buna
    Am 37 de ani si in urma unei cazaturi am facut un CT din care rezulta hernie de disc L5-S1 migrat intracanalar 13mm.
    Am dureri si amorteli pe exterior piciorului drept.
    Propus ptr operatie…..
    Alta solutie ar fi??

    Ms

  27. Faza I Williams pe ce perioadă trebuie făcută? Și la exercițiul doi al aceleiași faze, genunchii flectați din poziția întins pe podea sau ridicați în aer după ce-am i-am adus spre piept?

Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicată. *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.