-urmarea primea parti-

GRIPA

Se cunosc trei tipuri de virus gripal: A, B si C:
• Tipurile A si B cauzeaza imbolnavirile cele mai severe. Aceste virusuri isi schimba permanent structura si in fiecare an circula tulpini diferite de virusuri.
• Tipul de virus gripal C cauzeaza o forma usoara de boala sau chiar nici un simptom. Nu cauzeaza epidemii, si nici nu are un impact crescut asupra sanatatii publice, precum tipurile A si B.

Simptomele gripei sunt mai severe decat cele ale racelii comune. Au un debut brusc si evolutie rapida.

Gripa are un impact crescut asupra vietii de zi cu zi prin afectarea activitatilor comune, genereaza absenteism de la scoala sau de la locul de munca, poate dezvolta complicatii severe precum pneumonia, care necesita spitalizare.
Gripa poate fi fatala in cazul persoanelor varstnice, a celor cu boli cronice sau cu un sistem imunitar slabit.
Scaderea calitatii vietii, natura schimbatoare a virusurilor gripale si pericolul complicatiilor amenintatoare de viata transforma gripa intr-o problema de sanatate publica majora.

Cum se transmite gripa?
Particule de saliva incarcate cu virusuri gripale sunt propulsate in aer atunci cand o persoana deja bolnava tuseste, stranuta sau vorbeste. Unele dintre aceste particule sunt inhalate de persoane sanatoase, iar virusul se dezvolta la nivelul tractului lor respirator superior sau inferior. Virusul gripal se poate transmite si prin contact direct cu persoana infectata.

Simptomele gripei
• Febra peste 39 grade Celsius
• Frisoane
• Dureri de cap si gat
• Dureri musculare si de articulatii
• Tuse seaca
• Nas infundat sau rinoree
• Senzatie de oboseala extrema ( astenie )
• Stare generala alterata
• Simptome digestive precum lipsa apetitului, greata, voma sau diaree sunt mai frecvent intalnite in cazul copiilor decat la adulti.
Majoritatea persoanelor se vindeca de gripa in una, doua saptamani; senzatia de astenie poate persista mai mult timp dupa disparitia simptomelor de gripa.

Tratament
Zanamivirul si oseltamivirul anihileaza virusurile gripale de tip A si B, putand fi folosite in tratamentul gripei necomplicate. Amantadina si rimantadina sunt folosite in tratamentul gripei cu virus de tip A.
Tratamentul simptomatic este identic cu cel administrat in cazul racelii comune, cu mentiunea ca nu trateaza infectia virala, ci reduce discomfortul cauzat de simptomele gripale.
Recomandarile igienico-dietetice sunt identice cu cele ale racelii comune. Diferenta consta in respectarea repausului la pat; doar cand simptomele dispar se indica reluarea totala a activitatilor obisnuite.

Profilaxia
Cea mai eficienta metoda de profilaxie a gripei o reprezinta vaccinarea antigripala.Prin administrarea vaccinului antigripal se realizeaza imunizarea activa. In compozitia vaccinului gripal trivalent intra tulpini de virus gripal apartinand tipului A ( subtipuri H1N1 si H3N2 ) si o tulpina tip B cu o structura asemanatoare tulpinilor ce se apreciaza ca vor circula in perioada pentru care urmeaza sa se faca imunizarea. Vaccinul poate contine germeni vii atenuati, inactivati sau doar fragmente de virus. Injectarea se face intramuscular, locul de electie fiind muschiul deltoid. Pasul urmator este sintetizarea anticorpilor, care asigura protectie impotriva unei infectii cu germenul respectiv fara ca organismul sa se imbolnaveasca.
Momentul cel mai potrivit pentru vaccinare este in lunile septembrie si octombrie, deoarece epidemiile se dezvolta frecvent intre lunile noiembrie si martie. In cazul vaccinului cu virus inactivat, imunizarea se poate realiza chiar si dupa inceperea epidemiei de gripa. Imunitatea se dezvolta intr-un interval de doua saptamani din momentul vaccinarii.
Campaniile de vaccinarea se realizeaza anual pentru ca virusul se modifica permanent si apar noi vaccinuri pentru a asigura protectie impotriva tulpinilor circulante la momentul respectiv.
Cine trebuie sa se vaccineze
• Toate persoanele cu varsta de peste 6 luni care vor sa diminueze riscul imbolnavirii de gripa si nu sunt alergice la oua
• Adulti cu varsta de 50 de ani sau peste
• Copii cu varsta cuprinsa in intervalul 6 luni – 18 ani
• Adulti sau copii cu boli cronice, in special astm, alte boli pulmonare, diabet sau boli cardio-vasculare
• Adulti sau copii cu un sistem imunitar slabit
• Femeile care vor fi insarcinate pe perioada epidemiei de gripa
• Personalul medical
• Persoane care vin in contact cu copii mai mici de 6 luni
Cine nu trebuie sa se vaccineze
• Persoanele alergice la oua sau la oricare alt component al vaccinului
• Copii cu varsta sub 6 luni
• Persoanele care au avut in antecedente sindrom Guillain-Barre
• Persoanele care au o boala acuta si febra nu trebuie sa se vaccineze decat dupa insanatosirea completa
Ca reactie adversa la vaccin, mai putin de una din trei persoane acuza durere la locul injectarii sau fenomene generale precum febra, dureri musculare sau cefalee pentru una sau doua zile.
Medicatia antivirala reprezinta un element auxiliar in activitatea de control si de prevenire a gripei si nu substituie vaccinarea antigripala. Oseltamivirul si zanamivirul, medicamente de generatie noua, pot fi utilizate pentru a preveni infectarea inainte de expunerea la virus. Amantadina si rimantadina nu au fost folosite pentru imunizare in sesiunea de vacinare 2008-2009 din cauza rezistentei care a aparut la cele doua medicamente a tulpinilor de virus circulante. Din cauza reactiilor adverse si a costului ridicat, profilaxia cu medicamente antivirale se indica persoanelor alergice la vaccinul antigripal sau la cei cu risc crescut de a dezvolta infectia dar care nu s-au vaccinat pana la momentul respectiv.

Complicatiile gripei
Virusul gripal poate cauza pneumonie sau poate facilita patrunderea bacteriilor in plamani in timp ce sistemul de aparare al organismului este slabit de gripa. Alte infectii care se pot asocia cu gripa sunt sinuzita, otita sau bronsita.
Apelati la serviciile unui medic atunci cand:
• Respirati cu dificultate
• Apare durere in piept in urma efortului de tuse
• Eliminati flegma de culoare verde deschis sau cu sange.

Diferentele dintre raceala comuna si gripa:

Simptome Raceala comuna vs Gripa

Debutul simptomelor Gradual / Debut brusc ( 3-6 ore )
Nas infundat Frecvent / Uneori
Dureri in gat Frecvent / Uneori
Stranut Frecvent / Rar
Tusea Usoara spre moderata, productiva / Frecvent, neproductiva
Febra Rar / Frecvent, dureaza 3 – 4 zile
Frisoane Rar / Frecvent
Dureri de cap Rar / Frecvent, deseori sunt severe
Dureri articulare si musculare Usoare / Frecvent, deseori sunt severe
Oboseala, fatigabilitate Usoare / Frecvent, pot fi severe si dureaza 2-3 saptamani

Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicată. *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.