Sarbatorile de iarna sunt un prilej de voie buna, sarbatoare, dar si de excese culinare. Din pacate, camera de garda este frecvent solicitata in timpul Sarbatorilor de cei care au mancat si baut peste masura. Destule persoane reusesc sa tina tot postul Craciunului, ceea ce ii face vulnerabili la diverse acutizari digestive in momentul in care trec de la o alimentatie saraca in grasimi la consumul de carne specific Sarbatorilor. In cele ce urmeaza dorim sa va prezentam cateva solutii pentru a evita probleme digestive ce pot sa apara in aceasta perioada si care va pot strica atmosfera festiva de Sarbatori.

Atentie la grasimile de origine animala si la zahar

Postul Craciunului este o perioada de repaos din punct de vedere alimentar. Avand in vedere ca in post nu se consuma produse de origine animala, acest lucru semnifica o alimentatie bazata preponderent pe legume si fructe. In momentul in care se trece de la acest regim alimentar la consumul brusc al produselor pe baza de carne se aduce organismului o cantitate mare de grasimi si proteine. In aceasta situatie, oricine poate suferi din punct de vedere digestiv, aparand dureri abdominale, greturi, reflux gastro-esofagian, varsaturi sau tulburari de tranzit. In acelasi fel, cantitatea mare de zahar care se consuma de Craciun poate sa duca la aparitia tulburarilor digestive extrem de neplacute.

Cantitatea conteaza

Fiind o perioada de sarbatoare, este evident ca voia buna merge cu mancare si mai buna. Cum detaliile fac diferenta, in aceeasi masura cantitatea face si ea diferenta. Nu spunem sa nu se consume carne sau dulciuri, insa trebuie inteleasa notiunea de masura in toate, cu atat mai mult la cei care au tinut post. Astfel, daca treceti de la alimentatia din post la cea de dulce, incercati sa faceti acest lucru gradual, consumand cantitati mici. Oricat de apetisante ar fi toate bucatele, decat sa suferiti dupa, mai bine evitati consumul excesiv de carne, dulciuri si alcool.

Un alt aspect important in buna digestie este mestecatul temeinic al alimentelor. Oricat de pofta v-ar face preparatele culinare, nu mancati repede si pe fuga. Mestecati lent alimentele, deoarece in acest fel se instaleaza mai repede senzatia de satietate, in acest fel evitandu-se consumul unor cantitati mari de mancare.

Miscarea face minuni

Pentru a imbunatati digestia, va recomand cat mai multa miscare. Cu alte cuvinte, in loc sa va odihniti dupa o masa copioasa de Craciun, mai bine iesiti la o plimbare scurta care va face minuni. In acest fel, secretia de enzime digestive se va ameliora si va ajuta la evitarea problemelor ce pot sa apara dupa o masa copioasa. De asemenea, miscarea va ajuta si pentru a evita tulburarile de tranzit intestinal.

In concluzie, solutiile pentru a evita tulburarile digestive de Sarbatori sunt moderatia si miscarea. Daca respectati aceste doua reguli de baza veti putea gusta din toate (fara a face excese) si va veti bucura de Sarbatori linistite, fara incidente neplacute.

Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicată. *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.