Cu mai bine de 2000 de ani în urmă însuși celebrul Hipocrate aprecia că activitatea fizică medie este foarte bună pentru sănătate.

În secolul 21 ritmul haotic de viață, obiceiurile alimentare nesănătoase, fumatul și sedentarismul sunt factori de risc pentru o sumedenie de afecțiuni printre care se număra și afecțiunile cardiovasculare. Și cum bolile de inimă ocupă primul loc în ceea ce privește cauzele de mortalitate și morbiditate din lume este clar că trebuie făcute schimbări drastice în stilul de viață. Sigur că este extrem de dificilă “revoluționarea “ întregii vieți cu: modificarea alimentației, remutarea la micile plăceri culinare nesănătoase, renunțarea la fumat și începerea practicării unui sport (toate începute eventual de mâine sau de la 1 ale lunii) însă realitatea este că nimic nu este imposibil. Studii recente realizate de Colegiul American de Medicină Sportivă au demonstrat că cea mai benefica schimbare în viața oricărui individ este renunțarea la sedentarism și incorporarea în programul zilnic a unei activități fizice. Poate mai mult decât alimentația sănătoasa și evitarea celorlalți factori de risc, sportul este cel care menține integritatea vaselor și a inimii.

Beneficiile activității fizice regulate
Sedentarismul este unul dintre cei 5 factori majori de risc (pe lângă obezitate, hipertensiunea arterială, hipercolesterolemie și fumat) pentru afecțiuni cardiovasculare. Începerea practicării treptate a unei activități fizice reduce considerabil șansele de apariție a unui eveniment coronarian acut și a accidentelor vasculare cerebrale . De asemenea s-a dovedit faptul că cei care au deja o afecțiune cardiacă și practică o activitate fizică regulată pot ajunge în situația fericită de a renunța la unele medicamente sau de a micșora dozele acestora. Exercițiul fizic produce arderea caloriilor și implicit scăderea ponderală. De asemenea sportul ajută la scăderea colesterolului și a trigliceridelor din sânge. Astfel inima este practic ușurată (mușchiul cardiac va munci pentru un indice de masă corporală mai mic) iar la nivelul vaselor nu se mai depun grăsimi și astfel nu se mai formează plăcile de aterom. În concluzie exercițiul fizic:
– crește toleranța la efort
– ajută la scăderea în greutate
– scade valorile tensiunii arteriale
– reduce nivelul de LDL colesterol (colesterolul rău) din sânge
– crește nivelul de HDL colesterol (colesterolul bun) din sânge
– scade insulino-rezistența

Ce fel de activitate fizica este necesară pentru o inimă sănătoasa?
Pentru mulți ziua de lucru începe la 8 și se termină seara târziu. Acestora le este cel mai greu să includă în programul zilnic o activitate fizică regulată. Trebuie înțeles faptul că pentru o inimă sănătoasa nu este nevoie de un efort fizic susținut sau ore întregi de stat în sala de sport. Studii recente realizate de cei de la Colegiul American de Medicină Sportivă arată faptul că sunt suficiente 30 de minute de sport pe zi. În acest fel și cei foarte ocupați își pot face porția zilnică de sport pe zi pentru o inimă sănătoasa. Tot cei de la Colegiul American de Medicină Sportivă au demonstrat faptul că persoanele care au suferit un eveniment coronarian acut și care după perioada de recuperare au început un program zilnic de 30 de minute de exerciții fizice ușoare și-au redus șansele de reapariția a evenimentelor cardiace cu 20%. Activitățile fizice trebuie alese atent în funcție de preferințe și de vârstă fiind indicate în special sporturile în aer liber. Dintre acestea amintim mersul cu bicicleta, rolele, joggingul și tenisul. De asemenea înotul face parte din categoria activităților fizice aerobe deosebit de plăcute și de eficiente pentru cei care au suferit deja un eveniment coronarian acut. Oricare ar fi sportul pe care îl alegeți trebuie să vă încălziți înainte de a începe exercițiile fizice. Organismul și inima trebuie să se obișnuiască treptat cu efortul pe care îl depuneți nefiind indicat să începeți brusc fără o pregătire în prealabil. În caz contrar creșterile bruște ale pulsului pot face mult rău.

N.B. O forma a acestui articol a aparut in ultimul numar al revistei Farmacia ta din anul 2012!

  1. Inotul este cel mai complex, pentru majoritatea celor care vor sa faca un efort fizic complet. Iti va pune in miscare orice „muschiulet” si iti va mari capacitatea de efort.

Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicată. *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.