Știai că un procent masiv de 80% din decesele din România și Europa provine din boli cronice netransmisibile precum diabet zaharat, cancere, boli respiratorii, digestive? Urmărește discuția pe care am avut-o cu Dorin Chioțea în cadrul podcastului Doctoria lui Chioțea și află care sunt factorii care cauzează aceste tipuri de boli. 

Am pornit conversația noastră de la plăcerile vinovate pe care le avem cu toții– ne place să bem, să fumăm, să consumăm zahăr, să ronțăim gustărele în timp ce ne uităm la seriale tolăniți pe canapea ore în șir și, mai ales, târziu în noapte. Și așa uităm că tot ce e bun e, de fapt rău. Și, reține, nu vorbim aici de lucruri interzise. 

Există o serie de factorii care ne influențează stilul de viață și, evident, sănătatea: 

  • Regimul alimentar dezechilibrat
  • Lipsa de mișcare / sedentarismul
  • Calitatea somnului – câtă lume știe că somnul e obezogen? 
  • Excesul de alcool
  • Fumatul 

Dacă vrem să fim (mai) sănătoși, haideți să vorbim despre conceptul de reducere a riscurilor e foarte important. Nu putem fi perfecți, suntem slabi, nu putem renunța cu totul la pofte, dar putem reduce cantitățile. Trebuie să facem compromisuri ca să reducem daunele provocate de excese și să ne fie mai bine. De exemplu, dacă suntem sedentari în timpul săptămânii, în weekend avem grijă să petrecem timp afară, în mișcare. 

Astăzi sănătatea nu mai înseamnă lipsa bolii, ci este definită ca o stare de bine. Nu contează neapărat cât trăiești, ci cum trăiești. Calitatea vieții este importantă. Sau, așa cum spunea Freud, sănătatea este capabilitatea de a munci și de a trăi. 

Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicată. *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.