O suta de specialisti din domeniul medicinei sportive din tara s-au reunit la Bucuresti pentru cea de-a XX-a editie a conferintei nationale de medicina sportiva. In acest an, tema centrala a manifestarii o constituie „Miscarea si exercitiul fizic ca stil de viata”. Drept urmare, specialistii vor discuta despre streching, despre refacere, despre recuperare, despre necesitatea exercitiilor fizice si nu numai.

„Lectorii sunt din Bucuresti, Craiova, Cluj, Timisoara si Iasi. Din pacate, in acest moment nu mai sunt decat 100 de profesionisti in sport, coordonati metodologic de forul tutelar din Bucuresti, Institutul National de Medicina Sportiva, care este si principalul organizator al evenimentului, alaturi de Societatea Romana de Medicina Sportiva”, a declarat pentru PaginaMedicala.ro dr. Alin Popescu, medic specialist medicina sportiva.

Sapte judete din Romania nu au medic specialist in medicina sportiva

In opinia acestuia, numarul specialistilor pe medicina sportiva din tara este prea mic. In momentul de fata, sapte judete din Romania nu au un medic specialist pe medicina sportiva.

„Deficitul actual ar putea fi solutionat prin suplimentarea locurilor in cadrul examenului de rezidentiat pe aceasta specialitate. Noi am avut o problema cu unul dintre ministrii Sanatatii, mai precis cu Eugen Nicolaescu, cel care a desfiintat vremelnic specialitatea noastra acum cativa ani. Consecinta a fost migrarea specialistilor dinspre medicina sportiva spre recuperarea medicala. Migrarea de acum cativa ani arata roadele nefaste. Suntem putini, incercam sa acoperim cat se poate de bine specialitatea dar evident, trebuie sa apelam si la ajutorul colegilor din alte specialitati”, a explicat medicul coordonator al Federatiei Romane de Rugby.

Prea multe competitii sportive la sfarsitul saptamanii, prea putini medici specialisti

Acesta sustine ca medicilor care lucreaza in domeniu le este imposibil sa faca fata numarului mare de competitii sportive care au loc in sfarsitul de saptamana pe toata suprafata tarii.

Referitor la emigrarea medicilor tineri din Romania, dr. Alin Popescu e de parere ca are la baza trei motive. In primul rand, acesta ne-a vorbit de satisfactiile de ordin profesional, aici incluzand aparatura, dotari, etc. Al doilea motiv ce determina medicii sa paraseasca tara este nivelul retributiei, „care nu este nici pe departe unul decent si adaptat nevoilor de zi cu zi”. Un al treilea motiv il reprezinta lipsa perspectivelor.

„In Romania, in acest moment, perspectivele sunt sumbre si trebuie sa ne inarmam cu foarte mult optimism pentru a merge inainte”, a conchis dr. Popescu.

 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicată. *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.