Termenul LASER este un acronim pentru „amplificarea luminii prin emisia stimulata a radiatiei” ( Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation ).

Este vorba despre radiaţii electromagnetice cu lungimi de undă cuprinse între 100 nanometri şi 2 milimetri. În funcţie de intensitatea radiaţiilor LASER, variază atât efectele biologice, cât şi indicaţiile lor medicale, diagnostice sau terapeutice. LASER-ii au cunoscut domenii de aplicaţie medicală multiple: oftalmologie, neurochirurgie, stomatologie, dermatologie, cardiologie, ortopedie, ORL, ginecologie, urologie. Pentru tratamentul bolilor aparatului locomotor, LASER-ul de intensitate mică ( 10 -90 mW ) este folosit în cadrul balneofizioterapiei.

Sursa de lumină este pusă în contact direct cu pielea, lucru ce permite energiei luminii ( fotoni ) să penetreze ţesuturile şi să interacţionează cu molecule diferite, restabilind funcţia celulară normală. Lumina LASER-ului pătrunde în ţesutul uman 8-15 mm, dar majoritatea ei este absorbită în primii 4 mm. Deşi pare superficial, trebuie menţionat faptul că procesele chimice iniţiate pot media efecte fiziologice la un nivel mai profund. Efectul este de natură fotochimică ( asemănător fotosintezei de la plante ), şi nu termic, de încălzire.

Efectele fiziologice ale terapiei cu laser de intensitate scăzută
Efectele pe termen scurt constă în reducerea intensităţii durerii prin stimularea producţiei şi eliberarării de beta-endorfine şi îmbunătăţirea fluxului sanguin local, manifestat prin creşterea temperaturii locale. Efectul pe termen scurt este semnificativ în 5-10% din cazuri, în timpul sau după încheierea sesiunii de tratament iniţiale, dar nu este la fel de important ca efectul pe termen lung.
Efectele pe termen lung sau cumulative sunt creşterea energiei celulare prin stimularea sintezei de ATP ( adenozin trifosfat ) şi îmbunătăţirea metabolismului celular, vindecarea mai rapidă a ţesuturilor deteriorate datorită producţiei crescute de proteine şi ADN, ce duce la o rată crescută de replicare celulară şi datorită stimulării macrofagelor, fibroblaştilor şi a altor celule; în plus, reglează potenţialul de membrană celulară, esenţial în transferul de ioni: Na, Cl si K. Tot din categoria efectelor pe termen îndelungat ale terapiei cu LASER fac parte şi o mai bună conducere nervoasă, facilitată de nivelurile ridicate de serotonină şi acetilcolină, reducerea ţesutului cicatriceal prin creşterea sintezei de colagen şi creşterea fluxului sanguin la nivelul zonei afectate – angiogeneza ( formarea de noi vase de sange ), care aduce mai mult sânge în zona lezată.
În mod adiţional, laserul favorizează procesele naturale de vindecare ale organismului, creşte rezistenţa la infecţii prin stimularea răspunsului imunitar şi facilitează drenajul limfatic, reducând edemele.

Timpii de aplicare sunt aproximativi, putând fi diferenţiaţi în funcţie de mărimea zonei care este tratată, profunzimea leziunii şi conformaţia pacientului. În unele cazuri durerea dispare imediat după prima şedinţă de terapie. Pentru tratarea durerii acute ( accidentare, procedură medicală dureroasă ) se indică în medie 1-6 şedinţe zilnice, iar pentru cea cronică (tendinită, durere lombară, sindrom de tunel carpian ) 2-3 şedinţe pe săptămână câteva săptămâni, iar apoi o dată pe săptămână sau la două săptămâni. Durerea articulară moderată spre severă, inflamaţia sau rigiditatea articulară au nevoie de 10-15 şedinţe de tratament pentru a obţine rezultate semnificative.

Managementul durerii prin terapia LASER furnizează un maxim de eficienţă fără risc de lezare tisulară. Dispozitivul laserului permite controlul densităţii fasciculului fără a aplica o presiune dăunătoare. Pacienţii simt doar o uşoară încălzire a zonei tratate. Avantajele laserului constă în perioada mai scurtă de tratament şi rezultate pozitive obţinute mai rapid comparativ cu alte proceduri folosite pentru combaterea durerii; în plus metoda este non-invaziva, nu e toxică, e uşor de aplicat, extrem de eficientă şi, practic, fără efecte secundare.Uneori pacienţii pot experimenta un uşor discomfort sau durere după tratament, datorită restimulării fazei inflamatorii, efect care dispare după 24 – 48 ore.

Terapia LASER de intensitate mică este eficientă în tratarea leziunilor ţesuturilor moi şi ale articulaţiilor, a durerii cronice, rănilor şi ulcerelor. Cu ajutorul LASER-ului se pot trata:
• Artrita (osteoartrită, artrită reumatoidă)
• Durerile de cap, inclusiv migrena
• Durerile coloanei vertebrale: cervicale, de spate, durerea lombară
• Afecţiunile discurilor intervertebrale
• Sindromul de tunel carpian ( cauzat de compresia nervului median la nivelul încheieturii mâinii, manifestat prin durere, amorţeli şi furnicături la nivelul mâinii)
• Fibromialgia (cauzează durere cronică la nivelul muşchilor, articulaţiilor şi a ţesuturilor moi)
• Durerile articulare (genunchi, umăr, coapsă)
• Durerile musculare şi durerea miofascială (durere musculară cronică)
• Nevralgia (durere severă pe traiectul unui nerv)
• Neuropatia (cauzată de o leziune nervoasă)
• Fasceita plantară (durere la nielul călcâiului)
• Durerea postoperatorie
• Tendinita
• Accidentările (întinderi musculare, entorse), precum şi leziuni cuzate de mişcări repetitive (suprasolicitare segmentară)

Contraindicaţiile terapiei LASER:
• Iradierea directă a glandelor endocrine, în mod special a glandei tiroide
• Cancerul – terapia LASER nu se utilizează în tratamentul leziunilor canceroase cunoscute, primare sau secundare. El poate fi folosit pentru ameliorarea durerii în timpul etapelor terminale ale bolii, şi acest lucru numai cu acordul consimţit, atât al pacientului, cât şi al terapeutului implicat.
• Sarcina – utilizarea lui este contraindicată pe uterul gravid; poate fi folosit la femeia gravidă ca adjuvant al altor modalităţi de terapie pentru tratamentul durerilor de spate sau a altor afecţiuni.
• Ochii – din cauza naturii coerente a razei LASER, leziunile oculare sunt principala preocupare; operatorul nu trebuie să privească direct în fascicul.
• Medicamentele fotosensibilizante şi imunosupresoare
• Epilepsia
• Pielea tatuată, din cauza apariţiei efectului termic
• Hemoragia – vasodilataţia produsă de laser poate agrava hemoragia.
Implanturile NU sunt contraindicaţii ale terapiei LASER!

Mecanismul şi eficienţa terapiei cu LASER de nivel energetic scăzut au fost comparate cu cele ale ultrasunetelor. Ultrasunetul este forma de electroterapie cel mai frecvent utilizată. Eficacitatea şi gama lui de aplicatii este totuşi limitată: nu poate fi folosit la nivelul proeminenţelor osoase, pe şuruburi, plăci şi răni acute. Fizioterapeuţii se întorc tot mai mult înspre LASER, care poate fi aplicat în condiţii de siguranţă şi în aceste domenii. El acţionează rapid, pornind din interiorul celulei şi, adesea, rezolvă condiţii care nu au răspuns la tratamentul manual sau la terapia cu ultrasunete. Sistemele LASER moderne, dotate cu componente ce furnizează o putere mai mare, sunt mai eficiente decât în trecut, iar simplificarea protocoalelor de tratament permite terapeuţilor să indice cure rapide şi eficiente pentru ambele tipuri de accidentări, atât acute, cât şi pentru condiţiile cronice, mai dificile. Terapia cu ultrasunete a fost depăşită de LASER ? Foarte probabil! LASER-ul poate fi utilizat singur, sau în asociere cu terapie fizicală, masaj, neurostimulare.

 1. Buna ziua.Am citit articolul despre terapia Laser si mi se pare un articol foarte interesant. Ma numesc Florina Rusanu si va rog sa-mi spuneti daca aceasta terapia cu Laser ar fi buna pentru durerile pe care le are sotul meu. El sufera de spondilita anchilozanta, si unde se poate face aceasta terapie?
  Daca se poate face cu trimitere de la medicul specialist sau cu plata?
  va multumesc.

   1. Buna seara! Daca fac tratament cu laser la genunghi(artrita) si am folosesc crema pentru ligamente este vreo problema ?

  1. Laserterapia este indicata in spondilita ankilozanta. Se poate face in cabinetele de recuperare medicala din ambulatorii sau cabinete medicale individuale, pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie, deoarece este o procedura decontata de casa de asigurari. Dar. pentru spondilita, mult mai important este un program de kinetoterapie adecvat stadiului de boala.

 2. buns ziua, va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare, dupa un control radiografic al coloanei, m-am adresat din cauza durerilor in zona spatelui, intre vertebrele 8 si noua, mi -au indicat tratament fizioterapeutic cu ultrasunet+hidrocortizon si magneto terapie +lazer terapie, deci, intrebarea mea este: care ar fi efectele negative al cortizonului, din cate am citit, ar fi medicament hormonal!, si a actiunii lazerului? va multumesc anticioat pentru raspuns, cu stima, Zina

 3. Buna ziua. In cazul unei entorse in care mi-a fost imobilizat piciorul in atela gipsata pt 14 zile cat timp trebuie efectuat acest tratament si cat ar costa?

 4. Buna ziua,

  In articolul dumneavoastra sunt cateva greseli de ortografie: fasceita, corect fasciita (cf. dictionarului medical), pluralul la laser este lasere dupa DEX. Este incredibil cum in ultimii ani am modificat limba româna!!

  1. cititorii,adica oamenii de rand si nu cadre medicale,categoria din care cred ca faceti parte nu observa aceste minore greseli de ortografie.Esential este altcev,imi pare sincer rau ca nu ati inteles.

 5. Sunt in anul doi de facultate ,de fizioterapie in Toledo Spania ,profesorul meu de electroterapie este cel mai bun la nivel european.In resumen laseroterapia e indicata in cicatrizari ,ulcere de presiune , hemoroides , varice, infamatii superficiale(de tendon rotulian, de aquiles)-tendinitis,pseudoartrosis.

  Ultrasonidul : in patologii traumatice, si inflamatorii (fibre , tendoane,rupturi fibrilare,piele,fascii,luxatii, ligamente.Depende ce efect cautam se trateaza cu pulsatil sau continu si la fel depinde in ce faza de inflamare se gaseste.

 6. am hernie de disc vertebral L1-L2-L3 dar si stent coronarian.Acesta contraindica laserterapia?

 7. Buna ziua, domnule doctor! Sufar de poliartrita reumatoida seronegativa in stadiu incipient. Tratatemntul recomandat : metrotexat 2,5 mg si medrol; din pacate, ma simt rau si nu constat nici o schimbare semnificativa. Am citit despre tratamentul laser. Credeti ca ar putea sa ma scape de dureri si sa-mi redea mobilitatea, cel putin partial?

 8. pentru o hernie de disc lombara cu fragment de os ce a migrat si preseaza pe nerv se poate folosi aceasta terapie cu laser ca alternativa la operatia propusa de medicul neurochirurg in urma examinarii RMN?

 9. Stimate D-le Alin Popescu, ar fi posibil sa imi spuneti ce lungimi de unda se folosesc pentru diferite afectiuni? De ex pentru dureri lombare? Sau migrene? Multumesc frumos.

 10. Am crescute globulele albe din 2004 cand am avut si 30 000 fac analiza sangelui din trei in trei luni ultima analiza ianuarie 2016 am avut 14 000 valoare in scadete, pot sa fac tratament cu laser ?

 11. AM O FETITA DE 2 ANI SI 10 LUNI DIAGNOSTICATA CU VITILIGO (IN ZONA INTIMA) ESTE POSIBIL TERAPIA CU LASER SI CARE AR FI EFECTELE NOCVE IN ACEASTA TERAPIE AVAND IN VEDERE CA ESTE UN COPIL FOARTE MIC
  Multumesc !

 12. VA ROG URGENT dati-mi si mie cateva INFO. cine stie ceva despre VITALISER program complex de consultanta si control pentru oamenii preocupati de sanatate lor…pret ,rezultate,etc.???
  „Este important sa fim in pas cu tehnologia. Compania Vitaliser este in Romania si ne propune aparate, tehnologie si terapii bazate pe studii si cercetari. Noi le-am considerat utile. Nu am incasat bani pentru reclama de la aceasta companie ca nu ma itereseaza decat daca este ceva serios si nu vrajeala. Prin urmare, va invitam pe dumneavoastra sa ne spuneti despre produsele, Vitaliser si Vitamag …pret ,rezultate benefice,etc.
  P.S. Cine foloseste actualmente este rugat(a) sa ne spuna de efectele,si pretui tratament sa stim si noi. Multumim!”

  1. Acest tratament cu laser terapie este foarte bun in special pentru bolile cardiovasculare , pentru fluidizarea sangelui si inlaturarea pericolului de a produce cheaguri , care duc la accidente vasculare . Mare atentie ! ! ! Pentru cei care au suferit interventii chirurgicale , ori diferite interventii la inima sau artere , stenduri , este strict interzis a folosi terapia cu laser , oricat va v~a recomanda un medic . Va spun din propria mea experienta . Eu am un astfel de aparat , si stiu , ce bine si ce rau poate face ! Este bun pentru a nu ajunge la operatii , de montare de stenduri la boli cardio. Asta , pentru ca curata arterele de colesterol si fluidizeaza sangele si~l oxigeneaza ( mareste saturatia)in 20 de min. Deci atentie ! ! ! Daca ati avut interventie chirurgicala ~ PERICOL ! Puteti face hemoragie !

 13. Domnule doctor, a in cazuva rog sa-mi spuneti daca in cazul coxartrozei destul de dureroase,dar inca suportabile, se mai poate interveni prin tratament,fizioterapie,sau este necesara interventia chirurgicala.

  Daca nu as vrea operatia,in final, ce s-ar putea intampla cu piciorul in cauza?

  Mentionez, ca si celalat, sold da deja,semne de aceleasi simptome ca cel cu probleme.
  Multumesc

 14. Dacă am pacemaker bicameral,pot folosi terapie cu laser b-Cure laser clasic ,pentru artroza,gonartroza,dureri articulare? Puterea laserului este de 4.5 jouli. Mulțumesc

 15. Buna ziua.Am achizitionat aparatul LASER VITALIZER BRATARA si practic nu stiu sa l folosesc si ce beneficii asi avea in urma folosirii.Mentionez ca am proteza totala de genunchi si asi dorii sa stiu daca am voie sa folosesc acest aparat laser.Multumesc.

Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicată. *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.