Vara este un moment bun pentru relaxare si vacanta. Chiar si asa temperaturile calde pot veni cu o sumedenie de probleme atat pentru adulti dar mai cu seama pentru varstnici si copii. O organizare adecvata a concediului de vara este de dorit pentru a evita problemele ce pot sa apara in zilele caniculare.

Sunt mai multe aspecte pe care trebuie sa le luati in considerare in momentul in care va planuiti vacanta de vara. In randurile ce urmeaza dorim sa va prezentam cele mai suparatoare probleme pe care le puteti intampina vara. In acest fel veti putea sa va organizati concediul in asa fel incat nimic sa nu vi-l strice.

Cardiacii sa se fereasca de caldura!

Pentru a intelege efectele temperaturilor crescute asupra organismului cat si pericolul pe care acestea il constituie pentru o inima deja afectata, trebuie explicate modificarile ce se produc in organism odata cu expunerea la caldura. Astfel cand temperatura exterioara creste organismul este obligat sa munceasca suplimentar pentru a-si mentine propria temperatura in limitele normale. Acest proces implica eliminarea caldurii suplimentare la nivelul pielii prin transpirație. De asemenea caldura are efecte asupra vaselor ducand la dilatarea acestora si ajutand astfel la eliminarea unei cantitati mai mari de caldura prin intermediul sangelui ce ajunge catre tegumente. Cu alte cuvinte cand ne expunem la temperaturi ridicate suprasolicitam sistemul cardiovascular prin cresterea debitului cardiac si scaderea tensiunii arteriale datorita vasodilatatiei, fenomene ce pot altera starea generala a persoanelor sanatoase avand insa efecte extrem de neplacute asupra persoanelor cardiace.

Atentie la insecte

Tantarii pot sabota o vacanta petrecuta langa apa insa impotriva acestora exista creme, bratari si spray-uri speciale care reusesc sa ii tina la distanta. Din pacate muscatura de capusa pune insa mai multe probleme. Capusele sunt vectori de transmitere a numeroase boli la om. Acestea contin toxine care in urma muscaturii sunt eliberate in sangele gazdei. Astfel capusa este principalul vector al bolii Lyme (Borrelioza Lyme). Trebuie avut in vedere faptul ca nu toate capusele sunt purtatoare de Borrelia. Persoana care a fost muscata de o capusa trebuie sa o indeparteze,asigurandu-se ca au fost scoase atat corpul, cat si capul acesteia. Nu întotdeauna se poate realiza acest lucru, in acest caz fiind indicata vizita la medic si profilaxia impotriva Borreliozei.

Atentie la deshidratare

Avand in vedere ca aproximativ 70% din greutatea corpului este constituita din apa este evident ca pentru a functiona la parametrii maximi vara celulele organismului au nevoie de aceasta. Consumand în medie 2,5 litrii de apa pe zi ne mentinem tonusul si energia necesara indeplinirii activitatilor de vacanta. In caz contrar, un aport inadecvat de lichide, va duce la deshidratarea organismului aceasta manifestandu-se printr-un tablou variat in functie de cat de grave sunt pierderile. Astfel uscaciunea gurii, oboseala, somnolenta, setea, durerile de cap, confuzia, ameteala, iritabilitate, tulburarile gastrointestinale ca: greata, varsaturile si constipatia, sunt doar cateva din simptomele ce apar in cazul deshidratării organismului. Un semn important care arata un consum insuficient de apa este inchiderea la culoare a urinei.

Aerul conditionat – prieten sau dusman?

Utilizarea abuziva a aerului conditionat poate produce fenomenul de condens, acesta favorizand si intretinand inmultirea microorganismelor care ulterior sunt vehiculate prin intermediul sistemului de ventilatie. In acest fel cei care se expun cea mai mare parte din zi la aerul conditionat incep sa stranute, sa tuseasca ajungandu-se chiar pana la bronsita si pneumonii greu de tratat. Chiar daca aceste afectiuni sunt tratate corect, utilizarea in continuare a aerului conditionat va duce la reaparitia in scurt timp a simptomatologiei specifice acestor boli. Cu atat mai mult persoanele care sufera deja de bronsita cronica sau astm trebuie sa fie prudente cand vine vorba de aerul conditionat si sa utilizeze umidificatoare de camera pentru a preintampina acutizarea acestor afectiuni.

Arsurile solare

Vacanta de vara inseamna pentru multi mare si stat la soare. Trebuie inteles insa faptul ca soarele poate sa fie nociv asa incat va recomandam sa evitati expunerea intre orele 11 si 16. Arsurile solare pot sa fie extrem de severe necesitand o vizita rapida la medic. In acest context utilizati creme cu factor de protectie pe intreaga durata a sejurului pentru a evita efectele neplacute ale arsurilor solare.

Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicată. *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.