Va invit in acest final de week-end sa (re)lecturati un articol semnat de mine si de dr. Serban Damian. O forma a acestui articol a aparut la finalul anului 2008 in revista lunara Slab sau Gras.


Cele mai multe cazuri de exces ponderal (inclusiv obezitate) sunt provocate de dezechilibrul între aportul energetic (respectiv hrană) şi consumul caloric (efort fizic), fără însă a exista o boală de fond, în special o problemă endocrină (în ciuda faptului că mulţi pacienţi au impresia că “suferă cu glanda”). Doar un mic procent dintre pacienţii obezi au un substrat patologic care a condus la excesul de greutate. Cei mai mulţi supraponderali sunt produsul unui stil de viaţa defectuos, marcat de o alimentaţie incorectă şi excesivă, precum şi de lipsa activităţii fizice.
Cui ne adresam pentru a slabi?

Iata mai jos cele mai frecvente “adrese”:

Medicul de familie
În mod normal, orice medic de familie ar trebui să poată rezolva un caz de obezitate. În curricula de pegătire a medicilor de familie există şi capitolul “obezitate”. Din păcate, prea puţini medici de familie aprofundează abordarea practică a acestei probleme. Principiile de bază le ştiu aproape toţi pacienţii. Ei au nevoie de soluţii concrete, iar medicii de familie, fără a generaliza, nu au nici timpul, nici răbdarea şi de multe ori nici priceperea de a concepe un program coerent de scădere în greutate.

Medicul specialist endocrinolog
Tradiţional, persoanele cu obezitate sunt îndrumate către medicul specialist endocrinolog. Acesta este cel mai în măsură să facă diferenţa între obezitatea de aport şi o eventuală problemă hormonală care a condus la excesul ponderal. În această a doua situaţie, endocrinologul are pregătirea mecesară pentru a prescrie şi urmări un tratament adecvat. Evident, cazurile de obezitate provocate de exces alimentar şi sedentarism nu pun probleme endocrinologului şi poate că de aceea există o tendinţă de a fi văzute ca “banale” (din nou, fără a generaliza). De multe ori, pacientul pleacă acasă cu o hârtie pe care sunt tipărite câteva principii generale privind un stil de viaţă sănătos, ceea ce nu reprezintă o rezolvare a problemei, deoarece oamenii simt nevoia unei soluţii concrete, care în timp să le rezolve problema cu greutatea şi concomitent să conducă la modificarea stilului de viaţă.

Medicul specialist în diabet, nutriţie si boli metabolice
Acest specialist este numit în România “medic nutriţionist” şi are pe deplin pregătirea necesară pentru a trata un pacient cu exces ponderal. În cele mai multe situaţii ei sunt ocupaţi cu cazuri mult mai solicitante – pacienţi bolnavi de diabet zaharat insulino-dependent si insulino-independent, diverse boli metabolice cu evolutie grava.

Medicul specialist in medicina sportiva
În lumea sportului, în special în cazul anumitor ramuri sportive, există o legătură foarte strânsă între greutate şi performanţă, aşa că medicul specialist în medicină sportivă are pregătirea necesară pentru a gestiona cazurile în care se impune scăderea în greutate. Mai mult decât a recomanda un regim alimentar, medicul sportiv poate face o evaluare fizică exacta a pacienţilor la care efortul fizic de un anumit tip ar putea fi contraindicat temporar sau definitiv.


Nutriţionistul
În alte ţări, nutriţioniştii reprezintă o categorie profesională de sine stătătoare, formaţi prin studii universitare, fără a fi neapărat medici la bază (însă studiile lor se suprapun într-o oarecare măsură, cu cele ale medicilor). De asemenea, există posibilitatea de specializare în nutriţie prin programe speciale postuniversitare. O categorie aparte o reprezintă nutriţia sportivă, care se adresează în mod particular sportivilor de performanţă. În România, profesia de “nutriţionist” nu există în nomenclatorul profesiilor, ceea ce lasă cale liberă oricui să se autointituleze astfel, chiar dacă nu are niciun fel de pregătire de specialitate. În mod normal, nutriţionistul (ca profesionist acreditat de către un organism internaţional) este profesionistul cel mai în măsură să analizeze alimentaţia unei persoane şi să facă recomandări adecvate. El va face urmărirea pe termen lung a regimului alimentar recomandat şi, în colaborare cu alţi profesionişti (antrenor, psiholog, medici de alte specialităţi) va rezolva problemele de greutate ale pacienţilor săi, oferindu-le şi educaţia nutriţională pentru un stil de viaţă sănătos.

Psihologul
Psihologul reprezintă o componentă extrem de importantă a echipei care trebuie să se ocupe de o persoană supraponderală, însă de multe ajutorul lui deosebit de preţios este neglijat sau chiar in anumite situatii neacceptat de către pacient. În multe situaţii, psihologul are cea mai importantă misiune în lupta cu kilogramele – degeaba stabileşte nutriţionistul o dietă şi antrenorul un program de antrenament, dacă pacientul nu este pregătit la nivel psihic să le accepte şi să le aplice. Multe obezi ajung în această situaţie pentru că se folosesc de mâncatul excesiv pentru a compensa anumite lipsuri, traume sau frustrări din viaţa lor. Psihologul, în special cel cu pregătire şi experienţă în consilierea pacienţilor cu tulburări ale alimentaţiei, îi pot ajuta pe aceştia să îşi depăşească blocajele şi îi învaţă să îşi stăpânească emoţiile negative aflate în relaţie cu mâncatul (şi aversiunea pentru mişcare).

Antrenorul de fitness, aerobic, TaeBo, Pilates etc.
Antrenorul este o un element foarte important în “ecuaţia” scăderii în greutate, acoperind partea de efort fizic, componentă esenţială şi absolut necesară nu numai pentru slăbire, dar şi pentru menţinerea stării de sănătate. Antrenorul are pregătirea necesară pentru a conduce pacientul printr-un program de antrenament adaptat la necesităţi şi posibilităţi. Unii antrenori au şi noţiuni de nutriţie, însă este categoric de preferat să colaboreze cu specialistul nutriţionist, lăsându-i acestuia în grijă alimentaţia pacientului.

Alţii (consultanţi şi consilieri în nutriţie)
De cele mai multe ori, sub această denumire se ascund spersoane fără niciun fel de studii de specialitate, profitând de lipsa de informare a publicului. Fie că fac parte din reţele de distribuţie a unor suplimente nutritive, fie că şi-au construit o imagine de “guru” profitând de naivitatea oamenilor, în cele mai multe cazuri aceştia nu reprezintă surse de informare demne de a fi luate în seamă şi cu atât mai puţin nu sunt specialişti cărora ar trebui să li se adreseze cei care au nevoie de consiliere în nutritie si scadere in greutate.

Foto © Sivia Leite | Shannon Louie

  1. Evident ca se poate! Si o sa fie chiar personalizata! Sper ca dupa 1 august sa am 2 zile (sau poate chiar 3) saptamanal intr-un cabinet in care sa dau consultatii EXCLUSIV de nutritie, de 40 – 45 minute! Daca te grabesti, Alina – putem sa ne intalnim in cursul lunii iulie in Medlife!

 1. Buna ziua , ma numesc didina bortes, sunt din galati.
  Am 40 de ani, si sunt mama a doi copii de 7 si 5 ani, nascuti prin cezariana,
  Dupa cea de a doua sarcina am luat cam mult in greutate, ajungand la 75 kg , de la 65kg.
  Sunt o persoana foarte activa, mananc de cel mult 2 ori pe zi, consum 3 litri de lichid, cei drept nu fac exercitii fizice.
  Domnule doctor, ma adresez dumneavoastra (nu neg faptul ca ma deranjeaza surplusul de kg,si faptul ca nu reusesc sa – l reduc)cu rugamintea de a beneficia de un consult si recomandari pe masura, o schema gradual calorica a alimentelor pe care sa le consum.
  Astept cu deosebit interes raspunsul dumneavoastra

 2. Domnule doctor,am mare nevoie de ajutorul dumneavoastra.Ma numesc Andreea,am 1,80m si pana acum 4luni am avut 100kg.
  De 4luni am trecut la o dieta ,adik nu mai mananc carne de porc,nimic prajit,totul fiert sau gratar si f.multe salate.AM SLABIT 14KG DAR NU MI SE PARE SUFICIENT.Va rog sa-mi dati ub sfat,ADICA CE MAI TREBUIE SA FAC.vA MULTUMESC SI ASTEPT .

 3. Buna seara! As dori sa stiu cum pot lua legatura personal cu dvs pt a stabili o consultatie/intrevedere in privinta unui program personalizat de alimentatie. cred ca puteti sa ma ajutati.

 4. Buna ziua , ma numesc didina bortes, sunt din galati.
  Am 40 de ani, si sunt mama a doi copii de 7 si 5 ani, nascuti prin cezariana,
  Dupa cea de a doua sarcina am luat cam mult in greutate, ajungand la 75 kg , de la 65kg.
  Sunt o persoana foarte activa, mananc de cel mult 2 ori pe zi, consum 3 litri de lichid, cei drept nu fac exercitii fizice ( sala, alergat) in rest tot timpul sunt in miscare.
  Domnule doctor, ma adresez dumneavoastra (nu neg faptul ca ma deranjeaza surplusul de kg,si faptul ca nu reusesc sa – l reduc)cu rugamintea de a beneficia de un consult si recomandari pe masura, o schema gradual calorica a alimentelor pe care sa le consum.
  As dori sa stiu cum pot beneficia de un consult si schema de alimentatie personalizata, pentru ca nu ma simt bine cu aceasta greutate, si-mi doresc sa slabesc 10 kg
  Va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra.

  1. Inca nu am pus la cale o strategie de a lucra la distanta. Dac erati din Bucuresti sau imprejurimi era mult mai simplu. Oricum o sa incerc sa va ajut! Pentru inceput va rog sa imi trimiteti pe adresa mea de mail (mail@dralinpopescu.ro) tot ceea ce veti manca in urmatoarele 7 zile (cu ore si gramaje!!)

 5. buna seara.as vrea sa stiu daca numarul de telefon de pe site este valabil si unde se poate sa ne intalnim pt o consultatie pentru un regim personalizat? va multumesc, andreea moldovan

 6. Cred ca ar fi foarte util daca un nutritionist ar face o analiza asupra suplimentilor nutritivi, din punctul de vedere al nutritionistului si ar publica-o. Luam site-ul X (de exemplu redis) si disecam fiecare produs, ce face si ce nu face, de ce e bun de ce nu. Si nu pentru un sportiv de performanta (acela oricum are un dr. si nutritionist personal) ci pentru restul lumii….

 7. Buna ziua,

  Va apreciez emisiunea de la tv si chiar ma gandeam daca ma puteti ajuta sa slabesc si eu.
  Am 35 ani, inaltime 1.76 si o greutate de 100 kg, probleme cu tiroida – tiroidita cronica + obezitate de gr. I.
  As dori un regim personalizat, cateva sfaturi utile pentru a ajunge la greutatea optima.
  Va multumesc

  1. Alina, cred ca iti e clar ca nu am cum face regimuri personalizate pe mail. Aici e vorba de foarte multe elemente care trebuiesc luate in calcul. Daca vrei – putem stabili o prima consultatie. rugaminte mare – sa ai toate actele de la endocrinologie la tine cand o sa ne vedem! numai bine!

   1. Buna ziua,

    Va multumesc foarte mult pentru raspuns.

    Eu sunt din Constanta. Consultatii acordati numai in Bucuresti sau si in alte localitati din tara?

    Cum pot face sa ma programez la Dvs., chiar si in Bucuresti?! Pot folosi telefonul afisat pe site?!

    Cu multumiri,

    Alina Comsa

 8. buna ziua.ma numesc timea am 18 ani si sunt din arad .as vrea si eu o dieta daca se poate pe mail deoarece nu pot sa ajung la bucuresti. va rog sa ma ajutati!

 9. trebuia sa precizez ca am o inaltimea de 1.64 m si 85 de kg.am aceasta greutate cam de 2-3 ani inainte avand cam 70 kg.

  1. 1. Analize de sange cat mai complete (inclusiv pentru functia tiroidiana) 2. Ecografie abdominala 3. Notati tot ceea ce mancati in mod uzual ACUM (ore, zile, cantitati, etc.) 4. Apoi -intalnirea pentru o consultatie. Va e bine asa?

 10. am 162inaltime 32ani 80kg as dori un regim de viata sanatos prin care sa mai dau cateva kg jos Singura problema este ca sunt din timisoara si nu pot veni in Bucuresti.Adesa de email toma_simona78@yahoo.com .va rog sa ma ajutati

  1. E greu la distanta! Va pot da niste sfaturi generale dar mai mult… Cand ne hotaram sa schimbam stilul de viata e bine sa avem un specialist aproape pt a ne puten intalni des cu el… E ca si la psiholog!

 11. buna seara, ma numesc gabriela, am 22 de ani, 1.69 si aproximativ 85 kg. sunt disperata vreau sa slabesc , de aproximativ un an ma ingras intr-una. va rog sa ma ajutati. va multumesc, o seara buna

  1. Sfatul meu, stimata domnisoara, este sa luati legatura cu un specialist in domeniu acesta DIN ORASUL DVS cu care sa puteti PASTRA LEGATURA pe termen
   mediu/lung! Schimbarea dietei/regimului/stilului de viata e o provocare care trebuie monitorizata! Daca sunteti din Buc. – va pot ajuta si eu. Oricum – la prima consultatie trebuie sa aveti facute analizele uzuale de sange, un sumar de urina si o ecografie abdominala!

 12. Buna seara , ma numesc flrina , am 22 de ani 1.68 si aproximativ 70 kg . asi dori foarte mult sa slabesc . va rog foatre mult si frumos sa ma ajutati sunt disperata . va rog ajutati-ma . sunt din campulung . va multumesc , o seara buna .

 13. Buna seara , ma numesc florina , am 22 de ani 1.68 si aproximativ 70 kg . asi dori foarte mult sa slabesc . va rog foatre mult si frumos sa ma ajutati sunt disperata . va rog ajutati-ma . sunt din campulung muscel . va multumesc , o seara buna .

 14. buna ziua domnu doctor as dori sa imi trimiteti un program de alimentatie pt ca as dori sa slabesc aproximativ 10 kg .sunt sportiv si a si dori sa imi trimitei pe email papylitto@yahoo.com si un program la sala de forta multiumesc frumos. Am 22ani 1 m 78 cm 96 kg va rog ajutatima multumesc inca o data nu supar de nici o boala nu sunt alergic la nimic

  1. Programul se face dupa analize facute de tine (sange, urina, eco) si consultatie facuta de mine! Programul la sala de forta – dupa cum probabil bine stii – il face PREPARATORUL FIZIC si nu MEDICUL! Te pot ajuta cu prima parte daca vrei!

 15. As dori sa ma internez intr-o clinica din Bucuresti pentru a slabi 4-5 kg.Acasa nu reusesc sa fac asta. Exista o astfel de clinica?

 16. Buna ziua,domnule doctor!
  Va stimez foarte mult,va urmaresc emisiunea si va apreciez pentru profesionalismul si rabdarea cu care va tratati pacientii.Eu lucrez la Biblioteca Facultatii de Medicina si Farmacie si va stau oricand la dispozitie cu materiale,carti,reviste si alte publicatii daca aveti nevoie.Acum va contactez si eu cu o problema,de greutate bineinteles…am nascut acum un an,in sarcina nu am luat decat 13 kg,nu stiu daca asta inseamna mult sau putin,si dupa nastere m-am ingrasat destul de tare.Am 26 de ani,168 cm inaltime si 75 kg.Nu vreau sa slabesc dramatic,ci doar sa ajung la o greutate normala varstei si inaltimii mele.Unde va pot gasi,pot folosi nr de telefon de aici sa va sun pentru a stabili o intalnire?

  Va multumesc!

 17. buna ziua, ma numesc adina virvorin si as avea nevoie de ajutorul dvs . am doi copii de 6 ani si altul de 6 luni. dupa cel de-al doilea am ramas dupa nastere cu 30 de kg . acum am 100 kg la 165cm si 33 ani. ati putea sa ma ajutati cu o dieta? va rog foarte mult. trebuie sa mentionez ca primul copil este bolna cu o forma graba de paralizie si nu pot sa ma deplsez. va rog sa ma ajutati sa slabesc, nu pot sa ma mai descur cu copilul, sa il ridic etc. va multumesc

  1. Primul pas – 5 mese pe zi! 3 principale si 2 gustari din 3 in 3 ore! NIMIC intre ele! ultima – maxim la 19.30!! Dupa ce intrati in program mai dati un semn!

 18. va multumesc pentru raspuns. am inceput de azi dieta. dimineata un ou fiert, o felie paine, o cafea fara zahar, la 10 un fruct, la 13 jumate de pulpa la gratar fara piele , la 16 un fruct, 19 peste la gratar. este bine?

 19. buna ziua domnule dr….ma scz ca va deranjez am si eu o problema…..in septembrie 2010 am nunta si momentan am 90 de kg la 166m,,,de 2 jumate saptamani mananc numai salate, branza dulce proaspata, mult morcov, mult castravete, carne de pui fiarta, si vita si cartofi natur…..tin sa va spun ca urasc merele si apa….nu vreau sa radeti de mine dar se cam simte la buzunar,,, cu ce as pute inlocui salata verde si castravete dar sa dea randament la fel de bun, sau ce as mai putea manca, sport nu fac e cam frig afara astept vara cu caldura poate mananc pepene mult si beau apa la fel de multa….as dori sa va pot contacta un mail, un id mess sau un tel ce imi puteti da.va multumesc.astept raspuns

 20. Buna seara,am si eu o problema asemanatoare ca domnisoara de mai sus!in septembrie am nunta si momentan am 75 de kg la o inaltime de 1.67m!in 6 luni am acumulat o greutate de 10 kg si sunt disperata.Am urmat mai multe tipuri de cure dar fara nici un rezultat!ce ma sfatuiti?cum va pot contacta si cand?va multumesc mult!astept raspuns

 21. daniela maria ma bucur sa te cunosc…ai vrea sa facem schimb de id`uri si sa slabim impreuna???? eu te ajut cu ce stiu si tu la fel pe mn?????????????? eu mananc numai iart dietetic, peste, pui,vita, mere, kiwi, salata vrede doar cu ulei de masline si lamaie, apa cu lamaie,,,,si app suc de portocale din carrefour la 5lei sticle preparat de ei la raionul cu fructe…ast sa`mi spui daca esti de acord cu ce ti`am propus.te pup.andreea

 22. caci eu apropo anul trecut am terminat liceul si de atunci stau numai acasa nu mam angajat si asa am timp sa dansez foarte mult, imi urla calculatorul in cap de ziua pana seara deoarece nu imi place sa ma plimb, mai bine dansez,,,,,toate genurile ….si le exersez pe cele de la nunta ca sunt saltarete si imi sare burta`n sus:))))))))))))))…si la o saptamana o tableta de 4 patratele de ciocolata numai cu cacao daia amaruie…..restu` aer:))))

 23. Buna ziua,ma numesc Gabriela si sunt din Mangalia an 1.78 si 80 de kg, sm nascut acum 8 luni si inainte sa raman gravida am avut 75 de kg.Va rog ajutatima sa fiu ca inainte…datimi o dieta va rogggggg

  1. ok! ne auzim maine la telefon si ne vedem la finalul acestei saptamani. Te rog sa ai: 1. analizele uzuale de sange. 2. sumarul de urina. 3. ecografie abdominala recent efectuate!

 24. Vreau sa ma ajutati sa slabesc, vin in Bucuresti weekendul acesta. Pot lua legatura cu dumenavoastra?
  Multumesc!

 25. buna andreea,incantata de cunostinta.
  emailul meu e danelush_4u@yahoo.com dar eu am sa-ti raspund mai greu pt ca momentan sunt in strainatate si nu am acces f des la internet.oricum imi doresc f mult sa slabesc.astept sa-mi scri.

 26. Buna Ziua ma cheama iulian am 14 ani si as vrea sa ma ajuti ! cum as putea slabi am 100 kg si eu tin un regim si degeaba il tin am deja 3 luni si nici o diferenta !

 27. Buna!
  Sunt atat de incantata ca am dat de dvs. va admir la infinit si inapoi pentru franchetea, originalitatea si bagajul complex de cunostinte!
  Eu sunt din Brasov, clar asta e o pb. insa ma multumesc cu niste dfaturi generale. Am nevoie sa slabesc 10 kg, bineinteles, de preferat in timp cat mai scurt si fara repercurdiuni, daca se poate! Da, sunt mai glumeata din fire! Am doua nasteri la activ, la distanta de 1 an si 10 luni, ultima din ele fiind in iunie 2009 si eu inca mai alaptez, sincer nu as vrea sa-mi intarc baiatul, as vrea sa procedez ca si cu primul pe care l-am alaptat 1 an si doua luni cand a vrut el sa se opreasca! Ce imi puteti recomanda? Eu deocamdata fac exercitii cardio, alimentatia este normala si pot spune ca am skabit astfel pana acum 20 de kg, insa de aceasta data vreau sa pierd in greutate mai accelerat! Va multumesc!

 28. Buna ziua! Am un baietel de 6 luni. Ca medic nutritionist, ce imi puteti recomanda pentru inceputul diversificarii alimentatiei? Am un inceput cu mar, morcov, portocala, supa de radacinoase si cereale. Nu stiu ce sa mai introduc avand in vedere ce fructe sunt acum pe piata. Banana se zice sa nu se introduca inca, para iarasi nu, de ananas nu stiu nimic. Ca legume i-am mai dat dovlecel si sfecla rosie in supita. Am inteles ca nici cartoful nu e recomandat acum. Pediatra care il vede des mi-a dat liber la aproape orice (fara albus, miere, lapte vaca, capsuni bineinteles) ceea ce nu mi se pare ok. Precizez ca am inceput diversificarea de la 5 luni. Baitelul are 6 luni di 6, 700 kg. Portocala i-a inrosit funduletul foarte tare si nu i-am mai dat. Unii spun sa diluez sucurile de fructe cu apa. Sunt atataea opinii incat nu mai stiu ce sa fac. Va rog sa ma ajutati cu cateva idei!
  Vamultumesc.

 29. domnule dr.va rog ajutatima am 168,33ani si 85kg asi vrea sa slabesc dar nu reusesc sunt din iasi asa. ca nu pot ajunge la bucuresti la o intalnire cu dumneavoastra.ce ma sfatuiti sa fac cum sa iau legatura cu dumneavoastra.va rog sa-mi raspundeti

 30. am varsta de 22 ani.am facut 11 ani de sport de performanta;scrima.si de 3 ani am acasa un stepper.am fost diagnosticata de curand cu lombo-sciatica.dupa ce durerea se remite,pot sa mai folosesc stepperul?am inteles ca taseaza coloana vertebrala.ce alte exercitii imi recomandati?in special ptr musculatura abdomenului si a feselor.

 31. ma numesc cristina locuiesc in italia.si as vrea un regim de slabire .am 67 gk.1.57m.de obicei nu prea tin cont de ceea ce mananc. mananc orice la orice ora din zi si noapte.de obicei mult fastf.va rog credeti ca ma puteti ajuta cu un sfat.multumesc.

  1. draga Cristina, primul sfat pe care ti-l poate da este sa renunti la fast food; cand ti-e foame sa mananci salate (au fibre si iti creaza senzatia de satietate), dara cand spun salate nu ma refer dcat la frunze si legume, nu carne, nu ou, nu branza, nu porumb fiert; inca un sfat pe care eu nu reusesc sa il tin NIMIC dupa ora 19.Eu sunt preocupatat de ceea ce manc, si fascinata de acest subiect, sunt meru la limta supraponderalitatii (ma mentin un pic sub aceasta limita), e o lupta grea ce pp multe eforturi din partea mea (am 46 ani 165 65kg).

 32. Buna Seara…ma intereseaza si pe mine un regim alimentar zilnic pentru cineva care merge la sala…eu merg la sala in fiecare zii,dar mi se pare ca nu este suficient…as dorii si un regim alimentar bazat pe proteine de exemplu 3 mese pe zii in care sa include ,dupa parerea mea branza oua si carne care cred ca sunt principalele surse de prroteina…Daca puteti sa ma ajutati va rog sa imi raspundeti la acest cometariu lasandu-mi un program alimentar

 33. Buna…In primul rand as vrea sa va felicit pentru emisiune,nu stiu si daca este 100% adevarata dar este ceva nemaipomenit sa poti ajuta persoanele care au probleme cu greutatea…as avea o rugaminte daca ma poti ajuta…eu nu cunsum carne de aproape doi ani,mananc cat se poate de sanatos,fructe si legume,fac sport zilnic alerg 12 km….problema mea este ca nu reusesc sa slabesc cum as vrea,am picioarele mai grosute si am impresia ca nu mai da rezultat nimic…am fost invatata de mica cu sport am muschi si mi se pare ca asimilez si un pahar cu apa…daca se poate sa-mi raspundeti pe very_figuranta@yahoo.com.multumesc frumos

 34. Buna ziua,
  Dupa cum am citit in comentariile de mai sus,am vazut ca puteti ajuta persoanele care sufera de problema greutatii,asa cum si eu sufar.Am1,65m,37 de ani,si o greutate de 83 de kg.Pana acum 9luni cu aproximatie,aveam 62-63kg,indiferent ce as fi mancat,dar m-am angajat la un non-stop si lucrez 24 de ore cu 48,de atunci metabolismul meu e complet dat peste cap.Desi mananc incomparabil mai putin ca inainte,ma ingras vazand cu ochii,si nu stiu ce as putea face dat fiind ca datorita programului de lucru nu imi permit ore regulate de masa,si nici ore de odihna binenteles,
  totusi am ajuns sa ma deranjeze greutatea pe care o am acum,lasand la o parte esteticul.Daca am putea lua cumva legatura si eventual sa ma ajutati,v-as fi recunoscatoare.
  Sunt din Iasi,si nu stiu daca sunt medici nutritionisti,in Iasi.
  Astept un raspuns de la dumneavoastra,eventual…un sfat.
  Multumesc.

  1. Buna Mihaela..daca vrei sa slabesti asa mult sa stii ca medici nutritionisti sunt si in Iasi care te pot ajuta…eu sunt consultant nutritionist/wellnes, iti las nr meu de tel. contacteaza-ma pt o consultatie si in urma cestei consultatii iti voi face un program personalizat si nu trebuie sa te infometezi ca sa slabesti. 0741467122 Natalia

 35. doamne in sfarsit am dat si eu de un site in care imi poate raspunde cineva..Buna ziua..ma numesc Andreea..am 15 ani..am 1.62 si 70 kg..am incercat sa tin regim de cand eram mica..am tinut cura toata viata mea..am slabit intr´un timp 10 kg..m am lasat si am inceput sa mananc..imi pare rau..sufar si cu lacrima pe inima incerc din nou..din pacate nu am reusit..am catat mereu tot felu de cura..nu a tinut..dimineata mananc cereale(fitnnes) cu lapte,la pranz friputa(pui,piept) cu salata de rosi si seara peste..ceva usor..degeaba..am uitat sa va m spun ca mai mananc intre mese..cva dulce:D..inghetata seminte..beu 2-3l de apa pe zi..nu consum sucuri DELOC..urinez doar de 2 ori pe zi..scaun 1 data la 2-3 zile..am facut analize mi´au iesit bine..
  As lua legatura cu dumneavoastra dar eu nu sunt in Romania..as vrea daca se poate domnule doctor sa ma sfatuiti dumneavoastra..ma gasiti la andre.patru andre.patru@yahoo.com
  Va rog sa imi raspundeti si sa ma ajutati:(

 36. DOMNULE ALIN POPESCU MA NUMESC SIMONA AM 1.50 CM 79 KG TIN O DIETA FRUCTE,SALATE EU VA MAI SCRIS AM AVUT 86KG DAR CU DIETA AM REUSIT DIN LUNA IULIE SA ELIMIN 7 KG EU ZIC CA E PUTIN DUPA ATATA EFORT GIMNASTICA MASAJ DIETA FARA PAINE DULCIURI PASTE FAINOASE COLA ETC CE SA FAC SA MA MENTIN ADICA SA MAI DAU JOS KG IN PLUS SI SA NU MAI PUN VA-SI FOARTE RECUNOSCATOARE DACA MI-ATI RASPUNDE .NU POT VENI LA CONSULTATIE LOCUIESC IN SPANIA ANALIZELE SANGE URINA GLANDA NU AM NICI DE INGRASARE NICI DE INTR-UN FEL.CE SA FAC?VA MULTUMESC

 37. buna ziua,nu stiu daca o sa-mi rapsundeti la acest mesaj dar eu incerc..ma numesc madalina,am 18 ani sunt din tulcea si am probleme cu greutatea.am 1,60si 74 de kg. as vrea si eu o dieta prin care sa slabesc macar 14-15 kg sa am 60 si sa nu ma mai ingras inapoi.astept raspunsul dvs

 38. Buna ziua!Ma numesc Oloeriu Georgiana , am 23 de ani peste 2 luni,78 kg si 1.70 inaltime.Tin sa precizez ca am fost insarcinata si am nascut acum 1 an si 4 luni, dar si inaintea sarcinii am avut cam aceeasi greutate, iar pana la 18 ani am avut in jur de 60-65 kg.Parerea mea este ca din cauza stresului ma-m ingrasat.Am incercat sa tin de mai multe ori cura de slabire dar nu am dus-o niciodata pana la capat.Sunt o persoana foarte pofticioasa si nu prea pot sa ma abtin de la nimic.Va rog sa imi da-ti un sfat si daca se poate sami recomandat o cura de slabire care daca se poate sa nu fie foarte costisitoare. Va multumesc ! O zi placuta!

  1. In primul rand trebuie sa intelegeti ca nu se poate slabi fara a face eforturi si fara a renunta la unele alimente iar in teoria conform careia ne ingrasam din cauza stresului eu nu cred. Avand in vedere ca nu ati reusit sa urmati o dieta pana la capat va propun cateva reguli ce merita urmate, reguli ce va vor ajuta sa pierdeti din kilogramele nedorite in mod armonios. Trebuie insa sa va mentionez ca scaderea in greutate intr-o modalitate sanatoasa se face treptat (2-3 kg pe saptamana).De acum inainte trebuie sa consumati cu 500 de calorii mai putin decat pana acum. Astfel renuntati la dulciuri si indulciti ceaiul sau cafeaua cu miere, evitati consumul de grasimi in exces (unt, smantana, carne de porc), cumparati produse lactate si branzeturi cu un procent scazut de grasime, consumati fructe si legume din abundenta insa nu exagerati cu cartofii. In ceea ce priveste painea consumati 50g de paine graham pe zi. Hidratati-va in mod corespunzator mai ales ca acum este cald cu 2,5 litrii de lichide evitand insa bauturile dulci carbogazoase si alcoolul deoarece ambele contin foarte multe calorii.

   Invatati sa va uitati pe eticheta produselor pe care le cumparati pentru a va informa cate calorii are acel produs si cate zaharuri, proteine si grasimi selectand astfel mult mai bine alimentele ce va ajuta sa slabiti. Pe langa toate acestea faceti efort fizic regulat si cand spun asta nu ma refer neaparat la un abonament la sala deoarece acest lucru nu e la indemana tuturor ci mers mult pe jos, gimnastica efectuata acasa (30 de minute pe zi), urcatul scarilor etc.

   1. E greu prin „corespondenta”. Trebuie urmarit, monitorizat orice tip de regim alimentar. aveti nevoie de analize de sange, ecografii la inceput. va sfatuiesc sa va gasiti un medic cu preocupari in domeniul nutritiei in localitatea dvs. de domiciliu! succes!

 39. Buna ziua! Mă numesc Valentia și sunt din Bacău, vă rog să mă lămuriți într-o proplemă și anume:îmi doresc să studiez despre nutriție ce cursuri trebuie să fac? pnt.medic nutrițiosist trebuie facultatea de medicină? nu știu pe cine să întreb, mi-ați fi de mare ajutor. Am terminat facultatea de kinetoterapie, îmi doresc să fac și masterul tot în domeniu, îmi place meseria, dar îmi doresc să fiu și nutriționist (se face facultate, cursuri de specialitate sau master în domeniu?)
  O altă problemă ar fi cea cu greutatea. Vă rog frumos să mă ajutați cu un sfat, cu o dietă dacă se poate!
  Am 23 de ani, o fetiță de 2 ani prin cezariană, o înălțime de 1,56 și o greutate de 68 de kg,cel mai mult am avut o greutate de 73 de kg dar acum când mănânc,nu mănânc să mă satur, mă ridic de la masă mai mult flămândă,o dată pe zi sau cel mult de două ori pe la ora 19:00 și postul m-a mai ajutat să mai slăbesc am cam o lună de când mă chinui să slăbesc nu am consultat pe nimeni, ce aș putea să fac să mai slăbesc? ce-i drept sport nu prea fac spre rușinea mea,alerg toată ziua după fetița mea, este foarte energică, servici nu am pnt. k stau cu fata,sotul lucrează.
  Vă rog,când aveți timp să-mi răspundeți la mesaj! Vă mulțumesc! Multă sănătate!

 40. buna ziua domnul doctor
  am si eu ca mai toata lumea o problema .in urma unei ecografii 4d cu clisma inainte mi s-a pus diagnosticul de enzimopatie . nu pot sa mananc fructe si lapte ca fac diaree. am inteles ca s-ar face analize pentru a depista ce enzime imi lipsesc. puteti sa-mi spuneti dumneavoastra . va rog daca puteti sa-mi spune-ti si ce pot sa mananc in acest caz . am si 2 noduli tiroidieni si iau tirozol si calciu, am 1.67 inaltime si 60.5 kg
  multumesc

 41. am 31 de ani si am o problema cu greutatea am 1.70 inaltime si 110kg vreau sa slabesc dar nu pot am incercat tot felu de diete dar nu a mers va rog sa ma ajutati

 42. Bună ziua!va ocupați și cu diete sau sfaturi pentru cei care vor a se îngrășa?!eu am 29 ani,168m,48kg…o fetiță de 14luni alăptată la cerere!gravidă am avut 70kg,după naștere 58 și acum 48 și tot slăbesc…analizele toate bune!..mă puteți sfătui cu ceva?!vitamine..ceva care să mă ajute eventual ptr.încetinirea metabolismului și asimilarea caloriilor?!orice e bine venit!

Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicată. *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.