Persoane supraponderale sau obeze care suferă frecvent de dureri de spate nu sunt conştiente de faptul că excesul de greutate poate cauza apariţia durerilor. Orice greutate suplimentară în acest caz creşte presiunea exercitată la nivelul coloanei vertebrale. Obezitatea este foarte rar singura cauză a durerii de spate, dar este frecvent un factor ce agravează o durere preexistentă.
Obezitatea – dupa cum se stie foarte bine – poate fi măsurată cu ajutorul indicelui de masă corporală ( BMI – Body Mass Index ). Valoarea exactă se calculează împărţind greutatea exprimată în kilograme la pătratul înălţimii exprimat în metri. O valoare între 25 si 29,9 relevă o persoană supraponderală, iar depăşirea valorii de 30 defineşte obezitatea.

Cauzele durerii de spate în prezenţa obezităţii
Multe dureri de coloană se agravează atunci când purtăm orice greutate la nivelul spatelui. O greutate în plus creşte stress-ul la nivelul segmentului afectat, care trebuie sa suporte toată această încărcătură adiţională.
Persoanele obeze au frecvent majoritatea grăsimii în exces dispusă în zona abdomenului. Această greutate excesivă dispusă frontal creşte presiunea la nivelul porţiunii inferioare a spatelui. Greutatea nu este distribuită uniform, şi prin urmare pot să apară contracturi şi dureri ale muşchilor spatelui, foarte asemăntoare celor care apar în cazul femeilor însărcinate. Rezultatul este adeseori înclinarea anterioară a pelvisului şi accentuarea curburii coloanei lombare ( hiperlordoză ). Postura are astfel de suferit şi poate să apară durere şi la nivelul porţiunii cervicale a coloanei.
Sedentarismul, care este un factor de risc pentru obezitate, creşte la rândul lui incidenţa durerilor de spate.
Persoanele obeze nu fac exerciţii la fel de des comparativ cu persoanele normoponderale, frecvent din cauza oboselii care apare mai rapid şi datorită dificultăţilor de respiraţie. Această lipsă de exerciţiu contribuie la slăbirea tonusului şi reduce stabilitatea la nivelul muşchilor spatelui, care nu au aceeaşi rezistenţă la stress sau durere precum muşchii puternici, sănătoşi. Muşchi bine dezvoltaţi şi antrenaţi protejează discurile intervertebrale şi cresc capacitatea de încărcare şi rezistenţă a coloanei vertebrale.
Obezitatea agravează aproape toate tipurile de durere de spate. Poate fi şi cauza primară a unor dureri musculare, în special din regiunea inferioară a spatelui. Kilogramele în plus contribuie la accelerarea degenerării discurilor intervertebrale, asociază o incidenţă crescută a heniilor de disc, favorizează apariţia osteoporozei şi sunt una din cauzele principale ale fracturilor de stress vertebrale la vârstnicii obezi.
Un studiu efectuat la Spitalul de Copii Montefiore din New York a demonstrat o tendinţă de creştere a leziunilor coloanei vertebrale la copiii cu un BMI crescut. Deşi durerilor de spate la copii le sunt atribuite de obicei cauze musculare, acest studiu aduce în discuţie o afectare a discurilor intervertebrale. Cu alte cuvinte, există o relaţie strânsă între un BMI crescut ( suprapondere sau obezitate ) şi incidenţa afecţiunilor lombare la copii. Situaţia poate deveni o problemă importantă de sănătate publică, având în vedere costul tratării acestei boli, care afectează calitatea vieţii adulţilor şi reduce abilitatea acestora de a fi productivi.

Recomandări pentru durerea de spate cauzată de obezitate
Obezitatea este un inamic demn de luat în seamă, pentru că ea reduce atât cantitatea, cât şi calitatea zilelor care ne rămân de trăit. Pe lângă riscul crescut de durere la nivelul spatelui, incidenţa crescută de boli cardiace, hipertensiune arterială, diabet, accident vascular cerebral, litiază biliară, cancer de colon şi alte probleme importante de sănătate, toate asociate obezităţii, ar trebui să ne pună in gardă.
Cel mai bun lucru pentru spate şi pentru sănătate în general, este scăderea în greutate prin reducerea aportului şi reeducarea obiceiurilor alimentare, dar şi prin exerciţii fizice efectuate în mod regulat. Pentru a preveni apariţia durerilor de spate:
– Duceţi o viaţă activă, mergeţi pe jos, plimbaţi-vă, sau, dacă e posibil, faceţi înot sau aerobic.
– Observaţi şi învăţaţi regulile igienei posturale. Astfel puteţi adopta în fiecare zi posturi şi mişcări care solicită mai puţin coloana vertebrală şi muşchii.
– Menţineţi musculatura spatelui într-o stare bună. Muşchi abdominali puternici, alături de muşchi ai spatelui sănătoşi, reduc incidenţa durerilor de spate.

Durerile acute de spate sunt cauzate frecvent de obiceiuri posturale deficitare. În acest caz, durerea poate fi îndepărtată cu ajutorul exerciţiilor. Iată două exemple simple şi eficiente:
Exerciţiu nr 1: Aşezaţi-va pe podea cu ambele picioare întinse pe toată durata acestui exerciţiu. Încercaţi să vă atingeţi degetele de la picioare cu ajutorul degetelor de la mâini. Repetaţi de 10 ori.
Exerciţiu nr 2: Întindeţi-vă pe spate cu genunchii îndoiţi. Sprijinindu-vă pe palme şi picioare, ridicaţi pieptul. Menţineţi poziţia 20 de secunde, apoi relaxaţi-vă. Repetaţi exerciţiul de 5 ori.

N.B. O forma a acestui material a aparut acum cateva luni in revista Slab sau Gras sub semnatura mea. (www.slabsaugras.ro)

Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicată. *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.