Aditivii alimentari sunt substanţe chimice adăugaţi în alimente sau băuturi cu scopul de a ameliora diverse proprietăţi ale acestora : gustul, culoarea si/sau rezistenţa la alterare. În mod standardizat, la nivel mondial, ei sunt etichetaţi cu litera „E” şi un indice compus din trei cifre.

Exista o serie intreaga de E-uri care nu sunt nocive pentru sanatatea consumatorilor. Noi insa va propunem sa parcurgeti lista E-urilor suspectate ca ne agreseaza – in mod direct – sanatatea. Mentionam ca aceasta lista nu este decat orientativa. In acest moment, in intreaga lume, exista o serie de cercatari care sa dovedeasca potentialul vatamator al acestor aditivi.

Conform Ordinului Ministerului Sanatatii nr. 975/1999, „aditivii alimentari sunt substante care se folosesc la prepararea unor produse alimentare, in scopul ameliorarii calitatii acestora sau pentru a permite aplicarea unor tehnologii avansate de prelucrare„.

In Codex Alimentarius FAO-WHO, ei sunt definiti ca „orice substanta care nu este consumata ca aliment in sine si nu este folosita ca ingredient constituent al unui aliment, care are sau nu valoare nutritiva si care se adauga intentionat, cu un scop tehnologic (incluzând modificari organoleptice) in timpul producerii, procesarii, prepararii, tratarii, impachetarii, ambalarii, transportului si stocarii unui aliment, devenind un component sau afectand intr-un fel caracteristicile alimentelor la care se adauga”.

E-URILE SUSPECTE

E150, E172, E173, E141 – coloranti, E102 (colorant galben), foarte nociv, se gaseste in bauturi, mustar si gem, poate genera tumori tiroidiene sau crize de astm bronsic, E110 sau Sunset yellow (colorant galben) – cancerigen, se gaseste in dulciuri, prajituri, budinci, diverse sucuri, E120 (colorant) provoaca alergii, E124 (colorant rosu) – toxic produce tumori pe glanda tiroida, se gaseste in mezeluri. E477 – emulsificator (daca este consumat in exces)

E-URILE TOXICE

E220, E221, E222, E224 (sulfiti – conservanti) produc boli intestinale si alergii, se gasesc in carnea de hamburgeri, cartofi deshidratati, fructe confiate, prajituri, bere, vin, otet de vin. E338 (acidifianti) afecteaza tubul digestiv, se gasesc in produsele cu gust acru sau acid ridicat. E339, E340, E341 (saruri de topire) afecteaza tubul digestiv. E407 (gelifiant) afecteaza tubul digestiv, E461, E463, E465, E466 (agenti de incarcare) afecteaza tubul digestiv. E231 (ortofenilfenol – conservant), posibil si cancerigen, interzis in SUA si Australia, produce boli de piele, E232 (conservant) poate produce boli de piele. E200 (conservat), extrem de toxic si periculos deoarece suprima din organism vitamina B12, E320 (butil-hidroxi-anisol BHA – conservant) se gaseste in cartofi deshidratati, uleiuri vegetale, supe concentrate, sosuri, guma de mestecat. E321 (antioxidant), posibil cancerigen, creste de asemenea nivelul colesterolului, se gaseste in margarina. E311,E312 (antioxidant) ataca in timp sistemul nervos.

E-URILE CANCERIGENE

E131, E123, E142 (colorati), E211 (acidul benzoic si derivatii sai – conservant), interzis in SUA, dar permis la noi, se gaseste in unele bauturi racoritoare, E213, E214, E215, E217 (conservanti), E230, 239 (conservant), E621 (glutamatul de sodiu), potentiator de arome. E631, E632 si E633– inozinati. E627, E628, E629 – guanilati. E634, E 635 – rinoglucidele (potentiatori de gust si aroma) E330 (sarea de lamaie) devine cancerigen daca este consumat in exces. E450 (emulsificator) – potential cancerigen in zona digestiva.

Conform Raportului Comisiei Nationale de Oncologie din Romania, cancerul este intr-o crestere alarmanta si se estimeaza ca aceasta afectiune va deveni in scurt timp „boala mileniului III” si nu exista inca premizele ca se va descoperi un antidot. Cauzele care contribuie la aparitia cancerului se incrimineaza ca sunt poluarea, chimicalele continute in alimente si stress-ul (in toate formele sale).

  1. OK, asa e, dar….noi suntem, marea majoritate -ma refer ca varsta si crescuti”la oras”- plini de E-uri si alte mizerii, ex. pesticide etc, caci tot din piata din colt ne aprovizionam. Cum scapam? Daca, prin absurd gasim si/sau ne putem permite o mancare cu adevarat sanatoasa, cum va reactiona organismul nostru fata de „raul” cel de toate zilele?Este un cerc vicios.Cat despre calitatea apei…vai de noi. Cati isi permit o apa plata adevarata sau un filtru Brita??
    Deci, care e raul cel mai mic???

  2. Imi pare rau ca aduce a retorica. Sa spun direct: cum poate un om obisnuit, de la oras si fara rude la tara care sa ii asigure o hrana cat de cat ecologica sa-si prelungeasca durata vietii? Normal fara alti factori agresivi suplimentari. Doar legat de alimentatie.
    Sa ne intelegem eu nu pledez pt mizeriile pe care le consumam voit sau nu, dar un orasean de 40-50 de ani nu este deja imbibat de E-uri?
    Ce ne recomandati?

  3. Recomnadarile sunt clare:
    !. Ne informam.
    2. Evitam tot ce putem evita, dupa ce ne informam. Adica alegem din raft ceea ce contine cele mai mici cantitati de „rele” pe care ni-l permitem. Nu e nimeni vinovat ca nu ne permitem mai mult.
    3. Nu ne imbatam cu apa rece cum ca ”toate au E-uri rele chiar daca nu scrie pe ele”.
    4. Mancam mai putin dar mai bun/curat.
    5. Luam atitudine fata de produsele alimentare toxice, atat cat putem, adica cel putin nu le cumparam. Când vom fi suficienti ca nr., produsele acelea vor disparea, vor fi inlocuite de altele care se vand.
    6. Ne informam din nou, zi de zi. Si nu ne suparam pe cei care incearca sa ne informeze pt ca noi avem greutati materiale. Ei doar incearca sa ajute…

Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicată. *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.