Putini sunt cei care nu agreaza dulciurile si cei in a caror alimentatie desertul mult asteptat de la finalul mesei lipseste cu desavarsire. Pentru restul persoanelor dulciurile reprezinta o reala placere si o desfatare a papilelor gustative care vine de cele mai multe ori cu mustrarile de constiinta de rigoare. Peste tot auzim ca zaharul este un dusman al organismului lucru ce face ca pofta de dulce sa se asocieze cu frustari si retineri care pot da nastere unor probleme si mai mari. Cand vine vorba de alimentatia sanatoasa cu totii ne intrebam care sunt dulciurile cu adevarat daunatoare sanatatii si siluetei si in ce proportie putem sa ne abatem de la sfaturile nutritionistilor (care in unanimitate interzic consumul excesiv de dulciuri). Ne propunem ca in cele ce urmeaza sa va prezentam variante sanatoase de dulciuri si modalitati la indemana tuturor de a le prepara. In acest fel putem fi de ajutor atat celor care din cand in cand doresc sa aiba un desert care sa nu dauneze siluetei cat si copiilor a caror pofta de dulce este greu de controlat de catre parinti.

Moderatia are grija de silueta!

Si zaharurile din alimente (dulciurile continand cea mai mare cantitate) au rostul lor in organism atata timp cat suntem atenti la cantitea si calitatea acestora. Cu toti avem voie sa ne facem zilnic mici placeri dulci cu conditia ca acestea sa nu depaseasca mai mult de 200 de calorii. Acest lucru impune o alegere atenta a dulciuruilor consumate si mai ales citirea etichetelor inainte de a cumpara ceva dulce. In cazul in care se intampla sa nu puteti rezista tentatiei unui desert hipercaloric nu va faceti imputari ci incercati sa echilibrati situatia prin o crestere a activitatii fizice in ziua respectiva.
Din fericire marea majoritate a alimentelor si implicit a dulciurilor existente pe piata au precizata pe eticheta valoarea nutritiva ( mai exact cate calorii contin, cate glucide, lipide si proteine) lucru ce ne ajuta in a face alegerea corecta. Fiecare calorie conteaza insa este necesar sa avem in vedere ca nu trebuie sa fim preocupati numai de cate calorii are un produs ci si de celelalte componente nutritionale continute ca fibre, calciu si vitamine.

Ingredientele unui desert sanatos

De ce sa dati fuga pana la magazin pentru a cumpara ceva dulce cand puteti sa preparati in casa un desert delicios care nu atenteaza la silueta. In primul rand, daca reteta va permite, inlocuiti grasimile utilizate in mod normal la prepararea dulciurilor (margarina sau untul) cu ulei de masline sau uleiul de rapita. Acesta din urma este faimos pentru continutul in acizi omega 3 si omega 6 (compusi ce protejeaza impotriva bolilor de inima) si vitamina E (cu proprietati antioxidante). De asemenea renuntati la faina alba rafinata in favoarea fainei integrale care are un continut mult mai mare de elemente nutritive. Si nu in ultimul rand nu uitati ca gustul bun si savoarea unui desert nu este data in mod obligatoriu prin adaugarea unei cantitati mari de zahar, acest lucru putand fi inlocuit prin utlizarea mierii, a fructelor uscate, alunelor, pralinelor si nucilor sau a zaharului obtinut din trestie de zahar sau sirop de artar sau de agave.

Variante de desert

●Iaurtul cu fructe este o varianta minunata de desert satisfacand pofta de dulce atat a adultilor cat si a copiilor fara a avea un continut caloric exagerat. Pe langa acestea iaurtul cu fructe este o sursa importanta de calciu, fibre, vitamine antioxidante si probiotice, elemente ce favorizeaza digestia si protejeaza organismul impotriva diverselor afectiuni.
●Sucurile si jeleurile de fructe vin in ajutorul celor care nu concep o zi fara desert dar care se tem de kilogramele in plus. Este de preferat ca in loc de zahar sa se adauge in momentul prepararii miere.
●Batoanele cu cereale reprezinta un desert idel, cu putine calorii, usor de gasit in orice magazin. Cu toate acestea atentie la eticheta! Si nu in ultimul rand din varietatea de sortimente alegeti-le mai ales pe cele cu fructe uscate in favoarea celor cu ciocolata.
●Inghetata de fructe poate reprezenta o varianta excelenta de satisfacere a poftei de dulce aducand organismului vitaminele si mineralele existente in fructele folosite in prepararea acesteia. Doua cupe de inghetata de fructe sunt mult mai putin nocive pentru silueta decat o felie de tort sau un produs de patiserie.
●Fructele preparate la cuptor sunt un real deliciu. Astfel puteti coace mere, ananas, gutui sau chiar banane avand astfel parte de un desert delicios, hipocaloric.

  1. Apreciez articolele dumneavoastra, dar as prefera sa primesc daca exista posi-bilitatea si retetele de prepara-re ale dulciurilor mai sus amintite, pentru a le putea prepara, acasa, copi-lului meu si astfel sa reusesc a-l sca-pa de „febra cumparaturilor” la ca-re doar etichetele sunt atragatoare.
    In ultimii 22 de ani, am fost inva-dati inclusiv de alimente de alaba ca-litate comercializate de asa-zisele super…magazine.

  2. Eu am o mare problema cu dulciurile ! imi plac foarte mult ! Incerc sa renunt la ele, inlocuindu-le cu iaurturi, mere la cuptor si sucuri naturale ! vreau neaparat sa slabesc si nu stiu ce fac! am citit zilele trecute pe un site despre o cura de detoxifiere de 10 zile cu orez\grau\arpacas care avea ca avantaj pierderea a aprox 7 kg! un sfat ? sa ma incumet la ea ? precizez ca am 20 ani , 66 kg si 1.78! ma deranjeaza foarte rau „burtica” !
    Multumesc anticipat pentru sfaturi !

Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicată. *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.