Articulaţia gleznei, care face legătura intre gambă şi picior, este frecvent expusă acidentărilor. Articulaţia gleznei este formată din trei oase. Tibia – osul principal al gambei, care susţine majoritatea greutăţii corpului. Porţiunea ei terminală formează maleola medială, protuberanţa din zona internă a gleznei. Fibula – este osul mai mic de la nivelul gambei. Capătul ei formează maleola laterală, protuberanţa sau umflătura din zona externă a gleznei. Talusul – este primul os de la nivelul piciorului.

Tendoanele fixeaza muşchii la nivelul oaselor. Mai mulţi muşchi controlează mişcarea gleznei, fiecare dintre aceştia având un tendon care îl fixează de unul sau mai multe oase ale piciorului. Tendoanele pot fi rupte când articulaţia este supusă unui stress anormal sau pot fi chiar smulse de la nivelul osului. Un asemenea exemplu este ruptura tendonului achilean.

Ligamentele fac legătura intre oase. Glezna cuprinde mai multe oase in structura ei, în consecinţă există şi multe ligamente care contribuie la menţinerea stabilităţii. Entorsa reprezintă o leziune la nivelul acestor ligamente. Cel mai frecvent este afectat ligamentul anterior talofibular, care face legătura între porţiunea anterioară a fibulei şi talus, situat în zona antero-externă a gleznei.

Severitatea entorsei este stabilită de gradul leziunii existente: ligamentul este întins, rupt parţial sau rupt în toatalitate, precum şi de numărul ligamentelor afectate.

Cauze
O forţă de întindere puternică poate rupe ligamentele gleznei. Printre agenţii cauzatori se numără:o mişcare de rotaţie anormală a piciorului efectuată în timpul urcării sau coborârii scărilor, in timpul mersului sau alergării pe un teren accidentat, ca urmare a unei forţe puternice aplicate la nivelul gleznei, în timpul antrenamentelor sportivilor, pe parcursul activităţilor desfăşurate zi de zi, de exemplu la ridicarea din pat, sau o căzătură. Uneori glezne mai puţin stabile, o condiţie existentă de la naştere, sau leziuni anterioare la nivelul gleznei şi piciorului pot reduce stabilitatea articulaţiei, favorizând apariţia entorselor.

Simptome
Lezarea ţesuturilor duce la inflamare şi creşte permeabilitatea vaselor de sânge, urmate de scurgerea de fluid în ţesuturile moi din jurul gleznei. Celulele albe, responsabile de apariţia inflamării, migreaza în zona respectivă odata cu creşterea fluxului sanguin.
Datorită cantităţii crescute de fluid in ţesuturi apare umflarea gleznei. Nervii devin mai sensibili; articulatia este dureroasă şi uneori poate să apară senzaţia de pulsiune. Durerea se accentuează la palparea zonei afectate sau la mişcarea piciorului în anumite direcţii ( în funcţie de ligamentul care a fost lezat ), în timpul mersului sau în ortostatism. Roşeaţa şi creşterea temperaturii sunt generate de fluxul sanguin crescut.

Intensitatea simptomelor este corelată cu gradul leziunilor ligamentare:
• Entorsă de gleznă grad I – este cauzată de întinderea ligamentelor. Simptomele prezente sunt durere şi edem ( umflătură ). Majoritatea bolnavilor pot să meargă fără baston, dar nu pot fugi sau sări.
• Entorsă de gleznă grad II – este cauzată de ruptura parţială a ligamentelor. Edemul este mai pronunţat şi pot să apară vânătăi ( echimoze ) datorită sângerării sub piele. Pacienţii prezintă durere la mers, dar pot efectua câţiva paşi.
• Entorsă de gleznă grad III – cauzată de ruptura totală a ligamentelor. Glezna este dureroasă şi mersul este dificil. Pacienţii acuză o senzaţie de instabilitate la nivelul articulaţiei.
Vânătaia coboară pe picior, spre degete în următoarele zile datorită gravitaţiei care atrage sângele în direcţia piciorului.

Diagnostic
Medicul va fi interesat de modul în care s-a produs entorsa de gleznă şi va efectua un examen clinic pentru a stabili dacă e vorba de o simplă entorsă sau e vorba de leziuni mai serioase, care necesită îngrijire imediată. Examinarea urmăreşte starea nervilor şi a arterelor piciorului, dacă genunchiul sau restul membrului inferior a fost afectat. Doctorul va mobiliza piciorul şi glezna pentru a stabili gravitatea leziunilor şi pentru a localiza mai precis zona afectată. Sunt urmărite eventualele semne de afectare ale tendonului achilean. Radiografia exclude prezenţa unei fracturi, iar în anumite cazuri de fractură examinarea CT este deosebit de utilă pentru stadializarea leziunilor.

Tratament
Scopul tratamentului este combaterea durerii şi accelerarea procesului de vindecare. Pentru că durerea este rezultatul inflamării, trebuie vizată în primul rând reducerea şi prevenirea apariţiei inflamării gleznei.
Gheaţa este cel mai bun tratament. Aplicarea acesteia cât mai precoce după momentul accidentării are efecte mai bune decât medicamentele în majoritatea cazurilor. Gheaţa combate fluxul sanguin crescut din zona afectată, reduce edemul, roşeaţa şi căldura. Aplicată imediat după accidentare, ea previne apariţia fenomenelor inflamării.
Nu aplicaţi gheaţa direct pe piele; folosiţi un prosop sau un săculeţ special pentru gheaţă. Menţineţi-o 20 de minute şi respectaţi pauza de cel puţin 30 de minute între aplicaţii, pentru a evita apariţia degerăturilor la nivelul pielii.
Repaosul previne agravarea leziunilor deja existente şi reduce presiunea la nivelul ţesuturilor deja inflamate. Imobilizaţi glezna într-un bandaj compresiv.
Ridicarea zonei afectate cât mai sus posibil ajută la absorbţia fluidului care s-a scurs în exces în ţesuturile gleznei. Ideal ar fi ca glezna să se situeze deasupra nivelului inimii.
Medicaţi antialgică şi antiinflamatoare reduce durerea şi combate edemul. Utilizarea cârjelor este indicată frecvent, pentru că astfel bolnavul nu trebuie să transfere greutatea corpului pe glezna afectată.
De obicei, entorsa de gleznă nu necesită prezentarea la medic. Problema stă în difernţierea entorsei de o problemă mult mai gravă, fractura. Dacă apare unul dintre simptomele de mai jos, apelaţi la un doctor: durere persistentă în ciuda medicaţiei antialgice, antiinflamatoare, a aplicării de gheaţă şi a ridicării piciorului; mersul nu este posibil sau se realizează cu dureri foarte mari; simptomele nu se ameliorează în 5-7 zile şi bolnavul nu-şi poate folosi piciorul după o săptămână de la accidentare; glezna mai este dureroasă după două săptămâni de tratament.
Aplicarea tratamentului este crucială şi orice entorsă de gleznă suferită, fie că este vorba de prima sau de a cincea, necesită o intervenţie promptă. O entorsă netratată corespunzător poate genera instabilitate cronică de gleznă, definită de un discomfort permanent şi de senzaţia de gleznă care „fuge”.

Prevenţie
Prevenţia se realizează prin folosirea incălţămintei corespunzătoare şi prin antrenamente echilibrate în cazul sportivilor. Menţineţi-vă gleznele puternice şi flexibile prin exerciţii fizice. Apelaţi la ajutorul unui kinetoterapeut pentru exerciţii de întărire.
Purtaţi încălţămintea corespunzătoare activităţii desfăşurate; ea trebuie să fie stabilă şi să ofere gleznei suportul necesar.
În cazul în care practicaţi un sport, bandajaţi-vă glezna pentru extra suport. Dacă aţi avut entorse repetate, orteza de glezna purtată în timpul antrenamentelor este utilă.
Asiguraţi-vă că terenul de antrenament nu prezintă denivelări pentru e evita eventualele accidentări.
Prognostic
Majoritatea entorselor de gleznă ( 70-90% ) se vindecă fără complicaţii, fără nici o dificultate. După ce edemul a dispărut şi pacientul poate merge fără nici o durere, trebuie începute exerciţiile pentru menţinere a flexibilităţii şi a forţei gleznei.
Intervenţia chirurgicală pentru ligamente rupte este rareori necesară. Ruptura ligamentelor este indicată de obicei de evoluţia nefavorabilă sub tratament. Amânarea intervenţiei chirurgicale faţă de momentul accidentării nu modifică procedeul terapeutic aplicat.

 1. Buna ziua,
  Merg la sala de aproximativ 2 luni si in ultima vreme ma doare cotul drept, mai ales cand fac exercitii pentru biceps. Nu cred ca este nimic la oase, probabil ceva la tendoane/ligamente. Imi puteti recomanda un doctor care se ocupa cu asa ceva? Va multumesc, Raul.

  1. Buna astazi m.am accidentat la glezna si s.a umflat ce a.si putea face pana merg la doctor inafar de gheata ce a.si putea folosi pt durere

 2. da, locuiesc in Bucuresti. Am citit ultimul dumneavoastra articol despre problemele la cot si m-am lamurit in mare parte. Totusi imi puteti recomanda un doctor care sa ma vada, sau chiar dumneavostra daca va ocupati si cu asemenea cazuri.

  1. Buna ziua. Sâmbăta pe 2 Mai am cazut de la inaltime cu piciorul stang intr o groapă acoperită de buruieni. Am fost la spital unde mi s a facut o RX la genunchi si glezna, iar diagnosticul pus a fost entorsa destul de urata la genunchi cu afectarea ligamentelor incrucisate si entorsa la glezna. Nu mi s a pus piciorul in gips si mi s a recomandat repaos la pat cu 2 medicamente plus Sindolor. Plus aplicații cu gheață pe locurile afectate.
   La 3 zile dupa accident simt o presiune destul de mare in laba piciorului (pe lamga umflatrua gleznei si a gwnunchiului) s a umflat si laba piciorului, iar amorteala s a instalat pe aproape toata porțiunea pana la genunchi.
   Credeți că ar fi indicat să încep să merg câte
   puțin pentru a mai elibera din presiune?
   Ce alte sfaturi mi ați recomanda pentru a grăbi vindecarea?
   Vă mulțumesc anticipat.

 3. Buna ziua.
  Acum 3 luni am suferit o entorsa de glezna destul de severa, la fotbal in sala am calcat gresit in alergare si laba piciorului drept s-a intors spre exterior … 3 saptamani am circulat in carje …a trecut asta nu are rost sa mai descriu tot tratamentul aplicat…ideea e ca dupa atata timp am ramas cu o relaxare a articulatiei , adica laba piciorului are un joc mult mai mare in articulatie decat piciorul sanatos …am impresia ca ligamentele sunt intinse mult…nu ma doare cand calc pe el…pot chiar sa alerg usor…seara dupa ce am circulat toata ziua se mai umfla un pic… ce pot sa fac sa nu mai existe acel joc al labei in articulatie…mai precis cum pot sa intaresc ligamentele din zona respectiva
  Va multumesc

  1. Si eu sunt in aceeasi situatie. Dupa 3 luni de la entorsa, glezna e inca umflata usor seara, dupa o zi de birou.
   E ok?

 4. Acum 5-6 ani am avut o entorsa(cred) la piciorul drept. Am fost la medic si mi-a pus piciorul in gips pentru 3 saptamini dar eu aveam foarte multa treaba,aveam o nunta peste 4 zile si dupa 3 zile am calcat in el,amvazut ca nu ma doare si am taiat gipsul.M-am simtit foarte bine cateva luni dupa care am patit la fel. Am mers la doctor mi l-a pus iar in gips ptr. o saptamina iar de atunci mereu am probleme cu el. Nu stiu ce se intimpla ca nu fac miscari bruste, nu il intind, am mare grija cu el dar degeaba.Ultimile doua dati(o luna intre ele)cand am vrut sa ma ridic de pe scaun nu am mai putut calca in el. Daca stau 2-3 zile infasurata la el si ma deplasez mai putin imi trece dar stau mereu cu frica ca odata o sa ma apuce durerea pe strada sau cine stie pe unde.Ce e de facut in asemenea caz? medicul mi-a spus ca se rupe ligamentul putin cate putin pana se rupe de tot. Este vreun remediu ceva pentru asta? Va rog sa imi raspunde-ti daca stiti ceva. multumesc

 5. Buna ziua
  Va rog sa ma lamuriti in legatura cu rolul pe care il are fibula, mai exact am dureri in zona ei superioara unde se afla ligamentul ce uneste fibula de tibie. Precizez ca nu doare decat in anumite situatii (ex: cand cobor de la inaltime sau merg repede) si fibula are tot acolo o miscare spre interior cand intind piciorul dupa ce il tin intins mai mult timp
  Am fost operat in urma cu 5 luni pentru condromalacie si acuma sunt spre finalul recuperarii. Poate fi doar o durere trecatoare sau ceva mai mult tinand cont ca abia recent am reusit sa indoi piciorul aproape normal?
  Multumesc mult si sanatate tuturor!

 6. Revin, se pare ca am o entorsa de genunchi de grad 1 fara umflatura pt. ca am fortat la recuperare indoind prea mult. Doare destul in mers la coborat scari si chiar la repaus. Cel mai rau doare in partea din spate cam in zona pcl.
  Am pauza deja de 1 saptamana, as putea continua recuperarea usor sau sa mai astept si cat? Multumesc

 7. Buna, am si eu o problema la glezna, fac fotbal de performanta si in urma unei contre mi-am fortat glezna, durerea este in partea superioara, ligamentele din partea de sus a gleznei (zona talus cred).am deficiente la alergat si cateodata si la mers, daca incerc sa alerg pe varf simt parca m-ar curenta in acea zona.am facut raze dar nu se vede nimik osos.Va rog sa ma ajutati,multumesc.

 8. buna sunt o sportiva de performanta. practic atletism si la antrenament am facut sarituri peste stinghi la 10cm h pe picioru drept si am calcat pe o stinghie. si am facut entorsa de gradul 2 mia pus piciorul in gips 15 zile. glezna mia fost foarte unflata. si acum dupa 8 zile de stat cu el in gips nu pot calca pe el simnt ca imi explodeaza locul acela. imi puteti zcice o recomandare

 9. Buna ziua ,am si eu o intrebare ;sotul meu sia rupt tendonul lui ahile si urmeaza sa il opereze peste 2 zile el e internat in spital spunetimi si mie cam ce perioada ii trebuie sa se recupereze?

   1. Buna ziua domnul Doctor. aș fi vrut să mă informez cu o intrebare. Acum 3 ani am calcat rau cu piciorul si dupa 4 zile mi sa uflat am pus gheața si totul o fost bine sa desuflat deci nu mai aveam nicio problema.am mers la munca si am urcat niste scari cu niste obiecte grele si a inceput sa ma doara.dupa o săptămână mi sa uflat iar acum foarte tare am pus gheata la munca nu mai dus am stat acasa 3 săptămâni si acum am durei foarte mari va rog mă puteti informa ce pot sai fac casa nu ajung la doctor…

 10. Ieri (8 nov) am calcat stramb cu piciorul stang. Doctorul zice ca e vb de entorsa, fara fractura si ca sa tin un pansament din gips. Azi, pe 9 nov nu mai am dureri la picior, chiar deloc. Mai trebuie sa tin pansamentul? Cand pot sa merg in picior? Merci

 11. rezultar RMN: examinarea gleznei evidentiaza structuri osoase cuprinse in campul de examinare cu semnal normal. Structurile tendinoase ale compartimentului intern si extern al gleznei prezinta hiposemnal pe toate secventele. Ligamentul talofibular posterior apare largit si prezinta arii cu semnal crescut T1 si T2. Fara alte modificari de semnal la nivelul structurilor ligamentare si musculare. Fara acumulari patologice intra sau periarticular.
  Concluzie: intindere ligament talofibular posterior glezna stanga.

 12. buna ziua. fetita mea in varsta de 2 anisori a facut o entorsa de glezna acum o luna.i s-a pus fasa gipsata timp de 2 saptamani iar dupa ce i s-a dat jos fasa calca cu varful piciorului la care a avut entorsa inspre exterior destul de vizibil. este normal? o sa-si revina si sa calce drept cu el? multumesc

 13. Va salut. As vrea o parere, daca nu va deranjez. In urma cu 5 saptamani am suferit o entorsa destul de severa la glezna dreapta. S-a intamplat in timpul unui meci de fotbal, cand am parat cu glezna o minge sutata foarte puternic. Piciorul era in aer si in momentul respectiv glezna era relaxata, astfel incat a absorbit tot socul loviturii. Dupa radiografie diagnosticul a fost: fractura fara deplasare apofiza anterioara calcaneu.
  Mi s-a pus gheata gipsata si am stat imobilizat fara a calca pe picior 4 saptamani. Am scos gipsul acum 2 zile si se pare ca fractura s-a rezolvat foarte bine. Pe mine ma ingrijoreaza entorsa pentru ca glezna este inca umflata si nu mi s-a facut nici o investigatie referitoare la entorsa, nici macar o examinare sumara. Am inceput sa fac exercitii de recuperare a mobilitatii dar as vrea sa stiu daca mai este nevoie si de altceva. Precizez faptul ca nu ma mai doare deloc si pot calca fara probleme, doar ca mobilitatea este destul de redusa.
  Multumesc frumos, toate cele bune.

 14. va salut,as avea si eu o problema-sotul meu s-a trezit intr-o zi cu glezna foarte umflata pe ambele parti.insa nu are dureri deloc si nu intelege de la ce ar putea fi.a 2a zi am observat ca era la fel de umflat,iar dupa cateva ore de munca,chiar foarte tare umflat.i-am pus comprese cu gheata,dar nimic.intrebarea mea ar fi-care ar fi explicatia acestei intamplari si ce putem face?

 15. Buna ziua ! Va rog sa ma ajutati sa imi raspundeti…la un meci de fotbal a intrat un coleg in mine si mam lovit la picior..am fost la spital mia facut radiografie si mi sa spus ca am entorsie am stat cu fsa elastica si gheata dupa 9-10 zile am incercat sa calc in el ma durea si in fiecare zi cate un pic. Dupa 4 zile pot sa calc mai mult pe partea interioara ca sa am putina putere caci acolo nu ma mai doare dar ma doare glezna si ligamentele /tendoanele si plus ca musci piciorulu de la pula mi sau micsorat fata de celalant picior ce sa fac ajutati-ma va rog

 16. buna ziua! am si eu o intrebare la dvs. am fost la sala si cred ca am calcat stramb si mi-am luxat glezna ptr ca la urgente mi-au facut radiografie si mi-au zis ca nu am nimic rupt doar o entorsa si mi-au pus glezna intr-o atela gipsata timp de 10 zile. este deja a3a zi de cand port gipsul si inca ma mai doare cand calc pe piciorul respectiv.este normal ? astept raspuns urgent.va multumesc

 17. de cateva zile ma doare glezna iar cand pun piciorul jos si ma apas umpic mai tare ma doare tare..nu stiu ce sa fac…am entorsa?Cand alerg ma doare…

 18. Buna ziua! In noiembrie 2011 am suferit o ruptura de ligament deltoid, am purtat 1 sapt o fasa cu zinc, dar nu prea am menajat-o iar acum desi nu ma mai doare, se umfla destul de mult spre seara…ce e de facut? Multumesc mult.

 19. Buna ziua ! Duminica trecuta adica 06 mai 2012 am facut entorsa dupa un contact mai dur cu portarul. piciorul mi pus in atela in 14 mai trebuie sa ma duc sa imi dea jos atela dar peste 2 saptamani am un meci foarte important imi puteti spune daca se poa te recupara pana in ziua meciului. Va multumesc

 20. Buna ziua ,As dori o poarere daca se poate,in urma cu 1 luna la un meci de fotbal am calcat stramb si mi_am rupt ligamentele gleznei stangi,dar am continuat sa merg cu el vreo 4-5 zile mai grelut,nestiind ca e vorba de rupere de ligamente(desi era unflat)M-am dus la spital si mi l-au pus in gips pentru o saptamana(fara sa calc pe el),am revenit la control si glezna inca mai era unflata mi-au spus sa iau niste antibiotice ketoprofen timp de o saptamana,am revenit la control si dupa saptamana aceea si mi-au pus o ciubotica timp de 2 saptamani(numai prima saptamana sa calc pe ea)au trecut si aceste doua saptamani dar nu m-am mai dus la control din cauza unor probleme, si fiind nevoit sa-mi dau eu singur gipsu jos.Acum au trecut 4 zile de cand merg cu el mai grelut si inca mai este putin unflat.I-mi puteti spune ce sa fac?

  Va multumesc!

 21. Buna.Am 14 ani.Acum 7 zile la fotbal am calcat stramb si eu cred ca am entorsa la glezna.A 2-a zi am incercat sa fac exercitii.Sa’l misc in toate partile.In acea zi cand calcam schiopatam.Dupa 2 zile am inceput sa calc normal.Am pus gheata si port o fasa elastica.Acuma calc normal.Nu am nici o problema.Am fost la medic si mi’a prescris sa ma dau de 2/3 ori pe zi cu Sindolor si sa strang fasa elastica bine.Pe prospect scria ca e sub persoanele de 15 ani.Eu am 14 ani.Dupa cateva zile cand m’am dat cu aceasta alifie la inceput mi’a trecut da dupaia a inceput sa mi se umfle picioru dinou si am niste pete rosi care ma mananca.Acolo pe prospect scria ca aceste iti apar cand aplici prea multa alifie.Acuma nu mai am nimic.Mi s-a mai desumflat.Pot sa merg normal.Da de umflat tot este.E grav ??? Te rog raspunde..Nu stiu ce sa mai fac.

 22. Buna ,acum 3 saptamani am avut entorsa , terotic as putea spune ca inca mai e prezenta . Problema mea e urmatoare tendoanele ( presupun eu ) sunt inflamate , durerea nu e prezenta dar zona e destul de tare, nu pot sa imi flexez glezna la fel de mult ca inainte probabil cu 2 3 cm mai putin. Probleme cu mersul nu am , pot chiar sa fac alergari usore .
  Intrebarea e , este normal ca tendoanele sa se ” manifeste” asa?
  Multumesc anticipat

 23. Va salut cu respect. Ma numesc Daniel si am 41 ani. In anul 2008 in data de 4 iulie, am cazut de la inaltimea de 2,5m cu piciorul stang printr-o scara care mi-a intors laba piciorului cu aproximatic 180 grade fata de pozitia normala de stat in picioare ( sper sa ma intelegeti), respectiv rotirea labei in pozitia de stat pe varfuri, adica 90 grade, si inca 90 grade in acelasi sens. Piciorul a fost presat sub greutatea corpului. M-am ridicat imediat si am mers catre spitalul de urgenta, timp in care piciorul m-i s-a umflat cat capul. Am fost receptionat imediat, m-i s-a facut un film radiologic care a evidentiat o situatie normala fara fisuri sau dizlocari ale oaselor. Dupa ce am fost examinat de o echipa de medici, am fost incizat pentru a elimina un posibil hematom . La presarea piciorului am eliminat lichid de culoare rosie si s-a redus diametrul piciorului. Am fost trimis acasa fara proteza, ghips, alte recomandari. Am incercat sa ma deplasez, fara sa reusesc. Aproximatix 1 luna m-am deplasat cu un cadru, dupa care am reusit sa ma ajut de picior si de o carja pentru inca vreo luna. Piciorul meu a devenit negru in zona talpii si al calcaiului, de vreo trei ori in decurs de 2 luni. Usor, usor am inceput sa ma ajut de picior, am incercat si gimnastica de recuperare. Abia dupa un an am reusit sa stau pe varfuri. Acest picior imi limiteaza miscarea si dupa 4 ani, am reusit sa sar in acest picior dupa 3 ani. E permanent predispus la entorse si pot spune ca are alta forma in zona gleznei fata de celalalt picior. Dupa vreo doi ani de la incident am ajuns iar la urgenta cu o entorsa, iar situatie similara. Acum ma omoara o durere permanenta si o arsura in zona gleznei ,mi-am terorizat familia solicitand masaj zilnic in zona specificata . Simt ca m-i se blocheaza articulatia piciorului si uneori am dureri acute in tendon . Acum vreo doua saptamani am simtit un cutit puternic plecand din tendon spre muschiul gambei, nu am putut articula piciorul timp de o seara.
  Doresc sa va spun ca am mai fost la cateva consulturi si de fiecare data am primit asigurari ca nu am nimic. Am citit o multime de forumuri cu astfel de probleme, nimic edificator. Daca mi-ati citit randurile de mai sus si credeti ca ma puteti ajuta cumva va rog respectuos sa o faceti deoarece imi dau seama ca nu pot continua in acest fel, va multumesc anticipat pentru speranta de care ma agat, cu multumiri!

 24. Domnilor va rog ajutati-ma si pe mine, am patit exact ce a patit si domnul de mai sus, dar la ambele glezne ! Gleznele mele s-au intors 180 de grade, intr-un accident de munca in strainatate. Asta s-a intamplat imediat acum un an de zile, in 10 decembrie anul trecut. Am revenit acasa, a trebuit sa astept sa treaca Craciunul ca sa fac un consult medical, cand am ajuns la consult, am constatat ca nu mai am asigurare medicala, m-am dus la privat si am facut radiografie la ambele glezne, spre bucuria mea nu au fost fracturi…mi-a dat medicul o lista mare de medicamente si trimitere la laser, ultrasunete, fizioterapie, etc. Datorita faptului ca am platit o gramada de bani pe aceste analize si consult, tatal meu mi-a sugerat sa stau acasa, o sa ma vindec, o sa ma dau cu crema. L-am ascultat pe tatal meu, doar stiti cum sunt medicii, acesta mi-a dat chiar si adresa unei farmacii, care stia el ca e buna 🙂 In fine, una peste alta, au trecut luni de zile, in care am asteptat sa ma fac bine, am fost nevoit vara sa imi ajut bunicii la treburile agricole, motiv pentru care mi le-am solicitat din nou…am facut de doua ori la rand cate 10 sedinte de laser si ultrasunete, la un interval de 2 luni. Acum, iata-ma dupa 1 an de zile, gleznele nu s-au vindecat in totalitate. Port fasa si glezniera, cand umblu mult, le simt obosite si nu mai stiu ce sa mai fac, va rog sa ma credeti. Momentan nu lucrez, deci nu posed asigurare medicala, nu mai am nici bani 🙂 dati-mi totusi un sfat, as aprecia foarte mult, am 24 de ani, mi-e dor de activitatile sportive si vivacitatea varstei. Va rog ajutati-ma cu un sfat, locuiesc in Cluj-Napoca si daca binevoiti a-mi da un sfat, pot fi contactat la adresa de e-mail: gentleman2you@yahoo.com

 25. Buna! In urma cu 6 luni de zile am avut o accidentare destul de urata la fotbal,in urma careia m-am ales cu o entorsa de gradul 2,iar de atunci dupa fiecare efort depus,fie ca e antrenament sau meci ori o distanta mai lunga efectuata la pas simt dureri mari la glezna si e tot timpul umflata. Iar miscarile normale stanga,dreapta,sus,jos sau rotiri ale acesteia nici nu se mai pun in discutie. Ar trebui sa merg la un RMN? Un sfat doresc si eu de la un specialist. Multumesc anticipat!

 26. Buna ziua. Am facut o miscare gresita la sala si ma doare incheietura mainii. Ma puteti vedea? Sunt din Bucuresti

 27. Buna . Am fugit pe un teren accidentat si am calcat stramb cu piciorul stang , si a inceput sa ma doara din acel moment dar nu am luat in seama si am continuat sa merg cand am ajuns acasa mam descaltat si mam uitat la picior si am vazut ca mi sa unflat in zona in care ma durea langa glezna. Am dureri mari si .doctorul din oras mia zis ca imi va trece repede pentru ca e o simpla entorsa , dar eu nu sunt 100% convins de asta .Va rog ajutatima cu pareri.

 28. Buna ziua !
  Ieri dimineaţa m-am grăbit sa cobor scările dar nu am fost atent si m-am împiedicat … Am sărit 4-6 trepte iar la aterizare am călcat strâmb ( laba piciorului spre interior) cu toate astea am plecat imediat la munca ( prima zi si obligatoriu trebuia sa fiu prezent ) am schiopatat 10 minute dar după aceea am putut sa merg cât de cât normal . Ce mă îngrijorează cel mai mult este faptul ca la o Zii de la întâmplare , durerea nu este atât de mare în comparaţie cu umflatura ( toată încheietura + ca a urcat 5 cm si în sus . ) si Pot paşii . Ce părere ave-ti ?

 29. Buna ziua, Am 23 ani si in ultimii 6-7 ani am suferit mai multe luxatii ale gleznelor, banuiesc ca de la prima luxatie am prins o sensibilitate si ulterior orice miscare catusi de putin gresita mi-a dat de furca. Problema insa a aparut acum vreo 3 zile. Nu am nimic la glezna..nu am entorsa luxatie sau umflatura..vanataie..nimic..in schimb am niste dureri crunte si nu inteleg de ce. Simt doar ca trosnete ceva acolo la atingere si nu stiu daca e cazul sa ma alarmez sau nu. Medicul mi-a zis atunci cand am avut problemele ca ma voi confrunta cu reumatism in viitor. Sa fie asta cauza sau care ar putea fi? Ce se poate intampla? urmeaza sa merg la un control dupa sarbatorile de paste.

 30. am mers cu bicicleta am cut am mers la doctor şi a zip câ am entorsã MA durut 1 zi apoi sa invinetit puțin a trecut 6 zile dupa cit timp pot sá fac antrenament la sala

 31. Buna ziua am si eu probleme cu glezna de un an de zile , cind coboram pe scari mi sa sucit glezna in exterior si mia si troznit puternic , dupa citeva minute mi sa umflat, am fost la doctor mia facut radiografie sa vada daca este rupt si mi au dat un suport din plastic sa l folosesc, dar pina seara mi sa invinetit piciorul cu tot cu degete, dupa ce mia trecut vineteala (a durat ca 10 zile) de data aceasta mi au dat un bandaj sa l folosesc dar tot ce am incercat nu mia refacut glezna acum am dureri de la glezna cu degete si pina sus la genunchi ce trebuie sa fac doctori din germania nu ma trateaza cum trebuie astept raspuns multumesc

 32. Azi iar am programare la doctor dar stiu ca tot nu o sa mi dea un tratamen bun nici la lucru nu pot merge de durere si in plus nu mai imi simt nici degetul mare de la piciorul cel bonlav de 2 luni de zile va rog astept raspuns daca este necesar vin acasa in Romania si ma tratez

 33. Buna ziua! Tocmai ce am fost la urgenta cu glezna luxata. Mi s.a spus ca am ligamentul fisurat de asta se vede sange sub piele. Vor sa mi.l puna in ghips. Exista alte metode de recuperare? Multumesc!

 34. Buna ziua, in urma cu 2 saptamani printr-un blocaj la fotbal am facut entorsa, si nu imi trece, am luat de la farmacie diclac gel si de 4 zile nu imi trece, cea de la farmacie mi-a garantat ca v-a trece si nimic, mentionez ca piciorul nu a fost umflat, nu au aparut pete de sange sub piele sau vantai, doar dureri la nivelul oului piciorului , pot sa merg, dar nu pot folosii piciorul la fotbal…
  ce este de facut, ce trebuie sa iau, am nevoie sa imi treaca urgent in maxim 4 zile….

 35. Am fost la fotbal si am calcat pe minge si am cazut facand o entorsa , am fost a doua zi la urgenta iar doctorul mia spus ca am o entorsa( luxatie ) care nu e foarte grava. Maine am festivitatea si nu cred ca pot merge . CE POT FACE CA SA O REZOLV MAI REPEDE SI SA MERG LA FESTIVITATE . AM INCERCAT SA imi mut cumva piciorul la loc si …. este bine ce fac ?????
  Raspundetimi va rog domnule doctor cat mai repede!:)

 36. buna ziua! acum ceva timp m-am impiedicat de ceva si ma durut glezna cateva zile dar doar ma deranja asa nu era o durere insuportabila apoi mi-a trecut de tot, la o sapatamana dupa a inceput sa ma doara din ce in ce mai rau si mi sa si umflat, m-am uns un dicloenac si am pus si o fasa dar nu are nici un efect nu imi trece cu nimic, ma doare foarte rau cand merg si acum de cateva zile simt durere in sus pe picior, cam de o luna am durerile astea….ce ar putea sa fie?

 37. Buna!..am si eu o întrebare am făcut o entorsa de glezna acum 8 zile si am piciorul umflat jos dar nu m-a doare

 38. Buna ziua,
  Acum 4 săptămânii am făcut o entorsă la gleznă în timp ce alergam. In ziua aceea un barbat mi-a pus laba piciorului deasupra la al meu si a apasat s-a auzit cum a trosnit ceva, dar durerea a inceput sa ma lase.. seara deja mi s-a umflat foarta rau si n-am mai putut calca in el sau sa-l ating.. nu am vrut sa ma duc la doctor si l-am infasurat in fata si mi-am dat cu creme.. acum dupa 4 saptamanii pot calca in el n-am niciun fel de problema dar daca vreau sa pun laba piciorului in lateral,nu pot, ma doare glezna foarte rau si parca imi amorteste piciorul de durere… nu inteleg de ce..

 39. Buna ziua,
  Acum 4 săptămânii am făcut o entorsă la gleznă în timp ce alergam. In ziua aceea un barbat mi-a pus laba piciorului deasupra la al meu si a apasat s-a auzit cum a trosnit ceva, durerea a inceput sa ma lase.. seara deja mi s-a umflat foarte rau, mi s-a invinetit si n-am mai putut calca in el sau sa-l ating.. nu am vrut sa ma duc la doctor si l-am infasurat in faşă si mi-am dat cu creme.. acum dupa 4 saptamanii pot calca in el n-am niciun fel de probleme dar daca vreau sa pun laba piciorului in lateral( sper ca intelegeti) ,nu pot, ma doare glezna foarte rau si parca imi amorteste piciorul de durere… nu inteleg de ce..

 40. Bună seara, Domnule Doctor.
  Mă numesc Doina, și am 46 de ani. Din nefericire – ca și ceilalți – mă confrunt și eu cu o astfel de problemă.
  În dimineața zilei de 4 octombrie 2016, mă aflam într-un autobuz, lângă ușile de la mijloc. Mai exact, pe partea dreaptă. La un moment dat, șoferul a frânat destul de brusc. Moment în care, eu nu mă țineam de bară. Și astfel, practic am fost aruncată în partea opusă, de locul în care mă aflam. În cădere, m-am lovit cu spatele de placajul, care există în ambele părți laterale. N-am luat în seamă acest lucru, aproape deloc. Deoarece mă durea foarte tare, glezna dreaptă. Câteva minute nu m-am putut ridica. Am rămas acolo jos masîndu-mi ușor glezna, pentru a mă putea ridica. Abia după o stație, am putut face acest lucru, ridicându-mă pe piciorul sting. Crezînd că e doar o luxație minoră, mi-am continuat drumul. Abia după câteva ore, m-am întors acasă. Timp în care, glezna mă durea la fel de tare. De cum am ajuns, imediat m-am întins pe pat. După puțin timp, fiul meu a plecat la școală, rămânând astfel, cineva ore singură. Glezna începea să mă doară din ce în ce mai tare. Începusem să am frisoane. Am vrut să mă duc în camera fiului meu, pentru a mă înveli cu plapuma. Dar, surpriză. Nu mai puteam călca deloc, pe piciorul afectat. Așa că am rămas în patul meu, învelindu-mă cu pătura de pe el. După felul în care mă simțeam, mi-am dat seama că nu poate fi doar o luxație minoră. Glezna, începuse să se umfle din ce în ce mai mult. Abia după ce a venit fiul meu de la școală și i-am spus cum mă simt, a chemat el ambulanța. Care a venit după două ore și ceva, ducîndu-mă la spitalul ” Balgdasar „. Aici, după investigațiile care mi s-au făcut, am fost diagnosticată cu entorsă de gradul III. Glezna, începuse să se învinețească. Imediat mi s-a pus piciorul în ghips, până la genunchi, cu recomandarea repausului total la pat, timp de 3 săptămâni. Bineînțeles că mi s-a dat și tratament – printre care și injecții anticuagulante – însă nu l-am putut face. Deoarece, sunt părinte singur, iar situația mea financiară, este extrem de restrânsă. Mi s-a spus ca după o săptămână, să mă duc la control, la policlinica sau spitalul de care aparțin. Dar încă n-am ajuns. De a doua zi, a început să mă doară capul. Durere pe care am avut-o și-n următoarele zile. Credeam că sunt datorită faptului că merg un pic cam săltat, cu cîrjele. Aveam momente, în care mergeam și doar cu o cîrjă. Dar, pentru n-am urmat tratamentul, m-am speriat când într-o noapte, timp de câteva minute, gamba îmi zvîcnea în ghips. Când într-o alta, mi-am simțito umflată, făcându-mă astfel să-mi scot ghipsul, cu ajutorul fiului meu. Însă am continuat să-mi protejez piciorul, mergând în cârje. Dar în ziua în care s-au împlinit 3 săptămâni -adică ieri, 25 octombrie – am călcat ușor pe picior, faci câțiva pași prin casă. Durerile erau destul de suportabile. Așa că am făcut pe viteaza, și-am ieșit în oraș, cu ceva treabă. Bineînțeles, însoțită de fiul meu. Ne-am întors după câteva ore. Timp în care, glezna începuse să mă doară destul de tare. Dar și capul. Chiar ceva mai tare, decît atunci când mergeam cu cîrjele. Eram foarte obosită și slăbită. Practic, îmi era chiar rău. Am făcut și temperatură, 38. Deci, e posibil ca durerile de cap, să nu fie de la mersul săltat cu cîrjele. Care ar pute fi cauza lor? Iar în această dimineață, am încercat din nou să calc pe picior, făcând câțiva pași. De această dată, durerea nu e doar în jurul gleznei, ci și urcă.

 41. Buna seara…..în urma cu trei ore am alunecat pe scara si am rămas cu glezna dreapta în urmă.Nu am piciorul fff umflat dar am o durere insuportabila chiar și când stau în pat.Parerea dmv ….trebuie să merg la medic?

 42. Buna seara! De 2 luni am calcat stramb cu piciorul stang.Doctorul spune ca este o entorsa. Si astazi mi se umfla piciorul ( mai ales cand depun efort) si nu numai atunci. Si inca ma mai doare glezna.
  Spuneti-mi va rog ce ar trebui sa fac?
  Multumesc!

 43. Buna ziua am o intrebare a cazut un coleg pe piciorul meu si am simtit ca nu imi mai pot stapani piciorul ma m dus la spital de urgenta si mi a pus o atela apoi mi a recomandat sa fac un RMN dupa care mi a dat diagnosticul …. Entorsa grad 2 genunchi drept cu smulgere Lia de pe platoul tibal cu fragment osos imi puteti spune daca este caz de operatie

 44. Buna ziua! Fix acum o saptamana am avut un accident la fotbal am calcat stramb … Si cum am vazut sar putea sa fie o entorsa .. Cand am calcat stramb in 5 minute sa umflat foarte tare in zona gleznei..Nu am pus gheata in ziua seara aceea.. am pus a doua zii dar tot la fel a fost.. dupa 3 zile sa invinetit dar nu in locul unde ma durea sa invinteti dedesuptul gleznei in momentul asta nu mai e invinetit.. Si aseara am fost la fotbal findca am crezut ca nu am am nicio problema mam bandajat bine si am putut sa alerg cat de cat.. cu putina durere dar a mers treaba dar cand am ajuns acasa sa umflat si ma durea si simteam ca se umfla incontinu.. mam trezit si nu a mai fost asa dar am aceleasi dureri putin mai accentuate.. ce ar trebuii sa fac.. ce trebuie sa iau ca sa imi treaca cat mai repede..Va rog mult sa ma ajutati..

 45. Ma doare de cateva zile in coace piciorul de la decete 1 cm mai sus ,dcc?
  Cand merg sau incerc sa indoi degetele simt ca imi pogneste ceva in nauntrul piciorului!Mama mea imi face masaj seara cu crema si tot nu imi trece de loc!Va rog ajutati.ma si le mine!

 46. Bună ziua ! Am și eu o problema , glezna mea a avut parte de o entorsa de gradul 3 . Acum este în gips , doctorul mi a recomandat 2 sapt , și când încerc sa mă dau jos din pat sau ceva de genul după ce a stat 10 – 15 min într-un loc mă înțeapă foarte tare la locul umflături , abea au trebuie 1 săptămână și câteva zile , dacă nu îmi va trece ce pot face ?

 47. Salut am si eu o problema va rog ajutatima am fost operata la picor am facut alungire la gamba cu 4 cm si dupa 8 luni de zile nu pot pune calciiul in pamint merg cu picorul pe virf am facut chinoterapie si putin sunt scimbari medicul mia spus ca dupa jumate de an sa facem operatie de alungirea legamintelor de tenton .Va rog ajutatima!

 48. Buna ..acum 3 saptamani am suferit o entorsa ..de grd 1 .. nu ma doare cand calc pe el.. dar mi sa desumflat doar un pic… ce pot sa fac ca sa mi se deumfow… am pus gheata..frunze de varza..apa cu sare de mare…creme..nu mai stiu ce sa fac..ajutatima va rog

 49. In urma unei entorse usoare glezna mi s a umflat si m a durut 2 zile.Nu ma mai doare ,calc normal insa acum la o saptamana glezna este la fel de umflata.Un sfat va rog!

 50. Salut , am facut o entorsa ca am calcat stramb cand mergeam. La radiografie m-am trezit si cu un chist osos la calcai . O gaura si am fost operat gaura fiind umpluta inapoi. Termen de ghips si repaus 45 zile , sunt în ziua 40 . Dar mereu cand țin piciorul in jos se face rosu inchis si se face tare nu doar putin . De ce schimba culoarea in halul asta?
  Daca de ex il scot din ghips si o sa vreau sa. Umblu cu el cand mk se va sa voie nu o sa fie la fel de rosu?

 51. Acum o saptamana am facut o entorsa de gradul 2, am fost la urgente unde mi s a pus o atela de ghips cu care trebuie sa stau 14 zile. Astazi mi-am
  dat jos ghipsul fiind curioasa cum arata zona afectată..glezna este doar vânata, nu prezint dureri sau umflaturi. Am facut un pas mic si am simtit niste furnicături in talpa. Intrebarea mea: mai stau cu ghipsul inca o saptamana dupa care il dau jos si daca nu prezint dureri la mers ma pot apuca de recuperare la un kinetoterapeut?

 52. Buna ziua,acum 2 luni am facut o entorsa ,am mers la spital unde mi a recomandat un gel si repaus 2 saptamani. Dupa ce a trecut perioada aceasta piciorul a ramas putin umflat si inca trosnea cand paseam . Am mers din nou la medic unde mi a zis ca mai am nevoie de o luna de repaus si gel antiinflamator. Glezna este in aceeasi faza ,tot trosneste ma doare uneori si ce ar trebui sa fac. Va multumesc

 53. Buna, am reusit sa imi sclingesc glezna piciorului drept, acum 1 luna. Primele doua zile au fost dureroase insa am urmat un tratament la domiciliu, cu frunze de varza, unguent antiinflamator si medicamente antiinflamatoare. Dupa 2 saptamani am reusit sa merg si la alergat si sa imi reiau toate activitatile fizice si nu numai.
  Acum, dupa o zi petrecuta in mediul rural, cu mici activitati la munte si urcat dealuri, am observat ca iarasi s-a umflat glezna insa nu simt nicio durere. Puteti sa imi dati un sfat, va rog? Trebuie sa consult medicul?
  Multumesc anticipat.

 54. Buna ziua. Am un băiat de 13 ani care practica baschet. Acum 3 săptămâni a făcut o entorsa de grad 1, fara tumefiere, durere mica și o mică umflatura. După 4 zile de la entorsa durerea a dispărut complet, poate sta pe vârfuri fara durere. Problema este că maleola este umflata in continuare adică maleola dreapta este mai proeminenta decât cealaltă. La palpare umflatura care cuprinde și maleola este tare. Este posibil ca maleola sa fi avut această formă înainte de entorsa de la o anterioară problema? Mulțumesc.

Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicată. *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.