ESWT sau terapia cu unde de soc extracorporeale sau terapia cu unde electrohidraulice a fost folosia initial si continua sa fie utilizata cu succes in urologie – in litotritie extracorporala. Incepand din 1980 a inceput sa fie utilizata si in patologia ortopedica si in ultimii ani i se acorda o tot mai mare importanta in zona recuperarii si medicinii fizice, astfel extinzandu-se indicatiile de ESWT si in patologia abarticulara si musculo-scheletala. In acest tip de patologii, utilizarea ESWT are o particularitate si anume: transmisia radiala/sferica a energiei balistice de soc mecanic, spre deosebire de transmisia conic-ascutita utilizata pentru litotritie.

Undele de soc sunt unde de presiune cu energie mare care sunt focalizate intr-un anumit punct al organismului dupa ce au fost generate in afara acestuia.

Modul de actiune al undelor de soc

Undele de soc au un efect traumatic terapeutic, ele realizeaza microcavitatia sub forma de bule de cavitatie care genereaza mici tunele in membrane si endotelii vasculare, realizand permeabilizarea acestora. Astfel stimuleaza microcirculatia la acest nivel dar si microangiogeneza avand efecte regenerative si de vindecare lezionala. Se pare ca ESWT induc efecte pana la nivel subcelular si molecular, astfel se explica si efectele lor antifibrotice si asupra osificarilor ectopice.

In concluzie, undele proiectate pe aria dureroasa determina o microtrauma care creeaza neovascularizatie si un nou proces inflamator care induce vindecarea tisulara.

Efectele biologice:
– efecte analgetice prin scaderea selectiva a transmisiei prin fibre scurte demielinizate, eliberare de neuropeptide.
– efecte proinflamatorii cu rol in vindecarea tesuturilor
– efecte de neovascularizatie si antifibrotice
– eliberare de radicali liberi toxici si inductori de apoptoza, mai ales osteoblastica cu rol pe osificari.

Efectele sunt legate strict de numarul de impulsuri utilizate si de nivelul de energie.

Efectele adverse ale metodei
Metoda este neinvaziva si nedureroasa dar pot aparea urmatoarele reactii adverse:
– durere in timpul aplicatiei si imediat dupa
– spasme musculare, tensiune si crampe musculare
– tulburari de sensibilitate: hiperestezie, parestezii
– tumefactie articulara ( dupa 48 de ore)
– transpiratii, paloare, ameteli, tremor.

Indicatiile de aplicare ale ESWT
In patologia abarticulara si musculo-scheletala, indicatiile aplicarii undelor de soc sunt urmatoarele:
– periartrita scapulo-humerala- umar dureros, cu sau fara tendinite calcare, periartita coxo-femurala
– algoneurodistrofia bipolara( sindrom umar-mana)
– inflamatii ale epicondililor
– colagenoze inflamatorii localizate ( Dupuytrene)
– fasceita plantara/osteofitoza calcaneeana, periostite
– sindrom de suprasolicitare a tractului iliotibial
– puncte miofascilae
– gonartroza activata
– lombosacralgie cu contracturi/retracturi, osteonecroza disecanta, osteonecroza aseptica
– insuficienta veno-limfatica prin suprasolicitare ( la sportivi)

Contraindicatiile sunt :
– copii in perioada de crestere, mai ales pe cartilajele de crestere la acestia
– sarcina
– istoric de ruptura de ligament fascial plantar
– metal implantat in zona
– afectiuni tumorale, in special maligne si mai ales tumorile osoase
– polineuropatia diabetica
– aplicarea in zona toracica, regiuni vasculare sau nervoase, vertebre in special cervicale
– aplicarea in zona precordiala, organe cavitare aerice: plamani, intestin
– coagulopatii, sindroame hemoragipare
– inflamatii sau infectii acute, pseudoartroze infectate
– tromboflebite
– neasigurarea unei pauze de minim 5 zile inainte de aplicare, bolnavi in tratament cu anticoagulante sau antiinflamatoare nesteroidiene
– neasigurarea unei pauze de minim 6 saptamani inainte de ESWT, la pacienti tratati cu antiinflamatoare steroidiene
– bolnavi necooperanti sau cu sindroame dementive, cu patologie nevrotica

Metode particulare de aplicare
Printre avantajele pe care le detine aceasta metoda este si acela ca este o metoda neinvaziva, care nu determina durere. In functie de patologia musculo-scheletala pentru care aplicam metoda se utilizeaza unde de energie cu densitate joasa sau inalta si numar de sedinte diferit. Se va aplica gel ca mediu de contact intre aplicator si piele la locul dureros.

Spre exemplu in fasceita plantara cu sau fara osteofit calcaneean, cu simpotme dureroase de peste 6 luni, care nu raspunde la tratament conservator, Food and Drug Administration recomanda utilizarea undelor de soc. Se aplica 2000 socuri o data pe saptamana, 3 saptamani consecutiv, la o presiune de 2,5 bari si la o frecventa de 10 hz, cu precizarea ca in tot acest timp nu se va administra tratament antiinflamator. Studiile efectuate au aratat ca aplicarea ESWT in fasceita plantara are o rata de insucces de 10%.
ESWT reprezinta si metoda alternativa la interventia chirurgicala datorita beneficiilor pe care le aduce si a riscurilor scazute ale procedurii
De Lisa propune ESWT ca alternativa la interventia chirurgicala datorita beneficiilor si riscurilor scazute ale procedurii iar Brotzman considera folosirea undelor de soc in fasceita plantara deosebit de utila deoarece in practica sa a dat rezultate optime in peste 80% din cazuri la urmarirea pe termen lung dar si pentru ca nu are reactii adverse comparativ cu interventiile chirurgicale ( colapsul arcului plantar, durere recidivanta).

Un alt studiu efectuat de catre Parada F. de la spitalul S. Joao din Porto a concluzionat ca metoda ESWT reprezinta cea mai buna optiune in tratamentul fasceitei plantare si trebuie considerata ca tratament de electie.

Utilizarea in cazul osteofitelor calcaneene (pintenul calcaneean) este de asemenea indicata, datorita efectul antifibrotic si pe osificarile ectopice. De precizat faptul ca osteofitul calcaneean nu reprezinta cauza durerii si nu este patognomonic in fasceita plantara, el este bioprodusul tractiunii cronice a fasciei de calcaneu, iar suferinta algica este data de inflamatia si microrupturile fasciei plantare. Osteofitele calcaneene au fost depistate la 50 % din pacientii cu fasceita plantara. Procedura se utilizeaza in acelasi mod ca si pentru fasceita plantara.

In ambele situatii, tratamentul cu unde de soc extracorporeale prezinta avantajul noninvazivitatii, sigurantei si eficacitatii, cu o buna complianta a pacientilor la tratament si cu un raspuns care se mentine pe termen mediu de aproximativ 3 luni.

Alte avantaje pe care le prezinta metoda, extrem de importante, constau in faptul ca pacientii se pot intoarce la locul de munca imediat si nu exista pierdere a zilelor de munca, iar costurile aplicarii nu depasesc costurile adiministrarii de medicatie antalgica si antiinflamatoare de care ar fi nevoie intr-un tratament conservator clasic.

P.S: Am readus in prim plan acest articol pentru ca am primit multe intrebari pe aceasta tema in ultimul timp. Si totodata pentru ca am obtinut rezultate bune in ultimii 2 ani utilizand acest tip de unde.

 1. Unde se poate beneficia de aceasta terapie?Costurile ei sunt suportate de CAS?
  M-ar interesa pt umar dureros si sindrom umar-mana.
  Multumesc

 2. Ultima aplicatie pentru tehnologia ESWT este in tratarea disfunctiei erectile. Dar informatia asupra acestui subiect nu este tocmai usor de gasit.
  Ne puteti recomnada clinici care sa foloseasca aparate de tipul Renova, ED 1000, Duolith SD1?
  Multumesc
  Toate cele bune

 3. Am litiaza vezicala urinara diametru 4 mm ?/ 0.8 cm? .
  Se poate utiliza eswt pt rrzolvarea situatiei?
  Cu stima
  Andy Barid
  Tel 0727386824

Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicată. *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.