Autor articol: Dr. Ioana Silvia Alexandrescu, medic specialist dermato-venerologie si estetica, Clinica Avant-Age, Clinica Anima Victoriei, Bucuresti +40.770.640628, ioanach (la) hotmail (punct) com

Vine vara, soarele este deja prezent în fiecare zi, iar pielea noastră nu este încă suficient pregătită pentru a „da ochii” cu el. Ce trebuie să ştim pentru a ne proteja de efectele nefavorabile ale soarelui? Este potrivită crema ce o avem pentru tipul nostru de piele?
Să aflăm mai întâi ce înseamnă UV şi cum acţionează aceste radiaţii asupra pielii.

Soarele emite un spectru de raze compus din:

      – radiaţii gamma

 

      – raze X

 

      – Ultraviolete (UV) : UVA, UVB, UVC

 

      – Lumina vizibilă

 

      – Infraroşii

 

    – Unde radio

O parte importantă e absorbită de ozon, picăturile din atmosferă şi de praf. Pe suprafaţa Pământului ajung doar 2/3 din acestea: UV (10%), lumina vizibilă (50%) şi infraroşiile (40%). Efectele asupra organismelor vii variază în funcţie de:

      – altitudine

 

      – particulele de apă sau poluare

 

      – unghiul sub care razele soarelui ating pământul (formând anotimpurile)

 

    – stratul de ozon

Radiaţiile UV sunt cele care dau modificările cele mai importante de la nivelul pielii. Cunoscând proprietăţile diferitelor tipuri de radiaţii, putem lupta împotriva efectelor nefavorabile.

În funcţie de tipul razelor UV, acestea pătrund diferit la nivelul straturilor pielii:

Să vedem în continuare care sunt efectele NEFAVORABILE ale radiaţiilor UV aspura pielii:

1. Inflamaţie/Eritem: apare la 30 min pana la 8h (cu un vârf la 12-24h) de la expunere şi scade după 72h. Radiaţia UVB (cu lungimea de undă 300nm) este cea mai eritematogenă.

Arsura solară este o reacţie toxică, inflamatorie la nivelul pielii, produsă de radiaţia UVB (295-315nm), prezentând semnele clasice de inflamaţie: roşeaţă, căldură, durere şi edem.

2. Pigmentarea imediată, persistentă şi tardivă : de la o culoare cenuşie/gri-brun → pigmentare persistentă, ce durează aprox. 2h. Bronzul de durată (culoarea brună) apare prin expunere de ore, zile şi persistă săptămâni, luni.

3. Fotoîmbătrânirea sau Hiperplazia epidermică = îngroşarea epidermei, cu o ridare accentuată în zonele fotoexpuse; apare la ore-zile de la expunere la UVB şi UVC (mai puţin UVC) şi durează 2-3 săptămâni.

La nivelul cefei apare aşa-numita cutis rhomboidalis nuchae :

4. Imunosupresia (scăderea imunităţii) : poate duce la creşterea posibilităţii apariţiei unor boli infecţioase (ex. Herpes simplex), alterează ADN-ul (putând duce la carcinogeneză), precum şi posibilitatea exacerbării unor boli cu fotosensibilitate (ex. Lupus eritematos sistemic).

Efectele BENEFICE ale expunerii la soare sunt: sinteza vitaminei D, ameliorarea unor boli cutanate (psoriazis, vitiligo, dermatita atopică, mycosis fungoides), menţinerea sănătăţii psihice, creşte toleranţa la stress, reglează somnul (prin ritmul circadian) şi poate atenua unele simptome premenstruale (modificări de dispoziţie, iritabilitatea, depresia).

Să vedem în continuare cum ne pigmentează soarele pielea: de la cele mai simple şi benigne leziuni, până la cele mai grave.

1. Lentigo solar = pete brun – deschise până la brun închise, ce apar în zonele expuse: faţa dorsală a mâinilor, zonele de extensie ale antebraţelor, toracele superior şi faţa.

2. Efelidele (pistruii) sunt de fapt lentigine cu diametrul de

3. Poikilodermia Civatte – localizată pe zonele laterale ale gâtului

4. Keratoza actinică este o leziune precanceroasă ce se poate transforma destul de uşor într-un epiteliom spinocelular, cu risc cancerigen foarte înalt. Se localizează pe faţă, gât, dosul mâinilor si apare la cei cu tenul mai deschis la culoare, părul blond şi ochi de culoare deschisă.

5. Epiteliomul bazocelular este o tumoră cutanată cu evoluţie lentă, ce metastazează foarte rar.

6. Epiteliomul spinocelular este o tumoră malignă a epidermului, având o evoluţie mai rapidă decât epiteliomul bazocelular şi mult mai invaziv. Metastazează pe cale limfatică.

7. Melanomul este o tumoră malignă de origine melanocitară, metastazează la distanţă, e foarte agresiv, ducând la deces în câţiva ani. Poate fi curabil doar dacă este depistat şi tratat în formele incipiente.

După ce am trecut în revistă principalele afecţiuni provocate de expunerea la soare, vom vedea în continuare cum ne putem proteja de aceste efecte nocive. Pentru aceasta trebuie să cunoaştem termenul de SPF şi ce înseamnă el.

SPF reprezintă raportul dintre cantitatea minimă de UVB necesară pentru a produce o reacţie eritematoasă minimă printr-un film protector de cremă şi cantitatea de energie necesară pentru a produce acelaşi grad de eritem fără aplicarea vreunei creme de protecţie.
Reacţia eritematoasă minimă cu protecţie
SPF= ––––––––––––––––––-
Reacţia eritematoasă fără protecţie

Reprezintă, de asemenea, unitatea de măsură a eficienţei produselor pentru protecţia solară. Variază de la 2 la 100, iar mai nou tot ce este peste 50 fiind catalogat drept 50+.
Eficacitatea unei creme de fotoprotecţie depinde şi de fototipul individual, cantitatea şi frecvenţa aplicaţiilor cremei, cantitatea de cremă absorbită, precum şi de activitatea întreprinsă (ex.înotul îndepărtează mai repede crema → necesită aplicaţii repetate).

Clasificarea fototipurilor
Fototipul = capacitatea diferită a pielii de a se bronza sub acţiunea UV

• Fototipurile se folosesc pentru a consilia persoanele privind riscul expunerii la soare.
• Fototipurile I, II si III prezintă risc de a dezvolta toate tipurile de afecţiuni induse de UV:

      – fotoîmbătrânirea cutanată →riduri, lentigo solar, keratoze actinice

 

      – cancere cutanate de diferite tipuri (carcinoame bazocelulare, spinocelulare,etc)

 

    – melanoame maligne

• Gradul de bronzare este determinat genetic; cantitatea de melanină e de 5x mai mare la fototipurile IV – VI decât la cele I – III è rolul protector al melaninei împotriva cancerului de piele.

Forme de prezentare ale produselor de fotoprotecţie

CREMELE = emulsii apă în ulei → conţin < 25% apă, cu uleiul mediu de dispersie.

      – Sunt mai puţin grase, se întind uşor şi conferă un film protector: uleiul se comportă ca emolient, în timp ce apa se evaporă treptat.

 

    – se aplică o cantitate suficientă (măsurată în linguriţe de ceai) pt a acoperi întreaga suprafaţă a corpului, procedură ce se va repeta la fiecare 2 ore şi de fiecare dată când se iasă din apă.

LAPTELE – Se recomandă pt întreaga suprafaţă a corpului.

SPRAY –urile – se aplică mai uşor decât loţiunile, deoarece pot fi pulverizate fără probleme şi în zonele mai greu accesibile, precum spatele sau umerii.
– ambalaj convenabil, cu pompă
– nu necesită a fi frecate pt a pătrunde în piele
Dezavantaje: fiind pulverizate, e greu de precizat dacă s-au acoperit toate zonele expuse; preţul ridicat; conţinutul în alcool poate produce uşoară senzaţie de usturime sau arsură. Nu se recomandă pt. faţă.
– pot fi:
“water resistant” = persistă la o transpiraţie uşoară (sau după 40 min. în apă)
“waterproof” = rezistă după înot (sau 80 min. în apă)

STICK-urile de buze se recomandă în special la cei ce călătoresc în zone cu radiaţii solare intense, sau la munte.

FLUIDUL – se apropie de textura unui lapte de corp; e dedicat tenului mixt si gras.

PUDRA COMPACTĂ – asemănătoare pudrei de obraz; se recomandă tenului sensibil, intolerant sau care a fost expus diferitelor proceduri cosmetice.
În încheiere, doresc să subliniez importanţa folosirii celui mai adecvat produs, în funcţie de tipul tenului şi zona unde se doreşte a fi aplicat. Copiii au o gamă foarte variată de produse, fiind special create pentru pielea lor sensibilă.

Va doresc o vară frumoasă!

Autor articol: Dr. Ioana Silvia Alexandrescu, medic specialist dermato-venerologie si estetica, Clinica Avant-Age, Clinica Anima Victoriei, Contact: +40.770.640628, ioanach (la) hotmail (punct) com

  1. foarte interesant, si as dori sa pun intrebari doanei doctor in legatura cu espunerea la soare.Despre fotodermatire si cum facem sa scapam de ele

  2. Am si eu pete pe partea dorsala a aminilor (lentigo), dar petele sunt permanente si cred au drept cauza inaintarea in varsta. Tebuie sa iau masuri speciale pt ele? Nu ma expun la soare (nu stau la plaja0, dar mainile sunt expuse destul de des, cand merg pe strada in soare.

  3. Buna ziua,
    Nu stiu daca e bine sa scriu aici, dar… mai rau de a fi sters nu cred sa fie altceva. Sunt un om de 52 de ani. M-am ars o singura data-n viata la plaja, in copilarie. Pe atunci, prin anii `60 nu prea existau lotiuni si creme ca acum. Ne dadeam cu iaurt. Mai apoi, cand am crescut (ca si acum) intotdeauna cand imi fac primele sedinte de bronzare pe malul marii, ma dau pe corp cu bere neagra. O pun intr-un flacon dintr`ala de spalat geamuri (spalat bine in prealabil), cu puf-puf. Stau asa 20 min. apoi intru`n valuri. Iar arsura nu se mai lipeste de mine. Iar berea neagra e mai ieftina decat orice crema „speciala” ! 😀

  4. Cel mai bine este sa folositi creme de protectie solara mai ales pe perioada verii, inclusiv pe fata dorsala a mainilor. Cel mai probabil, petele respective au aparut si datorita inaintarii in varsta. Ca si variante de tratament sunt cremele depigmentante, utilizate pe o perioada mai lunga de timp, sau cateva sedinte de laser.

Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicată. *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.