Din păcate procentul persoanelor afectate de obezitate a devenit și în România alarmant cu atât mai mult cu cât se constată o creștere a numărului de copiii afectați de problema kilogramelor în plus. Și cum copiii de azi sunt adulții supraponderali de mâine trebuie tras un semnal de alarmă pentru a se conștientiza din timp implicațiile grave pe care le are obezitatea de aport asupra organismului.

Medicii nu exagerează catusi de puțin când afirma ca obezitatea de aport este o boala cronica, partea buna fiind însa ca de cele mai multe ori aceasta se tratează. Lupta cu kilogramele in plus este grea si anevoioasa insa cu ambitie, rabdare si ajutor din partea unui medic nutriționist se pot face minuni.

Prin obezitate de aport se intelege acel spor ponderal datorat unei tulburari de comportament alimentar (in care aportul caloric este mai mare decat arderea efectiva a acestora). Cu alte cuvinte obezitatea de aport NU poate fi pusa pe seama tulburarilor endocrinologice sau de alt fel (cum se poate intampla de multe ori) ci are drept explicatie ingestia unei cantitati mari de alimentele in conditiile unui consum energetic minim. Pentru multi pacienti cu obezitate este mai usor sa incrimineze o asa zisa afectiune endocrinologica drept cauza decat sa recunoasca ca de fapt obezitatea este rezultatul mancatului in nestire.

Nu mananc mai nimic si cu toate astea ma ingras!
Oare? Suntem diferiti si avem metabolisme diferite lucru ce face ca si ratia caloric consumata intr-o zi sa fie arsa mai repede sau mai incet. De cele mai multe ori cresterea in greutate este asociata cu o alimentative gresita. Este cat se poate de clar ca persoanele care au o alimentatie bogata in grasimi de origine animala (carne grasa, produse lactate grase) sau care mananca dulciuri, produse de patiserie, pizza sau mancare de tip fast-food in mod regulat, sunt candidatii supraponderalitatii si ulterior a obezitatii.

Si mai grava este combinatia fatala dintre alimetatia haotica si lipsa unei activitati fizice. Nu spune nimeni sa va faceti abonament la sala insa puteti incepe prin a face plimbari dese, prin a iesi in parc, prin a renunta la lift sau la mersul cu masina. Mersul energic pe jos nu costa si in plus ajuta la arderea caloriilor!
De real interes în cuantificarea surplusului ponderal este indicele de masă corporală cât și măsurarea circumferinței taliei.

Surplusul ponderal se poate cuantifica prin mai multe metode însa cea mai utilizată este calcularea indicelui de masa corporală (greutate reală raportată la pătratul înălțimii). Există câteva situații în care indicele de masă corporală (IMC) nu este relevant și anume în cazul femeilor însărcinate, a persoanelor cu masă musculară mare (sportive de performanta) și a copiilor.

Interpretare indice de masa corporală

IMC INTERPRETARE
sub 18,5 subponderal
18,5-24,9 normoponderal
25-29,9 supraponderal
peste 30 obezitate

Când depozitul de grăsime apare la nivel abdominal acesta poate fi cuantificat prin determinarea circumferinței taliei. În mod normal la femei circumferința nu trebuie să fie mai mare de 80 de cm iar la bărbați nu mai mare de 94 de cm. Persoanele care prezintă o circumferință a talie peste valorile menționate anterior prezintă un risc crescut de a dezvolta în timp afecțiuni cardiovasculare.

Tipuri de obezitate1.Din punct de vedere al IMC obezitatea se împarte în:

•Obezitate gradul 1: IMC cuprins în intervalul 30-34,9 kg/m2
•Obezitate gradul 2: IMC cuprins în intervalul 35-39,9 kg/m2
•Obezitate gradul 3 sau morbida cu un IMC peste 40 kg/m2

Consecintele pe termen scurt si lung ale obezitatii de aport

Lasand la o parte aspectul inestetic al obezitatii trebuie inteles ca fiecare kilogram in plus atrage dupa el o serie de probleme de sanatate mai mult sau mai putin serioase. In primul rand marea majoritate a celor care se confrunta cu obezitatea sufera de o serie de probleme de ordin psihologic datorate frustarii continue legate de felul in care arata. Nu putini sunt cei care din cauza kilogramelor in plus au dezvoltat sindroame depresive severe care au necesitat tratament de specialitate.

Pe de alta persoanele obeze sunt predispuse catre tulburari ale metabolisului lipidelor cu aparitia hipercolesterolemiei si a hipertrigliceridemiei. De aici nu mai este decat un pas catre depunerea grasimilor pe vase si aparitia bolilor cardiovascuare (infact miocardic, accident vascular ischemic).

De asemenea s-a constatat ca cei care au kilograme in plus fata de normal au si un risc crescut de a face diabet zaharat sau alte afetiuni metabolice. Si nu in ultimul rand cei cu obezitate de aport (IMC>35 kg/m2) prezinta un risc crescut de moarte subita (cel mai probabil de cauza cardiovasculara).

  1. E atit de important sa stim si sa constientizam ca obezitatea e o boala in sine!Eu am si probleme cu hipotiroida si ma lupt in plus zi de zi pentru a slabi .Va multumesc!

Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicată. *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.