Rest Ice Compression Elevation

RICE reprezinta un acromin in limba engleza pentru rest = repaus, ice = gheata, compression = compresie, elevation = ridicat, elevat, fiind o metoda de tratament sau primul ajutor in leziunile (cel mai frecvent sportive) de tesuturi moi (musculo-ligamentare) – entorse, contracturi si intinderi musculare, contuzii. Se aplica imediat dupa producerea traumatismului avand rolul de a diminua durerea, a reduce inflamatia locala, priteja tesuturile lezate, grabind procesul de vindecare.

Rest (repaus). Repausul segmentar, al zonei, articulatiei afectate, este o cheie importanta in procesul de vindecare. Continuarea mobilizarii zonei afectate va accentua durerea, inflamatia locala, riscand chiar agravarea leziunii. Este modul in care organismul ne „spune” STOP! Exista doua motive principale pentru care repausul posttraumatic este foarte important:
• Protejam, in acest fel, tesutul lezat (muschi, tendon, ligament etc) de o eventuala agravare a traumatismului
• Organismul are nevoie de repaus pentru a utiliza energia necesara unei vindecari eficace
Nu se incarca membrul inferior afectat (daca traumatismul afecteza acest segment), ortostatismul sau mersul sunt interzise pana nu s-a facut evaluarea medicala corespunzatoare. Uneori, repausul se limiteaza doar la activitati specifice, de exemplu, mersul poate fi permis dar nu sprint-ul, alergatul. Dar, daca leziunea e mai grava, carjele s-ar putea sa fie o necesitate pentru cateva zile.

Ice (gheata). Gheata aplicata pe zona afectata combate durerea pe termen scurt si previne sau reduce considerabil edemul local, inflamatia prin reducerea fluxului sanguin local. Totusi, trebuie retinut ca nu se lasa mai mult de 20 minute o data gheata pe zona afectata existand riscul lezarii tegumentului la expuneri mai lungi. Cea mai buna metoda este reprezentata de aplicarea compreselor reci timp de 15 minute, pauza 20 minute de 4 -8 ori pe zi. Pentru zonele cu tesut muscular si adipos redus ca degetele, aplicatiile cu gheata se limiteaza la 10 minute o data.

Compression (compresie). Compresia, obtinuta prin bandaje compresive elastice, limiteza si reduce edemul local care incetineste procesul de vindecare. De asemenea, la unii pacientii compresia locala diminua si sindromul dureros. Grija la aplicarea bamdajelor, acestea nu trebuie sa fie prea stranse deoarece pot actiona ca un garou oprind fluxul sanguin local. Nu trebuie sa se accentueze durerea local, sa apara furnicaturi, modificari de culoare si temperatura locala (in special la nivelul degetelor) prezenta acestor simptome si semne obligand la desfacerea bandajului si aplicarea lui mai lejera. De asemenea, bandajul elastic trebuie reaplicat la 4 ore.

Elevation (ridicat, elevat). Se refera la ridicarea zonei afectate peste planul inimii cu aproximativ 15 cm pentru a reduce edemul local prin cresterea intoarcerii venoase.
Prezenta sindromului Raynoud, diabetului sau orice alt conditie ce asociaza reducerea fluxului sanguin catre membrele superioare si/sau inferioare contraindica terapia RICE.

Daca la 1-2 zile dupa aplicarea metodei RICE durerea si inflamatia peresista trebuie facut recontrol medical. Daca se suspicioneaza fractura sau lezare vasculo-nervoasa tratamentul medical intraspitalicesc este obligatoriu!