Diabetul de tip II numit si diabet non insulino dependent este o afectiune metabolica extrem de frecventa in randul populatiei fiind cunoscuta de aproximativ 3000 de ani. Sunt cunoscute mai multe forme de diabet (diabet tip I, diabet secundar bolilor pancreatice, diabet secundar bolilor endocrine sau indus medicamentos) insa cel mai raspandit este diabetul de tip II.

Persoanele diagnosticate cu diabet tip II fie nu secreta suficienta insulina (hormon produs de catre pancreas cu rol in reglarea nivelului de zahar din sange) fie nu o foloseste in mod adecvat la nivelul tesuturilor (fenomen ce poarta numele de insulinorezistenta). In aceste conditii fara a dispune de o cantitate suficienta de insulina organismul nu este capabil sa regleze nivelul de zahar din sange lucru ce se traduce prin aparitia hiperglicemiei (glucoza nu mai ajunge in celule fiind regasita in cantitate mare in sange ).In cadrul acestei boli nu este afectat numai metabolismul glucidic ci si cel al grasimilor si al proteinelor.

Care sunt persoanele care au risc de a face diabet tip II?

Oricine poate sa faca aceasta boala insa exista cateva categorii de persoane la risc si anume:
-persoanele obeze
-persoanele care au in familie rude de gradul I si II cu diabet zaharat tip II
-femeile care au avut diabet gestational
-persoanele care se incadreaza in sindromul metabolic ( sau mai exact cei care prezinta hipercolesterolemie, hipertrigliceridemie, obezitate abdominala, HDL colesterol scazut si hipertensiune arteriala)
-persoanele sedentare, fumatoare si cu o alimentatie haotica

Cum se manifesta diabetul de tip II?

Tabloul simptomatic al diabetului zaharat tip II este cat se poate de variat. Chiar si asa multi pacienti sunt asimptomatici lucru ce face ca boala sa fie descoperita tardiv in momentul in care complicatiile s-au instalat deja. Din tabloul simptomatic fac parte:
-poliuria (cresterea numarului de mictiuni zilnice)-se poate ajunge si pana la 4-5 L/24ore
-polidipsia (sete greu de controlat) care apare datorita deshidratarii secundar pierderilor urinare
-scadere importanta in greutate
-astenie fizica si psihica
-crampe si fasciculatii la nivel muscular
-aparitia a numeroase infectii cutanate, urinare si genitale (rebele la tratament)
-tulburari vizuale

Diagnosticul diabetului zaharat

Din fericire depistarea diabetului de tip II este facila si o simpla analiza de sange poate cuantifica nivelul sanguin de zahar. In momentul de fata se practica in multe servicii de sanatate un screening care se adreseaza persoanelor cu risc pentru diabet. Astfel persoanele care au in familie diabet, persoanele obeze (mai ales obezitatea cu localizare abdominala), sedentare, cu varsta peste 50 de ani, hipertensive, dislipidemice-trigliceride de peste 250mg/dl, femeile care au nascuti feti peste 4 kilograme si cei care provin din anumite minoritati etnice ca afroamericanii si hispanici sunt sfatuite sa isi dozeze periodic glicemia.

Valorile normale pentru glicemia a jeun (pe stomacul gol) sunt intre 60-110 mg/dl. In cazul in care la o analiza uzuala de sange se constata o glicemie peste 110 mg/dl trebuie sa va adresati medicului pentru efectuarea testului de tolenranta la glucoza (TTGO). Acest test se efectueaza dimineata dupa 8 ore de post nocturn. Initial se recolteaza o glicemie bazala urmand sa se administreze 75 g de glucoza dizolvata in apa cu masurarea glicemiei la 2 ore dupa ingerarea acesteia. In cazul in care la 2 ore dupa ingerarea glucozei glicemia este peste 200 mg/dl se pune diagnosticul de diabet zaharat.

Complicatiile diabetului zaharat

Persoanele diagnosticate cu diabet tip II si care nu respecta tratamentul sau regimul igieno-dietetic al acestei afectiuni prezinta un risc inalt de a dezvolta diferite complicatii. Un nivel crescut al glicemiei sanguine, pe termen lung are repercusiuni asupra ochilor (cu aparitia retinopatiei), rinichilor (nefropatie diabetica) si nervilor (neuropatie diabetica). De asemenea diabeticii sunt predispusi datorita afectarii vasculare si nervoase catre aparitia si formarea de ulcere la nivelul membrelor inferioare (leziuni extrem de greu de tratat).

Tratamentul diabetului zaharat tip II

Exista mai multe variante terapeutice in cazul diabetului zaharat, alegerea tratamentului fiind facuta de catre medicul diabetolog in functie de stadiul bolii si de prezenta altor comorbiditati. In multe cazuri nivelul glicemiei din sange se poate tine sub control doar cu ajutorul unei diete intocmite de catre medic. Alteori controlul glicemiei nu se poate face numai cu dieta fiind nevoie de inceperea unui tratament cu antidiabetice orale sau cu insulina. Demararea unui astfel de tratament se face doar sub indrumarea medicului diabetolog.

In cazul in care ati fost recent diagnosticat cu diabet zaharat tip II nu intrati in panica. Este foarte important sa mergeti la medic si sa urmati tratamentul si recomandarile indicate de catre acesta. In cele ce urmeaza va vom prezenta cateva reguli generale care va pot fi de ajutor si nu in ultimul rand cateva recomandari alimentare pe care trebuie sa le luati in serios daca vreti sa tineti sub control aceasta afectiune.

Recomandari nutritionale

Carbohidratii joaca un rol extrem de important in dieta persoanelor cu diabet. In momentul de fata se stie faptul ca alimentele pot fi impartite in functie de indicele lor glicemic (IG). Cu ajutorul IG se cuatifica rapiditatea cu care creste glicemia in urma ingerarii unui aliment. Astfel consumul alimentelor cu un IG inalt trebuie evitat deoarece creste riscul de aparitie a hipergliemiei si a dezechilibrarii unui diabet zaharat.

Alimente cu IG inalt ce trebuie evitate malaiul, chipsurile, ciocolata, inghetata, prajiturile, mierea, briosa, bauturile carbogazoase indulcite, alcoolul, painea alba, piureul de cartofi, cartofii prajiti, lasagna, castanele, pizza si mancarea tip fast-food.

Alimente cu IG scazut ce pot fi consumate fasolea verde, fasolea alba, mazarea verde, morcovii, telina, sfecla de zahar, rosiile, brocolii, varza, dovleceii, castravetii, ardeiul gras, soia, prazul, maslinele, ciupercile, ciresele, lamaia,gutuile, grapefrutul, capsunile, pomelo, perele, fructele de padure, merele, inghetata cu fructoza, iaurt, lapte, cerealele integrale (fara zahar).

In ce priveste aportul de proteine si grasimi este important ca pacientul diabetic sa nu faca abuz. Este cunoscut faptul ca diabetul se asociaza frecvent cu hipercolesterolemia si implicit cu bolile cardiovasculare lucru ce impune o atentie deosebita cand vine vorba de alimentatie.

Alimente permise carnea de pui, curcan, peste, proteine de origine vegetala (mazare, linte, soia, nuci), branza si produse lactate cu un continut scazut in grasime, oua (nu mai mult de 2 oua pe saptamana), ulei de masline, ulei de rapita

Alimente care trebuie consumate cu moderatie Carnea de porc, vita, mezelurile, carnatii, laptele si branzeturile grase, cascavalul, untul, prajiturile si produsele de patiserie

De asemenea va atragem atentia ca trebuie sa:

-Mancati 5-6 mese pe zi (3 mese principale si 2-3 gustari mici intre acestea-gustarile putand consta in fructe sau iaurt degresat).

-Alegeti cu atentie alimentele pe care vreti sa le cumparati. Cititi eticheta si alegeti alimentele in functie de continutul sarac in grasimi si zaharuri rafinate.

-Nu mancati niciodata in graba si mestecati bine fiecare dumicat. O masa nu trebuie sa dureze mai putin de 20 de minute.

-Nu consumati alcool!

-Hidratati-va corespunzator indiferent de sezon (2,5 L de apa/zi).

-In cazul in care faceti greseli alimentare sau consumati alimente cu un IG inalt nu uitati sa va monitorizati glicemia.

-Daca practicati un sport nu sariti peste nici o masa deoarece puteti risca aparitia hipoglicemiei.

Cand trebuie monitorizata glicemia?

In cazul in care faceti insulina este bine sa va monitorizati glicemia inainte de fiecare masa pentru a putea astfel adapta tratamentul in functie de acestea. Daca sunteti sub tratament cu antidiabetice orale nu este necesara o monitorizare zilnica. De asemenea cand apar transpiratii, senzatia de greata, uscaciunea gurii, tulburarlei de vedere sau confuzie monitorizati-va de urgenta glicemia.

  1. Buna ziua.As dori si eu un grafic cu o dieta ptr. diabet zaharat tip 2,ce sa mananc,cat,de cate ori/zi.Va multumesc.

    1. va sa ma ajutati sotul mea are diabet tip 2 si nu stiu ce sai pregatesc si ce este permis multumesc

        1. Sotul meu de asemeni are diabet tip 2.
          Medicul diabetolog i-a dat o foaie cu alimente, insa sunt cateva, iar foaia i-a dat-o acum 2 ani. Recent a mers la analize, aveae glicemia 230, iar doctorul i-a dat o pastila pe care sa o ia, insa i-a spus sa manance aproape orice mdoerat. I-a dat cateva exemple insa am incercat sa consult si internetul. Gasesc multe informatii contradictorii in privinta mierii, untului, margarinei si a branzei.
          Domnul doctor, are voie aceste alimente sau nu?

Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicată. *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.