Senzatia de usoara constrictie la nivelul gatului sau chiar de blocaj se numeste in termeni populari nod in gat. Desi aceasta problema nu cauzeaza durere, poate deveni extrem de suparatoare. Uneori, persoanele care acuza nod in gat mai descriu aceasta senzatie ca fiind acompaniata de sufocare sau dificultati la inghitire. De cele mai multe ori, senzatia de nod in gat poate avea ca fundament acumularea oboselii, a stresului de peste zi si a problemelor nerezolvate pe care unele persoane le duc in spate. Cu alte cuvinte, anxietatea este una din cele mai frecvente cauze dar si un factor ce intretine aceasta senzatie neplacuta de constrictie la nivelul gatului. In pofida acestul lucru, nodul in gat poate fi cauzat si de o sumedenie de alte afectiuni care isi pot gasi rezolvare cu ajutorul medicului curant.

Ce se poate ascunde in spatele nodului in gat?

  • Dupa cum aminteam anterior, persoanele stresate, apasate de dificultati sau de probleme de orice natura pot acuza senzatia neplacuta de nod in gat alaturi de neliniste, iritabilitate si insomnii. In plus, acestia mai pot percepe senzatia de uscaciune a gurii, transpiratia palmelor si accelerarea batailor inimii.
  • Boala de reflux gastroesofagian caracterizata de o peristaltica esofagiana slaba, la care se adauga o inchidere ineficienta a sfincterului esofagian inferior, poate duce la aparitia arsurilor retrosternale si a regurgitatiilor. In tabloul clinic al acestei afectiuni gastroenterologice a fost citata si senzatia de nod in gat de care se plang unii pacienti. Pentru aceste persoane o vizita la medicul gastroenterolog si o serie de analize si investigatii pot sa transeze diagnosticul.
  • La nivelul gatului se afla localizata o mica glanda – glanda tiroida, care este responsabila de producerea hormonilor tiroidieni, esentiali pentru bunul mers al intregului organism. Uneori, glanda tiroida poate sa sufere diverse modificari structurale, prin aparitia nodulilor de tiroida sau chiar prin cresterea in volum a acesteia (gusa). Daca nodulii sunt destul de voluminosi (sau glanda in sine mult marita) pot sa apara fenomene de compresie asupra structurilor din jur, cauzand printre altele si senzatia de nod in gat. Consultul endocrinologic si ecografia de zona cervicala anterioara vor putea pune in evidenta dimensiunea tiroidei si/sau prezenta nodulilor, in acest fel putandu-se alege cea mai buna optiune terapeutica.
  • Formatiunile tumorale cervicale superioare ce tin de alte structuri decat cea tiroidiana sunt si ele citate ca fiind posibile cauze ale senzatiei de constrictie cu localizare la nivelul gatului.
  • Exista o serie de afectiuni musculare ce pot interesa si muschii de la nivelul gatului. Astfel, miastenia gravis si miotonia pot duce la oboseala si imposibilitatea relaxarii muschilor. In acest context, pacientii care sufera de aceste boli pot prezenta senzatia suparatoare de nod in gat.

Cand trebuie cerut sfatul medicului?

Daca va confruntati de ceva timp cu senzatia de nod in gat, la care se adauga slabiciune musculara, scadere in greutate, lipsa poftei de mancare, dificultati la inghitire si prezenta de mase palpabile in zona gatului ar fi bine sa mergeti la medic pentru a exclude o posibila cauza organica. Celor care se regasesc in categoria persoanelor afectate de anxietate le recomandam sa ceara ajutorul unui psihoterapeut.

Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicată. *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.