Ne-am taiat la deget, copilul tuseste, ii curge nasul sau are febra, ne doare capul si nu stim ce sa facem in primul moment? Raspunsul este trusa de prim ajutor!

Trusa medicala de prim ajutor ar trebui sa existe in fiecare casa, sa fie usor de accesat (dar nu la indemana copiilor) si relativ usor de transportat (de exemplu cand plecam in vacante). Ea nu inlocuieste vizita/consultarea medicului de familie sau, dupa caz, a medicului specialist. Ne poate fi utila in diverse accidente casnice minore (mici taieturi, zgarieturi sau vanatai), raceli sezoniere necomplicate sau dureri cu localizari variate (pana ajungem la medic) etc.

Intertitlu: Ce ar trebui sa contina o trusa medicala?

Practic, trusa medicala va reflecta si componenta familiei, astfel prezenta unui/ mai multi copil/copii si/sau a unei persoane in varsta sau cu o afectiune cronica va modifica si continutul trusei.
In principiu trusa de prim ajutor trebuie sa contina:
1.Instrumente medicale:

      a. termometru cu mercur (daca in familie exista un copil sub 3 ani este de preferat sa mai existe inca un termometru cu varf flexibil si afisaj digital ce masoara temperatura intrarectala)

 

      b. foarfeca (extrem de utila)

 

    c. tensiometru (mai ales daca exista persoane varstnice sau cu afectiuni cardio-vasculare)

2.Medicatie simptomatica:
Pentru aparatul respirator

      a. Antipiretic (pentru combaterea febrei): paracetamol (sub orice forma), metamizol sodic

 

      b. Antiseptic pentru tratament oral (dureri in gat, inflamatii ale amigdalelor, faringelui): produse pe baza de hexidinum, chlorhexidinum, ambazonum

 

      c. Decongestionant nazal: oxymetazolinum, naphazolinum sau fenilefrina

 

      d. Antitusive: – pentru combaterea tusei productive: sirop pe baza de carbocisteina

 

      – pentru combaterea tusei uscate: sirop din diverse extracte de plante

 

    e. Preparate pentru combaterea racelii: diverse combinatii de paracetamol cu vitamina C, fenilefrina; mucolitice pe baza de acetylcysteinum sau bromhexinum

Pentru aparatul digestiv

      a. Antispastic (inlatura durerea provocata de spasmul

 

      musculaturii netede in afectiuni ale cailor biliare, tractului gastro-intestinal): medicamente pe baza de papaverina sau drotaverina

 

      b. Antidiareice: absorbante intestinale pe baza de diosmectina si/sau antipropulsiv pe baza de loperamid

 

      c. Saruri de rehidratare orala (utile pentru tratamentul deshidratarii si pierderilor de electroliti datorate diareei)

 

      d. Antiemetice (combat greata si varsaturile) de tipul metoclopramidum

 

      e. Laxativ (combate constipatia): produse pe baza de bisacodylum

 

      f. Gastroprotectoare (combat aciditatea gastrica si previn sau inlatura durerea determinata de aceasta) – sunt foarte utile medicamentele pe baza de hidroxid de Aluminiu si Magneziu ,mai pot fi folosite si antihistaminicele H2 (compusi pe baza de ranitidinum sau famotidinum) sau inhibitori ai pompei de protoni (produse care contin omeprazolum, lansoprazolum)

 

      g. Saruri biliare (ajuta la mentinerea unui tranzit intestinal normal favorizand digestia grasimilor)

 

    h. Saruri pancreatice (utile in tulburari de digestie, meteorism etc)

Diverse topice locale

      a. Solutie oftalmica pentru combaterea iritatiilor conjunctivale: produse pe baza de tetrizolina, naphazolina

 

      b. Antihistaminic unguent (foarte util in combaterea pruritului cutanat – senzatiei de mancarime – din alergiile determinate de exemplu de intepaturile de insecte): produse pe baza de dimetindenum

 

      c. Pulbere/crema cu antibiotic (se aplica local actionand impotriva infectiilor bacterine de la nivelul pielii; de exemplu rani suprainfectate, foliculite etc): pulbere pe baza de neomicina, sulfadiazina, tetraciclina

 

      d. Unguent cu antiinflamatoare nesteroidiene (se folosesc impotriva durerilor musculare si/sau articulare, de exemplu traumatisme in cursul activitatilor sportive): unguent pe baza de ketoprofen 2,5% sau diclofenac 5%, ibuprofen etc

 

    e. Unguent impotriva hematoamelor (grabeste vindecarea vanatailor mari), varicelor: unguent pe baza de heparina

Altele

      a. Antialgice (combat durearea indiferent de localizare): recomandate sunt produsele pe baza de paracetamol, metamizol si/sau fenpipramidum

 

      b. Antialergice (utile in alergiile cutanate care asociaza si senzatie de mancarime) printre cele mai folosite sunt cele pe baza de loratadina, cetirizina

 

    c. Antiinflamatoare nesteroidiene(AINS) orale (se poate asocia, la indicatia medicului, cu unguent ce contine AINS in cazul durerilor articulare/musculare; se mai indica in dureri asociate menstruatiei etc): produse pe baza de piroxicam, meloxicam, celecoxib, nimesulid

3. Suplimente nutritive
Vitamine si minerale

      a. Magne B6 util in combaterea oboselii, starii de nervozitate si stress-ului

 

    b. Vitamina C indicata in prevenirea/combaterea racelilor

4. Consumabile

      a. Cateva comprese sterile si 2-3 fese de tifon (le folosim la curatarea si apoi pansarea unei plagi – taieturi – ce nu necesita sutura)

 

      b. Plasturi cu rivanol – diverse dimensiuni (util pentru prevenirea/tratarea bataturilor)

 

      c. Vata medicinala

 

      d. Cate o sticluta cu alcool medicinal, apa oxigenata si rivanol (indicate pentru desinfectarea, curatarea si tratarea plagilor – taieturi, zgarieturi – prevenind astfel infectarea lor)

 

    e. Leucoplast

Important! Trebuie subliniat, inca o data, ca prezenta unei truse medicale complete in casa nu suplineste consultarea medicului de familie sau a medicului specialist. Este de dorit ca inainte de a lua un medicament sa avem acordul medicului care ne ingrijeste (fie si printr-un telefon in cazurile mai speciale). Deasemenea, in functie de afectiunile cronice si/sau acute (daca este cazul) de care sufera membrii familiei trusa medicala poate cuprinde si alte grupe de medicamente dar numai la indicatia scrisa, expresa, a medicului curant.

A nu se uita – verificarea intotdeauna a termenului de valabilitate a tuturor componentelor trusei de prim ajutor!

N.B. E un text mai vechi de pe blogul meu pe care l-am mai completat si il (re)supun atentiei voastre!

  1. 1. Suntem in UE, e interzisa comercializarea termometrelor cu mercur.
    2. Pentru copii, mai degraba ibuprofen decat metamizol. Oricum in afara de noi, rusi si mexicani nu-l mai foloseste nimeni…
    3. Presupunem ca cititorii blogului au un oarescare grad de cultura, da’ tot e posibil ca unele dci-uri sa li se cam incurce printre limba si dinti. Mai degraba ati insira denumirile comerciale uzuale in coada dci-ului. Nu cred sa aud vreodata un om sa-mi ceara acetilcisteina, da’ poate de acc sau fluimucil or mai fi auzit
    4. tot dci-urile, dragalasele. Ori le scrieti numai in latina, ori in romana. Si-n afara de asta, daca tot v-ati ferit de denumiri comerciale, magne b6 e lactat de magneziu cu vitamina b6 :).
    5. Impresie generala per total site: atentie la mancatul de litere/cuvinte, acorduri si alte trebi „gramaticesti”. Altcum, tine-ti-o tot asa!

    1. Multumesc mult de comentarii! Extrem de pertinente! O sa tin cont de ele. In principiu dci-ul nu spune mare lucru dar e mai… fair! Cat despre punctul 5 – scuze! Incerc sa il fac cat mai „curat” dar orele inaintate la care scriu sunt, probabil, de vina! Inca o data – scuze!

  2. Buna ziua,

    La medicamentele antialergice puteti trece si desloratadina(aerius). Este un antialergic foarte bun, are efect foarte rapid si nu produce somnolenta. Sper k nu v-au deranjat comentariile mele D-nule Dr.

    Cu respect,
    CriStiNa

  3. Buna ziua!
    Toata stima pentru acest articol! Il gasesc intr-adevar folositor si cred ca o asemenea trusa ar trebui sa aiba orice familie in casa, impreuna cu o mica brosura de prim-ajutor (poate ar fi o ideea ca MS sau CNAS sa editeze ceva de genul si sa o distribuie populatiei prin intermediul medicilor de familie).
    Cu permisiunea dumneavoastra as dori sa adaug unele articole pe care le-ati omis si care pot fi cu adevarat utile in anumite situatii:
    -un pen autoinjector cu adrenalina (ex: Epipen, Anapen – se gasesc la anumite farmacii) pentru cei care sufera de alergii.
    -o masca faciala pentru respiratie gura-la-gura
    -o folie de supravietuire (mai ales la familiile cu copii mici la care poate aprea riscul de hipotermie sau de hiperpirexie)

    Numai bine!

  4. Pingback: despre 2012
  5. La antidiareice mai degraba as recomanda recacadotrilum sau hidrasec (e un antihipersecretor). Smecta e argila si nu rezolva problema hipersecretieidecta prin mascare, iar loperamidul nu e recomandat sub 2 ani.

Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicată. *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.